Peynir Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları

Peynir Çeşitleri

Peynir çeşitleri, sütten el yapımı çeşitli çeşitleriyle kahvaltı sofralarımızı süsleyen besinlerdir. Her yaştan insanın severek tükettiği peynir, vücudun kalsiyum ihtiyacını hemen hemen karşılayabilir. Sadece kalsiyum açısından zengin değil, aynı zamanda protein ve B2 vitamini açısından da zengindir. Bu insan sağlığına son derece faydalıdır.

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir çeşitleri nelerdir noktasında peynirlerin lezzetlerindeki farklılıklar nedeniyle peynir çeşitleri artmıştır. Bölgelere göre üretilen peynir çeşitleri, fiyatı, kalitesi ve üretim yöntemleri de farklılık göstermektedir. Dünyada ve ülkemizde birden fazla peynir çeşidi bulunmaktadır. Farklı peynir türlerinin farklı kullanımları vardır. Örneğin, çedar peyniri esas olarak pizza ve tost için kullanılırken, taze peynir esas olarak kekler için kullanılır. Bu sayede peynir, insanların isteklerine göre farklı şekillerde üretilir.

Peynirin Faydaları Nelerdir?

Peynirin faydaları nelerdir konusuna gelince; Vitamin ve mineral yönünden de zengin olan peynirin faydaları saymakla bitmez ve peynir çeşitlerinin hepsinde bulunurlar.

  • Kemik kaybını durdurur.
  • Sinir sistemini güçlendirir.
  • Dişleri güçlendirir. Diş minesine faydalıdır.
  • Diş çürümesini önler/yavaşlatır.
  • Kalsiyum ihtiyacımızı karşılar
  • Stres ve yorgunluk için mükemmeldir.
  • Bağırsak mikrobiyotasının düzenlenmesi. Olumlu bir etki sağlar.
  • Uyku sorunlarına katkıda bulunmak.
  • Tükürük üretimini destekler.
  • Tümör oluşumunu engeller.
  • Protein ve antioksidan için iyi bir kaynaktır.

Peynirlerin Besin Değerleri Nedir?

Her gün tükettiğimiz peynirlerin besin değerleri nedir noktasında bilinmelidir ki peynirlerin çoğu kalsiyum, protein ve fosfor açısından zengindir. Bu besinlerin güçlü kemiklerin ve kasların temeli olduğuna inanılıyor. Peynirde bulunan vitaminler arasında A vitamini, B12 vitamini, D vitamini, riboflavin ve selenyum bulunur. Bununla birlikte peynir, kalp hastalığına bağlı olan doymuş yağ ve sodyumda da yüksek olma eğilimindedir. Birçok peynir  de kalorilerde oldukça yüksektir. peynirin besinsel yararları veya zararları esas olarak peynirin türüne, tüketilen miktara ve her bireyin özel diyet gereksinimlerine bağlıdır. İnek, koyun, keçi gibi farklı türlere ait binlerce farklı peynir çeşidi bulunmaktadır.

Türk Mutfağı Peynir Çeşitleri 

Türk mutfağı peynir çeşitleri çok fazladır ve her yemeğe farklı lezzetler katarlar.

- Beyaz Peynir Çeşitleri 

Kahvaltıda kalıp olarak kullanabileceğiniz, ekmek üzerine sürebileceğiniz veya kek gibi keklere ekleyebileceğiniz beyaz peynir çeşitlerini bulabilirsiniz. Beyaz peyniri her yörede rahatlıkla bulabilirsiniz. Beyaz peynirler sert peynir çeşitleri arasında bulunurlar. 

Beyaz Peynir

- Kaşar Peyniri Çeşitleri 

Ülkemizde özellikle önemli bir kaliteye sahip olan endüstriyel koyun, keçi ve ineklerin sütünden elde edilen sert bir peynir olan kaşar peyniri, ülkemizin birçok bölgesinde üretilmekte ve tüketiciler tarafından sevilmektedir. Kaşar peynirleri farklı coğrafyalarda farklı kültürler tarafından üretildiğinden tat, koku ve besin değerindeki farklılıklar peynir çeşitlerinin artmasına neden olmaktadır. Tostlarda, sandviçlerde, makarnalarda pürelerde veya pidelere lezzet katmak için kullanılır. Uzayan peynir çeşitleri arasında bulunan taze kaşar peyniri yapıldıktan hemen sonra yenir, oldukça lezzetlidir. Kaşar, üretimden itibaren altı ay boyunca buzdolabında poşetlerde saklanarak yaşlandırılır. Bu şekilde muhafaza edilen koyun sütünden elde edilen eskitilmiş kaşar peyniri, saklama koşullarına uyulması halinde üç yıla kadar bozulmadan saklanabilmektedir.  

Kars kaşar peyniri, büyük daireler şeklinde üretilen kahvaltılık yemeklerin tamamlayıcısı bir peynirdir.

Trakya kaşar peyniri adından da anlaşılacağı gibi Trakya bölgesinde üretilen ülkemizdeki en iyi kaşar peyniridir denilebilir.

Kaşar Peyniri

- Eritme Peynir Çeşitleri 

Eritme peynir, erimiş tuzdan yapılır (tuz emülsifiye edici). Peynir kalıntılarını değerlendirmek için üretilmiştir. Çeşitleri ise Izgara Peynir, Dilimli Izgara Peynir, Üçgen Peynir, İşlenmiş Krem Peynir, İşlenmiş Örgü, İşlenmiş Dize Peynir, İşlenmiş Dil Peyniri, Kahvaltılık Peynir 

- Yerli Yöresel Peynir Çeşitleri

Otlu peynir: Van'da üretilen bitkisel peynirler arasında en popüler olanıdır. Sert peynir çeşitleri arasında bulunur. Vahşi doğadan toplanan çeşitli otlar kullanılarak üretilen otlu peynir, merada yetiştirilen hayvanların sütünden yapılır. Özellikle bahar aylarında  süt üretiminin artması, bu dönemde otlu peynir üretimini zorunlu kılmaktadır. Otlu peynir, öncelikle hafif sarı ve beyaz renkli olarak kabul edilir ve küçük delikli orta kalınlıkta bir peynirdir. İşlendiğinde 67 ay dinlenerek tüketilebilir.

Tel Peyniri: Bu peynir, farklı çiçeklerle yetiştirilen ineklerden elde edilen sütlerle çok lezzetli bir yerel peynirdir. Tel peyniri, saçak peyniri, çeçil peyniri ve tasarımcı peyniri ile özümlenir. Tatlı ve keskin bir tada sahip, lifli ve soluk sarı renktedir. Tam yağlı sütten üretilir. Sadece kahvaltılarda değil, salatalarda, omletlerde ve makarnalarda da kullanılabilir.

Hellim Peyniri: Bu peynir, Hellim peynirine benzer şekilde Kıbrıs'ta üretilir, yoğun dokulu, hafif sarımsı ve beyaz renkli taze bir peynirdir. Diğerlerinden farklı olarak yağsız bir şekilde fırınlanarak ve kızartılarak yenir. Uzayan peynir çeşitleri arasında bulunur ve aynı zamanda salata ve et yemekleri ile birlikte de servis edilebilir.

Dünya Mutfağı Peynir Çeşitleri  

Dünya mutfağı peynir çeşitleri de artık Türk sofralarında yerini çokça almaya başlamıştır. Özellikle İtalyan peynir çeşitleri sık sık tercih edilir. 

- Yabancı Yöresel Peynir Çeşitleri

Gouda Peyniri, karakteristik sarı renkli, yarı sert bir yapıya sahiptir. Balmumu kabuklu, taze veya yıllandırılmış olarak yenilebilen bir peynir türüdür.

Gouda Peyniri

Parmesan Peyniri, soluk sarı rengi, sert dokusu ve inek sütünden gelen aroması ile öne çıkar ve girdiği her yemeği daha lezzetli bir hale getirir. Mascarpone peyniri ise, İtalyan peynir çeşitleri arasında bulunur. Yoğurt kremasından yapılır. Yumuşak, kremsi, hafif tatlı ve köpüklü bir peynirdir.


 
Etiketler: peynir çeşitleri
Temmuz 29, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR