Fırında Somon Tarifi

Fırında Somon

Fırında somon, son derece tercih edilmekte olan bir besin olması ile birlikte somon esas olarak Alaska, Kuzeybatı Pasifik ve Kaliforniya sularına özgü bir tuzlu su balığıdır. Haliçler boyunca sürüklenirler ve yumurtlamak için tatlı suya yüzerek onları ticari olarak yakalanmış balıklar arasında benzersiz kılarlar. 

Özellikle omega 3 yönünden zengin olan fırında somon, kemiksiz, etli ve yağlı dokusu ile besleyici ve lezzetli bir deniz ürünüdür. Pembe rengiyle dikkat çeken somon, diğer bazı balıklardan farklı olarak her türlü pişirme tekniğine de uygun bir malzemedir. Somon kullanarak sofranızı renklendirecek birbirinden farklı yemekler hazırlayabileceksiniz. Somon tarifleri ile daha iştah açıcı sonuçlar elde etmeniz için pişirme tekniklerini ve ipuçlarını bir araya getirdik: Izgara somon, tartışmasız en popüler pişirme yöntemidir. Balığı pişirmeden önce folyoya sarabilirsiniz, bu somonun daha sulu olmasını sağlar. Balığı doğrudan parşömen kaplı bir fırın tepsisine veya cam bir kaba da koyabilirsiniz. Somon, yaklaşık 10 dakika boyunca 200 derecede ızgara yapılır. Balık kuyruğu daha incedir, yaklaşık 8 dakika pişirin.

Fırında Somon Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Fırında somon gerekli malzemeler nelerdir konusuna gelince somon tarifi noktasında kullanılacak olan malzemeler;

  • 5 adet fileto somon
  • bir miktar doğranmış maydanoz, 
  • 2 diş doğranmış sarımsak
  • 2 çay kaşığı tuz ve karabiber
  • Bolca zeytinyağı
  • 2 adet limon
  • Halka halka şekilde doğranmış soğan
  • Fırında somon balığı sosu

Fırında Somon Yapılışı

Fırında somon yapılışı için derin bir kaseye zeytinyağı, sarımsak, maydanoz, tuz, karabiber ve 1 limonun suyunu alıp iyice karıştırın. Somonu bu sosla kaplayın ve en az 1 saat buzdolabında bekletin. Taze somon yeterince lezzetli bir balık olduğu için tarifte fazladan su kullanmanıza gerek yok. Balığınızı bir fırın tepsisine sosun içine koyun ve limon ve soğan dilimleri ile süsleyin. Buharlamak ve nemi korumak için pişirme kağıdı ile örtün. 

Fırında Somon

Fırında Somon Püf Noktaları

Fırında somon püf noktaları daha lezzetli bir tat için somon tarifi ile birlikte mutlaka uygulanmalıdır. Fırında somon hazırlarken doğru fırın süresini ayarlamalısınız. Bu somonun kurumasını önleyecektir. Sosu yapmak için portakalları rendeleyince beyaz kısmının rendelenmemesine dikkat edin.

Balığa lezzet veren en önemli detay tuz miktarıdır. Bir süre marine ederseniz, iyice tuzladıktan sonra, pişirmeden önce çok değil yani marine ederseniz tuz etin her tarafına yayılır ve sofrada farklı tuz oranlarıyla karşılaşmazsınız. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da yağ seviyesidir. Yağsız  balığı tuzlayıp unlayıp bol yağda kızartırsanız balık yağı çekmez. Ancak balık yağlı ise ona göre hareket etmeniz gerekir. Somon gibi yağlı balıkları unsuz pişirmeyi planlıyorsanız, tuz ve baharatları ekledikten sonra  teflon veya porselen tavada yağsız olarak kızartabilirsiniz.

Pişirirken, eklediğiniz diğer yiyeceklere bağlı olarak biraz zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Somon veya başka bir balık olsun, pişirme süresini uzatmayın veya balığı kurutmayın. Aksi takdirde hem taşıdığı besin değerinden biri olursunuz hem de eşsiz lezzeti. Balığa lezzet verenin, içerdiği yağ sayesinde onu sulu tutmak olduğunu unutmayın. Balık et ürünlerinden daha hızlı piştiği için pişirmenin püf noktası ateşin sıcaklığının yüksek olmamasıdır. Isı çok yüksekse, balığınız kurur ve lezzetini kaybeder. Ayrıca fırında somon balığı sosu da somona bolca lezzet katacağından kullanılması önerilir.

Fırında Somon İçin Doğru Somon Balığı Seçimi

Fırında somon için doğru somon balığı seçimi çok önemlidir. Taze mi dondurulmuş mu gibi noktalar da önemlidir. Her iki durumda da hızlı, kolay ve lezzetli bir yemek yiyeceğinizden emin olabilirsiniz. Artık gerektiği gibi dondurulmuş gıdaların besin değerlerini kaybetmeyeceği de biliniyor. Buradaki anahtar, somonun hala taze  ve tercihen tarihi henüz gelmeden önce olmasıdır. 

Fırında Somon Faydaları

Fırında somon faydaları çok fazladır. Somonun inanılmaz omega-3 faydalarına odaklanırken, somonun benzersiz sağlık yararları gözden kaçmış olabilir. Diğer sağlık yararlarından biri de somondaki protein ve amino asit içeriğini içerir. Son zamanlarda yapılan birkaç çalışma, somonun, özellikle eklem kıkırdağını, insülin etkisini ve gastrointestinal sistemdeki iltihabı destekleyebilen küçük biyoaktif protein molekülleri (biyoaktif peptitler olarak adlandırılır) içerdiğini göstermiştir. 

Haftada en az bir kez somon balığı yerseniz, kardiyovasküler hastalıkları önlemiş olursunuz. Tabii ki somonun tüm faydalarından yararlanmak için diğer öğünlerinizde  sağlıklı beslenmeyi hedeflemelisiniz. Cips, kek ve yüksek karbonhidratlı yiyeceklerden oluşan bir diyet, somondan beklediğiniz sağlık yararlarını almanızı engeller. Kardiyovasküler hastalık, kardiyovasküler hastalığın genel adıdır. Bu hastalıkları önlemek için sağlıklı beslenme temel felsefeniz olmalıdır. Düzenli olarak balık yemek, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde  önemli bir yere sahiptir. Somondaki Omega 3 yağ asitleri, niasin ve B12 vitamini, kalp hastalığında trigliserit düzeylerini düşürür. Düzenli somon tüketimi ile kanseri önleyebilirsiniz. Somon, ağrıyı, ateşi ve iltihabı azaltır. Bu özelliği sayesinde grip ve soğuk algınlığına karşı tüketildiğinde tedaviye yardımcı olur. Somon balığının kan pıhtılaşması durumunda çok faydalı bir  ağrı kesici olması ağrıya neden oluyor. Emboli gibi kan pıhtılarına neden olan hastalıklarda somon, kan akışını ve kan basıncını düzenleyen özelliklere sahiptir.


 
Etiketler: fırında somon tarifi
Ağustos 05, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR