1 2 >

Kırmızı Et Çeşitleri

Kırmızı et denildiğinde akla gelen ilk şey ise dana ya da kuzu eti mi olduğudur. Dana büyükbaş hayvan türleri arasında en fazla tercih edilen kırmızı et olarak tüketilmektedir. Ayrıca dananın dışında da farklı büyükbaş hayvanlar da bulunmaktadır. Koyun eti kırmızı et çeşitleri arasında ise besin değerleri en yüksek olarak bilinmektedir. Besin değerlerinin oldukça yüksek olması nedeniyle koyun eti tüketen bireyler vücut sistemleri güç kazanır ve aynı oranlarda enerjisi de yükselir. Damar ve kalp hastalığı bulunanlar da koyun eti tüketirken et miktarlarına dikkat etmeleri en önemli konulardan bir tanesidir.

Dana eti ve kuzu eti arasında birden farklı benzerlikler bulunur. Protein bakımından kuzu eti dana etinden daha zengin besin değerlerine sahiptir. Ayrıca yemek yapanlar bakımından bakıldığında ise kuzu eti oldukça kısa sürede piştiği için büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Kuzu etinde bilinmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi satın alım gerçekleştirdikten sonra bekletilmeden tüketimini gerçekleşmesidir. Dana eti ülkemizde en fazla tercih edilen kırmızı et çeşidi olarak bilinmektedir. Genellikle gelişim çağı9nda olan çocukların ebeveynleri için en önemli besin kaynakları arasında yer alır. Dana etinde bulunan zengin demir, protein, B vitamini ve potasyum sayesinde sağlık açısından da tüketilmesi gereken en önemli besin kaynağıdır. Kırmızı et olarak genellikle büyükbaş hayvanlardan elde edilen etler tüketilir. Aşağıda listede yer alan hayvan çeşitlerinden elde edilen kırmızı et çeşitleri şu şekildedir;

  • Bonfile: büyükbaş hayvanların karın içinde bulunan bölgedeki alandan alınan kemiksiz ettir. Et çeşitleri arasında oldukça önemli bir yere sahip olan bonfile, etlerin el lezzetlisi ve kralı olarak bilinmektedir. Bonfile et olarak kullanılan bu et çeşidiyle birbirinden lezzetli yemek yapılabilir. Online kasap sayesinde birbirinden lezzetli yemekler yapmak için online kasap üzerinden siteye giriş yaparak arama kutusuna kırmızı et satın al ya da kırmızı etten yapılmış sosis satın al yazarak birbirinden lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz.
  • Kontrfile: Kontrfile büyük baş hayvanların arka ve dış kısımlarında bulunan ve bu bölgeden elde edilen kemiksiz et olarak bilinmektedir.
  • Pirzola: Kuzu, koyun ya da dana gibi hayvanların omurgalarının iki bölgesinden elde edilen etli kaburga parçalarına verilen isimdir. Pirzolalar evde rahatlıkla pişirilebileceği gibi aynı zaman da mangal yapılırken de sıklıkla tercih edilmektedir. Kırmızı et fiyatları arasında en yüksek fiyatlara satılan etler arasında yer almaktadır.
  • Antrikot: Antrikot ise büyükbaş hayvanların göğüs bölgesindeki omurlar üzerinden boyun kısmına kadar uzanan bölgeden elde edilmektedir. Antrikot eşit miktarlarda yağ oranları nedeniyle pişirdikten sonra ağızlarda oldukça lezzetli bir tat bırakmaktadır. Dokusu ise yoğun bir şekilde etten oluşmaktadır.
  • Kıyma: Hayvanların belirli bölgelerinden çıkarılan etlerin kıyma makinesi yardımıyla kıyma yapılması sonucunda ortaya çıkan et olarak bilinir. Kıyma kullanarak başta köfte olmak üzere birbirinden farklı lezzetli yemekler yapabilirsiniz. Kıyma fiyatları yağlı, yağsız ya da etin hangi bölgelerden çıkarıldığına göre değişkenlik göstermektedir. Kıyma satın almak için online kasap üzerinden kıyma sipariş et yazarak kolay bir şekilde satın alabilirsiniz. Ayrıca sadece kıyma ile sınırlı değil dana etinden yapılmış oldukça lezzetli salamları da salam satın al yazarak online kasap üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde satın alabilirsiniz.
  • Nuar: Hayvandan elde edilmiş sinirsiz ve yağsız et türü olarak bilinir. Ancak dünya mutfaklarında ise rosto olarak bilinmektedir. Lezzetli etler arasında yer alan nuar, yemek yapımlarında da sıklıkla tercih edilmektedir. 
  • Tranç: Hayvanların but kısımlarında yer alan ve but bölgelerinde elde edilen et çeşididir. Tranç kas yapıları nedeniyle yoğun ancak yağ dokusu oldukça az bir et çeşididir.

Kırmızı Etin Faydaları

  • Kırmızı et vücudun protein ihtiyacının büyük çoğunluğunu tek başına karşılamaktadır. Ayrıca vücudun kas yapısını da ciddi oranlarda güçlendirmektedir.
  • İçinde bulunan mineraller sayesinde kansızlığın en etkili çözümü kırmızı ettir. Kırmızı et içinde demir bulunması nedeniyle kansızlığa iyi gelir.
  • Kırmızı et insanların zekâ gelişimini de ciddi miktarlarda artırmaktadır.
  • Kırmızı et hastalıklara karşı en önemli besin olarak bilinir. Bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
  • Anne adayları kırmızı etleri bebeklerin sağlığı açısından kesinlikle tüketmelidir.
  • Kreatin sadece et gibi hayvansal gıdalarda yüksek miktarlarda bulunur. Bu nedenle beyin sağlığı için oldukça faydalıdır.
  • Kırmızı et içinde bulunan vitaminler nedeniyle vücudun temel taşı olan kemikler içinde oldukça faydalıdır.
  • Kırmızı et içinde ayrıca B6 ve B12 vitaminleri bulunmaktadır. Bu vitaminler ise hafızanın daha iyi beslenmesine fayda sağlar. Kırmızı eti düzenli olarak tüketmek oldukça güçlü bir hafızaya sahip olmanın en önemli noktasıdır.
  • Kilo problemi bulunan bireylerin diyet listelerinin en üst sıralarında kırmızı et yer alır.
  • Kırmızı et tüketmek insanların bünyelerine enerji vermektedir. Selanyum açısından ise oldukça güçlü bir besin kaynağı olduğu için kolon kanserine karşı koruyucu kalkan görevi görür.

Hamburger Köftesi

Hamburger köftesi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ekmek ve diğer malzemelerin birbirlerine karşı oranlarıdır. Köftesi oldukça büyük olan bir hamburgerin ekmek içinde dağılırken küçük boyutlara sahi ve az malzemelerle hazırlanmış köfte ise tam lezzetini vermez. Bu nedenle köftede kullanacağınız kıymanın miktarı çok önemlidir. Dananın sırt bölgesinde buluna yağlı ve yumuşak parçaları, özellikle antrikot eti hamburger köftesinde kullanmanız gereken en önemli noktadır. Bunun yanı sıra ete bir miktar iç yağı ekleyerek köftenin kıvamını ve lezzetini artırabilirsiniz.

Hamburger köftesinin kıymasını oldukça fazla çekmek de lezzetini kaçırmaktadır. İri şekilde çekilmiş kıyma daha sulu halde olur. Hamburger köftesi için kıyma çekerken etin ve yağın homojen şekline özen göstermeyi unutmayın. Hamburger köftesinde kıymanın içine ise karabiber, tuz dâhil hiçbir ürün konmaz ve kıyma yoğrulmaz. Sadece köfteye şekil verebilirsiniz. Ancak ülkemizin damak tazına göre hamburger köftesi yapacaksanız kimyon, karabiber ve tuz ilave ederek yoğurmadan karıştırın.

Sosis ve Salam Fiyatları

Sosis ve salam fiyatları etlerin çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Bunun nedeni ise sosis ve salamlar genellikle tavuk, hindi ve kırmızı et kullanılarak yapılmaktadır. Sosis ve salamda kullanılan etler fiyatları etkileyen en önemli etkenler olmaktadır. Bu nedenle kırmızı et kullanılarak hazırlanan sosis ve salam diğer etlerle hazırlanmış sosislere göre daha yüksek fiyatta satılırken lezzeti de aynı oranda diğerlerine göre daha lezzetlidir.

Beyaz Et ürünleri en uygun fiyatlarla Üçler Market'de!