1 2 >

Bal ve Reçel Çeşitleri

Kahvaltılıklar içinde temel tüketim ürünlerinden olan bal ve reçel birbirinden ayrı ürünler olmasına rağmen kahvaltıda her ikisi de tüketilir. Öncelikle reçelin enerji veren özelliği ve taze meyvelerden pişirilmesi son derece lezzetli ve faydalıdır. Bal ise reçelden farklı olarak hem bir sağlık kaynağı hem de vitamin açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Özellikle B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminleri içerir. B grubu vitaminleri insan vücudunun bağışıklık sistemi açısından ve beyaz kan hücrelerinin oluşumuna katkı sağlaması açısından son derece önemlidir.

Bal Fiyatları

Bal fiyatları gerek ülkemizde gerekse dünyada farklılık gösterir. Bunun en önemli sebeplerinden biri farklı özellikler taşımasıdır. Arılar bitkilerden doğal bitki özünü alır ve kendi doğal enzimleri ile işleyerek kıvamlı bir tatlı madde oluşturur. Buna bal denir. Balın içinde kimyasal bulunmaz. Ülkemizde bal sektörü oldukça gelişmiştir. Endüstriyel anlamda bal şeker katılmadan doğal olarak üretilir. Farklı çevresel faktörler ve bitkilerden elde edilmesi sebebiyle içeriğinde birtakım değişiklikler bulunur. Bu da farklı bal fiyatlarının oluşmasına neden olur. Bal fiyatları farklılığı bitkinin florası, sahip olduğu besin zenginliği, bitkilerin çeşitliliği, bitkilerin yetiştiği yükseklik gibi birtakım farklılıklar balın çeşitliliğini oluşturur. Dolayısıyla farklı ballar üretilmesine neden olur ve bunlar da fiyatlarda değişiklik gösterir. Bal sipariş ver günümüzde online alışveriş için yeterlidir.

Reçel Fiyatları

Reçel de bal gibi kahvaltı sofralarının vazgeçilmez ürünleri arasındadır. Ancak baldan farklı özellikler taşıması sebebiyle reçel fiyatları daha düşük maliyete sahiptir. Reçel üretimi çok daha kolay ve kısa sürede gerçekleştirilir. Reçel sektörel anlamda ülkemizde birçok den üretilir. En fazla tercih edilen reçel çeşitleri ise; vişne reçeli, gül reçeli ve çilek reçelidir. Bunun dışında birçok farklı meyvelerden de reçel üretimi sağlanmaktadır.

Bal Çeşitleri

Bal üretimi sebebiyle daha fazla emek ve süre isteyen bir besin kaynağıdır. Bu nedenle farklı fiyat ve çeşitliliğe sahiptir. Bal çeşitliliği yöreye, bitkilerin çeşitliliğine göre değişir. Bal üretimi, koşullarının sağlanmasına göre de çeşitlilik gösterir. Birçok bal bulunmasına rağmen hepsi tatlıdır. Tadı konusunda farzla bir farklılık yoktur. Ancak fiyatları birbirinden değişiktir. Ülkemizde üretilen bal çeşitleri şunlardır;

  •  Çiçek balı
  • Çam balı
  • Kestane balı

Bilinen ve en fazla tercih edilen bal çeşitleridir. Bal çeşitleri içinde kestane balı diğer ballara göre daha sağlıklı ve faydalıdır. İçeriğinde antiseptik özellik bulunur. Özellikle Sinop, Bursa, İstanbul gibi denize yakın yerlerde kestane ağaçlarından üretilir. Rengi kahverengidir. Hafif acımsı bir tadı vardır, ancak şifa özelliği taşıyan son derece sağlıklı bal çeşidinden biridir.

Reçel Çeşitleri

Kahvaltı sofralarının yine bal kadar vazgeçilmez ürünlerinden biri olan reçel doğal meyveler şekerle pişirilerek elde edilir. Geleneksel bir ürün olan reçelin birçok çeşidi bulunur. Doğal olarak evlerde de yapılan ve en fazla tercih edilen reçel çeşitleri şunlardır;

  • Çilek reçeli
  • Vişne reçeli
  • Kayısı reçeli
  • İncir reçeli
  • Böğürtlen reçeli

Bunların dışında diğer birçok meyveden de üretilen reçel bulunur. Günümüzde online alışveriş sitelerinde doğal olarak üretilen reçellere reçel satın al butonuna tıklayarak sahip olabilirsiniz.