1 2 >

Ayran Ve Kefir Farkları

Ülkemizde oldukça fazla tüketilen ayran geleneksel içecek olarak bilinmektedir. Zararlı gazlı ve şekerli içeceklerin yerine en iyi alternatif içecek olarak bilinmektedir. Ancak kefir ayrana göre oldukça faydalı bir besin olmasının yanında aralarında oldukça ciddi farklar bulunur. Bu farklar ise;

  • Kefir, oldukça zengin bir doğal probiyotik kaynağı, yüksek miktarlarda laktik astik bakterileri içermektedir. Ayran iki farklı yoğurt bakterisi içerirken probiyotik içecek gurubunda değerlendirilmez. Yeterli miktarlarda probiyotik sayılarını karşılayamaz. Buna göre düzenli olarak tüketilen kefir insan sağlığı açısından ayrana göre daha fazla yansımaları bulunur.
  • Ayranda bileşen oranı kefire göre daha düşük miktarlardadır. Buna göre kalsiyum, protein ve diğer süt bileşenleri açısından kefir ayrana göre daha zengin bir durumda bulunur.
  • Kefir ayrıca ayranda olduğu gibi hiçbir şekilde tuz içermez.

Ayran geleneksel içeceğimiz olsa da kefir de insan sağlığı için oldukça sağlıklı bir besindir. Son dönemlerde meyveli kefir sayesinde her bireyin damak lezzetini kefir yakalamış durumdadır. Kefir fiyatları ayranla aynı seviyelerdedir. Bu nedenle kefir satın al ya da ayran satın alma konusunda kararsız kaldı iseniz bu konuda damak tadınız ön plana çıkacaktır. Ayran fiyatları da üretici firmaya göre değişkenlik gösterse de hemen hemen aynı fiyatlarda ve aynı boyutlarda ayranları satın alabilirsiniz.

Kefir Nedir?

Kefir, süt ve süt ürünleri, insanların kemik sağlığını koruması gibi vücudumuzda birden fazla önemli görevleri bulunan ve yaşamımız boyunca ihtiyaç duyulan mineraller arasında yer alan kalsiyumun temel kaynağıdır. Özellikle çocukluk dönemlerinde kemik yapımı, gelişimi ve büyümesi gibi sağlıklı bir şekilde devam edebilmek, yaşlılık dönemlerine gelindiğinde ise osteoporoz gibi kemik sorunlarıyla alakalı hastalıkların önüne geçmek amacıyla günlük olarak en az 2 porsiyon süt ya da süt ürününü tüketmeniz çok önemlidir.

Sütten üretilen kefir ise protein ve kalsiyum gereksinimlerin en iyi şekilde karşılarken probiyotik bakterilere sayesinde sağlık açısından da olumsuzlukları ortadan kaldıran bir besindir. İnsan sağlığının korunması ve birden farklı hastalık türüne karşı en iyi korumayı sağlaması nedeniyle kefir tüketmek çok önemlidir.

Kefir koyun, keçi ya da inek sütünün kefir mayası olarak isimlendirilen özel bir maya türüyle fermente edilmesi sonucunda elde edilen ve lezzet ve kıvam açısından ayranla benzerlik gösteren, ekşi ve tuzsuz bir içecek türüdür. Kafkasya bölgelerine dayanan kökeni ile bilinen bir içecektir. Sütün bütün faydalarını içinde barındıran kefir, aynı zaman da yüksek miktarlarda probiyotik içeriğine sahip bir içecektir. Probiyotik bakteriler, yararlı bakteriler olarak isimlendirilen ve insan vücudu için sindirim sisteminin düzenlenmesi, güçlendirilmesi, kolesterolün dengede tutulması gibi birden farklı etkisi bulunan bakteri çeşididir.

Probiyotik bakterileri içeren probiyotik besinler düzenli olarak tüketildiği durumlarda ise olumlu etkilerinden dolayı bireylerin sağlıklarının korunmasına büyük fayda sağlarlar. Probiyotik besinlerin arasında en etkilerden bir tanesi olan kefir, sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturduğu için yaş fark etmeksizin alışkanlık haline getirilerek tüketilmesi gereken bir içecektir.

Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir yapmak için gerekli malzemeler

  • Kefir mayası
  • 1 litre günlük süt

Kefir Yapılışı

  • İlk olarak kefirin tanelerini bir plastik kaşık yardımıyla kavanozdan alarak cam sürahinin içine atın
  • Üzerine 25 derecelik sıcaklıkta bulunan sütü ilave edin
  • Sürahinin ağız kısmını streç filmle kaplayarak iki delik açın. Karanlık bir odada 24 saat boyunca bekletin
  • Kışın yapmanız durumunda ise etrafını bir havlu yardımıyla güzelce sarın
  • 24 saat sonrasında kefirin tanelerinin yukarı çıktığını göreceksiniz.
  • Tanelerini birbirinden ayırmak için plastik süzgeç kullanın. Küçük delikli olmamasına dikkat edin. Bunun nedeni ise ayırdığınız kefir tanelerini hemen mayalama işlemi amacıyla kullanabilirsiniz. Eğer kullanamayacaksanız içme suyuyla yıkadıktan sonra bir kavanoz içine alarak dolaba atın
  • Meydana gelen kefiri tüketebilir ya da buzdolabında bekletebilirsiniz.

Önemli Not:

  • Özellikle plastik kaşık ve plastik süzgeç kullanmaya özen gösterin
  • Kesinlikle karanlık bir odada beklemesi gerekiyor
  • En az 24 saat bekletilmeli
  • Metalle hiçbir şekilde temas etmemeli
  • Sıcaklığı bir parmak batırdığınızda kontrol edebilirsiniz
  • Kefir taneleri 7 günde sadece 1 kez mayalama için kullanmaya özen gösterin
  • Kefir taneleri canlı olduğu için kibar davranın aksi durumda artarak büyürler.

Yoğurt kategorisindeki ürünleri incelemeyi unutmayınız.