Sebze ve Meyveler Ne Zaman Buzluğa Atılır?

Sebze ve Meyveler Ne Zaman Buzluğa Atılır

Taze meyve ve sebze bulmak, özellikle büyük şehirlerde günümüzdeki en ciddi sorunlardan birisi. Belki de bu yüzden, mutfağın ustası olan kadınlar çoğu zaman meyve ve sebzelerin tazeliklerini korumaları için, onları dondurma yoluna giderler. Sebze ve meyve dondurmak için elbette buzdolabı, derin donduruculu buzdolabı veya buzdolaplarının soğutma kısımları kullanılır. Peki, sebze ve meyveler ne zaman buzluğa atılır? Sebze ve meyveleri derin dondurucuya atmadan önce gerekenler nelerdir? Soğutmak, sebze ve meyvelerin tazeliklerini korumalarını sağlayabilir mi? Dondurucu ve soğutucular bunu nasıl yapıyor? Tüm soruları sizler için cevaplamaya başlayalım. 

Sebze ve Meyveleri Derin Dondurucuya Atmadan Önce Gerekenler

Sebze ve Meyvelerin Derin Dondurucuya Atmadan Hazırlanması

Sebze ve meyveleri derin dondurucuda saklamak, onların özellikle mevsim değişimlerinde sebze ve meyvelerin tazeliklerini korumalarına yardımcı olur. Sebze ve meyveler, su oranı yüksek besinlerdir. Bu nedenle, su soğuyup hücre çeperlerine zarar verebilir. Bununla beraber, sebze ve meyveler koku çekmeye müsait besinlerdir. Kokuyu önlemek için fazladan birkaç önlem almanız gerekebilir. Sebze ve meyveleri derin dondurucuya atmadan önce gerekenler nelerdir? 

  • Mutfak Poşeti
  • Derin Dondurucu İçin Özel Dondurma Poşeti 
  • Ağzı Açılıp Kapatılabilen Poşet Çeşitleri 
  • Vakumlu Poşet ve Kaplar
  • Hava Geçirmez Cam Kaplar 

Sebze ve meyveleri dondurmak için bu tip gereçlere ihtiyacınız olması yanında ayrıca atmanız gereken birkaç adım da bulunmaktadır. Çürükleri ayıklamak, sebze ve meyveleri yıkamak sebze ve meyveler için uymanız gereken kuralların başında geliyor. Yani hangi tür sebze veya meyveyi dondurmak isterseniz isteyin, öncelikle sebze ve meyveleri yıkamalı ve çürükleri ayıklamalısınız. Sebze ve meyveleri dondurmak için kabuklarını soymak veya onları haşlamak gibi ekstra işlemler de elbette yapabilirsiniz. 

Buzlukta Neler Saklanabilir?

Buzlukta hemen her türden sebze ve meyve saklanabilir. Ancak bazı sebze ve meyveleri saklamak için, bazı özel işlemler gerekli olabilir. Örneğin elma gibi…  Buzlukta sebze ve meyve saklamak ile ilgili bir diğer önemli konu da, buzluk ve derin dondurucu bölümlerinin soğutma ve yer kapasitelerinin birbirlerinden farklı olması. Buzluk, derin dondurucu ve derin dondurucuya sahip buzdolabı modelleri arasındaki farklılıklar, buzlukta neler saklanabilir sorusunun da özel olarak sorulmasına neden oluyor.

Buzlukta saklanabilen gıdalar arasında genellikle günlük olarak kolayca tüketilebilecek olan gıdalar gelir. Derin dondurucuda gıda saklamak, daha uzun vadeli bir işlemdir. Çünkü hava ile temas, sebze – meyve dondurma işleminin en büyük düşmanıdır. Sebze, meyve ve diğer gıda ürünlerinin hava ile temasının olabildiğince sınırlandırılması gerekir. Özetle, sebze meyve gibi gıdaları derin dondurucuda mı yoksa buzdolabında mı saklamalısınız, bunun kararını vermek için yemek, sebze – meyve benzeri ürünleri hangi sıklıkta kullanacağınıza karar vermelisiniz. Uzun vadeli yiyecekler için derin dondurucu, kısa vadeli ve günlük kullanım için buzluk. Bu arada buzluk değil de derin dondurucu ile sebze meyve dondurmak için, bu işlemi –özellikle pişmiş sebzeler için- tek yemeklik – tek öğünlük yapmayı ihmal etmeyin. 

Her Yemeğe Yakışan Bezelye Buzlukta Nasıl Saklanır?

Bezelye Buzlukta Nasıl Saklanır ?

Bezelyenin yakışmadığı yemek var mıdır? Talaş böreğinden tavuğa, zeytinyağlı enginardan türlüye… Bezelye, besleyici olmasının yanında lezzetlidir de… Türk Mutfağı denildiğinde akla ilk gelen en besleyici sebzelerden birisi olan bezelye, buzlukta nasıl saklanır? Bezelye buzlukta nasıl saklanır sorusu, içeriğimizin başında bahsettiğimiz gibi, dondurup saklanması için özel işlem gereken sebzelerdendir. Peki, bezelye buzlukta nasıl saklanır? Buzlukta bezelye saklamak için birkaç basit adım atmanız yeterli. 

  • Bezelyeleri Kabuk ve Çekirdeklerinden Ayırın. 
  • Daha Sonra Bezelyeleri Suda Yıkayın ve Kurumasını Bekleyin. 
  • Bir Tencereye Bezelyeleri Doldurun. Üstüne, Bezelyelerin Biraz Üstünde Olacak Kadar Su İle Doldurun. 
  • Su Dolu Bezelye Tenceresine, Bir Tatlı Kaşığı Tuz ve Bir Tatlı kaşığı Şeker Ekleyin. 
  • Bezelyelerin, Bu Karışım İçinde Maksimum Beş Dakika Kadar Pişmesi Gerekiyor.  Mümkün Olduğu Kadar Fazla Pişirmemeye ve Bu Sürenin 3 – 4 dk. Olmasına Dikkat Edin. 
  • Daha Sonra Bezelyeleri Soğuk Suya Atın ve Bir Süre Bekleyin. 
  • Buzdolabı Poşeti Kullanarak, Soğumuş Olan Bezelyeleri Paketleyin ve Buzdolabına Atın. 

Domates Buzlukta Nasıl Saklanır?

Domates, buzlukta saklaması nispeten zahmetli bir sebzedir. Türk Mutfağındaki kullanımı daha çok 17. Yüzyıl sonrası olan domates, bugün mutfağımızın en popüler sebzelerinden birisidir. Domates özellikle zengin bir likopen kaynağıdır. Cilt için faydalı pek çok vitamin ve mineral içeren domates, salatadan soslara, sandviçlerden makarnalara kadar her çeşit yemekte kullanılan domates, dondurup saklamak için birkaç adım atmanız gereken sebzelerden. Peki, domatesi dondurup saklamak için ne yapmalısınız? 

  • Domatesleri Yıkayın ve Üstteki Yeşil Kısmı Koparın. 
  • Kabuğunu Kolayca Soymak için, İki Kapta Su Tutun. Kaplardaki Sulardan Birisi Soğuk, Diğeri İse Sıcaklık İçin. 
  • Bir Kapta Suyu 3 – 4 Dakika Kadar Isıtın. 
  • Domatesleri Sıcak Suyun İçine Atın ve Yaklaşık Bir Dakika Kadar Bekleyin. 
  • Sonrasında Domatesleri Çıkarın ve Soğuk Suyun İçine Atın. 
  • Soğuk Suda Bekleyen Domatesin Kabuklarını Kolayca Soyabildiğinizi Göreceksiniz. 
  • Domateslerin Kabuğunu Soyun ve Ağzı Kelepçeli Buzdolabı Poşetinde ve Ambalajı Saklayın. Domatesleri Torbaya Olabildiğince Düzgün Yerleştirmeyi Unutmayın. Dondurulmuş Taze Domates, Ortalama 1 – 2 Yıl Kadar Taze kalacaktır. 

Asma Yaprağı Buzlukta Nasıl Saklanır?

Üzüm asması yaprağı, Türk Mutfağında kullanımı son derece yaygın bir diğer malzemedir. Üzüm çekirdeğinde, yüksek miktarda E Vitamini bulunur ve bu, üzüm yaprağı veya diğer bir adıyla asma yaprağı için de geçerlidir. Özellikle dolmaların vazgeçilmez malzemelerinden birisi olan asma yaprağını dondurmak ve uzun süre saklamak için, yine birkaç adım atmanız gerekebilir. 

  • Asma Yapraklarını Yıkayın ve Sonrasında Suyunu İyice Süzün. 
  • Daha Sonra Asma Yapraklarını Kaynatmak İçin Bir Tencerede Su Kaynatın. 
  • Yaprakları İçine Yerleştirin ve Çok Uzun Süre Olmayacak Şekilde Bekletin. 
  • Asma Yaprakları Tenceredeyken Arada Bir Yüzlerini Değiştirmeyi Unutmayın. 
  • Sonrasında Asma Yapraklarının Suyunu Süzün ve Soğumaya Bırakın. 
  • Son Adımda, Mutfak Poşetine Daha Sonra Kullanılmak Üzere Yerleştirin. 

Asma yapraklarını buzluktan çıkardıktan sonra tekrar kullanmak için onları ılık suda bekletebilirsiniz. Donmuş asma yaprakları üstüne su dökerek bekletebilir ve bu şekilde de kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. 

Fasulye ve Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır?

Fasulye buzlukta saklamak için, pek çok farklı yöntem bulunur. Özellikle fasulye, pişmiş fasulye ve çiğ fasulye dondurucuda saklamak için farklı metotları bulunan gıdalardır. İlk olarak bamyadan başlayarak, daha sonra çiğ fasulye ve pişmiş fasulyeyi dondurup nasıl saklayabileceğinizi anlatmaya başlayalım. İlk olarak bamyadan başlayalım. Bamyayı dondurucuda saklamak için; 

  • Her Sebzede Olduğu Gibi, Çiğ Bamyayı Bol ve Tazyikli Su İle Yıkayın. 
  • Yıkadığınız Bamyaların Saplarını Bıçakla Ayıklayın. 
  • İki Ayrı Kapta İki Su Bulundurun. (Birisi Limonlu Su, Kaynatmak İçin ve Diğeri Tuzlu Soğuk Su; Soğutmak ve Şok Dondurma İçin)
  • İlk Kaptaki Suya Birkaç Damla Limon Sıkın. İlk Kaptaki Limonlu Su Karışımını Kaynatın. 
  • Su Kaynamaya Başladığında, Temizlediğiniz Bamyaları İçine Atın ve Yaklaşık 3 – 4 Dakika Kadar Bekletin. 
  • Daha Sonra Bamyaları Süzerek Tuzlu Soğuk Su Kabına Koyun. 
  • Bamyanın Kurumasını Bekleyin 

Daha Sonra Bir Vakum Makinesinden Yardım Alarak Ya Da Basit Bir Pipetle Mutfak Poşetinin İçindeki Havayı Boşaltın. Hava, Her Türden Sebze – Meyve İçin Son Derece Risklidir. Bu Nedenle Hava Temasını Engellemelisiniz. 

Fasulye, hem çiğden hem de pişirilmiş olarak dondurulup saklanabilir. Derin dondurucuda fasulyeyi tek pişirimlik olarak dondurmayı unutmayın. Çiğ fasulye dondurularak nasıl sağlanır? Aşağıdaki adımları izleyerek, çiğ fasulye dondurma işlemi gerçekleştirilebilir. 

  • Çiğ Fasulyeyi Bol ve Tazyikli Su –Tercihen Soğuk Su- İle Yıkayın. 
  • Fasulyeyi Yıkadıktan Sonra Kurulayın. 
  • Daha Sonra Kurulanmış Fasulyeleri Kılçıklarından ve Saplarını Ayırın. 
  • Ayıklanmış Fasulyeleri İki veya Üç Parçaya Ayırın. 

Ayrılmış parçaları, bir derin dondurucu poşetine – buzdolabı poşetine doldurarak saklayabilirsiniz. Burada poşet içindeki havayı çıkarmayı unutmayın. Havayı dışarı çıkarmak için, yukarıda bamya için belirttiğimiz yöntemi kullanabilirsiniz. Şimdi sıra geldi pişmiş fasulyeye… Pişmiş fasulye dondurularak nasıl saklanır? Aslında cevap oldukça basit, çiğ fasulye için izlediğiniz adımları izleyerek pişmiş fasulye de rahatlıkla dondurulabilir. Pişmiş fasulye dondurmak için; 

  • Çiğ Fasulyeleri Soğuk, Tazyikli Su İle Yıkayın, 
  • Ardından Kuruması İçin Bir Süre Bekleyin. 
  • Kurumuş Çiğ Fasulyeleri Elinizle Üç Parçaya Ayırın. 
  • Domateslerin Kabuklarını Soyun ve Küp Küp Kesin.
  • Bir Tencere İçine Kesilmiş Domatesleri Ekleyin ve Bir Süre Pişirin. 
  • Tenceredeki Domates Tabanına Bir Miktar Su Ekleyin (Domates Küplerini İki Parmak Geçecek Kadar) ve Bir Süre Pişmesini Bekleyin. Bu Sırada Tencerenin Kapağını Kapatmayı Unutmayın. 
  • Fasulyeyi Ekleyin ve Yaklaşık On Dakika Kadar Pişirin. Pişirme Sırasında Tencereyi Çizmeyecek Tahta Kaşık İle Arada Tencereyi Karıştırmayı Unutmayın. 
  • Karışımın Soğumasını Bekleyin ve Havasız / Mühürlü Mutfak Poşetlere Doldurarak Saklayın. 

Vişne, Çilek ve Ananas Buzlukta Nasıl Saklanır?

Vişnenin Buzlukta Saklanma Yöntemi

Sebze – meyve dondurmak için kullandığınız yöntemleri vişne, çilek, ananas gibi meyveler için de kullanabilirsiniz. Dondurucuda vişne saklamak oldukça kolay bir iş. Tek yapmanız gereken meyveleri bol ve soğuk su ile yıkamadan önce çürükleri ayıklamak. Ayıklama işleminden sonra vişnelerinin saplarını çıkarabilirsiniz. Daha sonra kurumalarını bekleyip, mutfak poşeti – saklama poşetine koyup paket içindeki havayı alarak, uzun süre saklamanız mümkün. 

Çileği dondurucuda saklamak için, yıkama ve saplarını ayırma işlemlerinden geçirebilirsiniz. Ancak çilekleri saklamak için hava almayan plastik kapları kullanabilirsiniz. Bir veya birden fazla hava almayan plastik kap içine sapları ayıklanmış, yıkanmış ve sonrasında kurumuş olan çilekleri doldurarak uzun süre saklamanız mümkündür. 

Ananas dondurmak için de benzer adımları atabilirsiniz. Dilimlenmemiş hali ile buzluktan çıkarılan ananası yemek veya kullanmak son derece zor olabilir. Bu zorluğun üstesinden gelmek için ananası soyabilir, sapını ayırabilir ve daha sonra dilimleyebilirsiniz. Dilimlenen ananası yıkayın ve sonrasında kurumasını bekleyin. Ananasları pişirme kâğıdına dizin ve buzlukta donmalarını bekleyin. Donmuş ananas dilimlerini kâğıttan çıkarın ve saklama poşetine yerleştirerek buzlukta saklayın. 

Diğer Sebze ve Meyveler Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Meyveleri dondurucuda saklamak mümkün. Pek çok meyve için uygulanabilen adımlar benzer olmakla beraber, bazı sebze ve meyveler özel işlem gerektirebilir. Örneğin elma, hava ile temas ettiğinde kahverengiye döner. Bunu önlemek için sapını çıkardığınız, yıkayıp soyduğunuz ve ardından dilimlediğiniz elmaları toz C Vitamini ile harmanlayabilir ve daha sonra saklama poşetine yerleştirerek dondurucuya atabilirsiniz. Yine muz, şeftali, nektarin, ahududu veya kiraz hava almayan saklama poşeti ile veya hava almayan kaplarda derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz. Böğürtlen de bu listeye dâhildir. 

Sebzelere gelince, yukarıda ev hanımları tarafından sıklıkla dondurularak saklanan sebzelerden söz ettik. İçeriğinde yüksek su bulunan sebzeleri, yıkama – soyma – dilimleme işlemlerinden sonra haşladıktan sonra, püre haline getirerek ya da haşlayarak ta hava almayan saklama poşeti ve kaplarda saklayabilirsiniz. 

Tavuk, balık et nasıl muhafız edilir, başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
 
Etiketler: Sebze-meyve
Kasım 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR