Kaymaksız Yoğurt Nedir? Faydaları Özellikleri Nedir?

Kaymaksız Yoğurt

Kaymaksız yoğurt konusuna değinmeden önce yoğurt ve meydana getirilişinden bahsetmekte fayda var.  Yoğurt, sütün mayalanması işlemi ile oluşan ve koyu beyaz bir yapıda olan süt bazlı bir besindir. Yağlı ve yarım yağlı olarak çeşitleri bulunmakla birlikte aynı zamanda kaymaklı ve kaymaksız çeşitleri de bulunur. Sütün yoğurda dönüşmesi aşamasında laktik asiti çıkaran bir mikroorganizma görev alır. Bu mikroorganizmanın gelişebilmesi için uygun sıcaklık gereklidir. Yoğurt binlerce yıldır bu topraklarda işlenir ve hemen hemen her sofrada yerini alır. Aynı zamanda hiçbir yoğurt katkı maddesi içermez, aksine sağlığa çok fazla sayıda faydası bulunur. Yoğurdun en sağlıklı ve en lezzetli olan çeşidi ise kesinlikle kaymaksız yoğurt çeşididir. Ayrıca kaymaksız yoğurdun yapımı da son derece kolaydır.

Kaymaksız Yoğurt Nedir?

Kaymaksız yoğurt nedir sorusuna gelince, kaymaksız yoğurt tamamen doğal bir yoğurt olma özelliği taşır. İçerisinde yalnızca taze süt ve taze maya besinleri bulunur. Bu tazelik kaymaksız yoğurdun ana özelliğidir. Günlük olarak yapılırlar ve diğer yoğurtlara göre hem çok daha lezzetli hem çok daha sağlıklıdırlar. Kaymaksız yoğurtlar ayrıca herhangi bir katkı maddesi de içermezler. 

Sütaş Kaymaksız Yoğurt

Kaymaksız Yoğurt Nasıl Yapılır?

Kaymaksız yoğurt nasıl yapılır sorusunu soranlar bilmelidir ki yoğurt oldukça basit yöntemlerle kolayca yapılır. Önce sütü kaynatılır. (Aşırı ısıtılırsa faydalı bakteriler ölür, bu nedenle sadece bir kez düşük ateşte kaynatın.) Kaynattıktan sonra soğuması için ağzını açılır. (Sütün doğru sıcaklığa ulaştığını anlamak için küçük parmağınızı sütün içinde 10 saniye bırakın, yanıyorsa daha da soğutulması gerekir.) Doğru sıcaklığa ulaştıktan sonra 3 yoğurt kaşığı çırpın. Ardından 3 yemek kaşığı sütü tabağa alıp karıştırın. Daha sonra sütün içine dökün. Beklemeden tencereyi bir battaniyeye ya da uygun bir beze sarmalısınız ve 5 saat boyunca yerinden oynatmadan yerinde tutmalısınız. 5 saat sonra yoğurdu buzdolabına kaldırmalısınız. Bir gece buzdolabında bekletmek en iyisidir. Daha sonrasında ise kaymağını almalısınız. Kaymaksız yoğurt nasıl yapılır aşamaları işte bu kadar kolaydır. 

Kaymaksız Yoğurt Faydaları

Kaymaksız yoğurt faydaları saymakla bitmez. Kaymaksız yoğurt, doğal olarak fermente edilmiş ve ev yapımı bir yoğurt türü olduğu için insan vücuduna pek çok faydası olan bir besindir. Bilim insanları tarafından yapılan son araştırmalar da bunu kanıtlar niteliktedir. Araştırmalara göre yoğurdun kendisi bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücudu grip enfeksiyonlarından koruyor. Kaymaksız yoğurdun faydaları bunlarla da sınırlı değildir. Kaymaksız yoğurt, yenildiğinde kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca vücuttaki fazla yağların atılmasına yardımcı olur. Her şeyden önce, kaymaksız hiçbir yoğurt katkı maddesi içermez, bu nedenle hazır yoğurttan daha yüksek oranda probiyotik içerir. Düzenli olarak yoğurt yemek, yüksek tansiyon riskini azaltır. Uzmanlar, düzenli olarak ev yapımı kaymaksız yoğurt tüketen kişilerde tansiyon sorunlarının görülmediğini iddia ediyor. Protein içeriği sayesinde yoğurt, özellikle antrenman sonrası yıpranan kasların onarılmasından sorumludur. Kaymaksız yoğurt kanser riskini büyük ölçüde azaltır. Kolon kanserine karşı son derece koruyucu bir etkisi bulunur. Kanımızda bulunan asitler ve bazların dengesini düzenlemeye yardımcı olarak bu dengeyi daha da sağlıklı bir hale getirir. Bağırsakları temizler ve boşaltım sisteminin de düzelmesinde büyük rol oynar.

Kaymaksız Yoğurt Besin Değerleri

Kaymaksız yoğurt besin değerleri genel olarak %86 su, %20 kuru madde, %48 protein, %28 yağ ve %25 laktoz içerir. 100 gram yoğurt 61 kcal enerji (kalori) içerir. Ayrıca sağlıklı dişler ve kemikler için günlük kalsiyum ihtiyacını da içerir. Günlük fosfor ihtiyacının, "magnezyum ihtiyacının" ve "potasyum ihtiyacının" %8'ini karşılar.

Kaymaksız yoğurt, mayanın kültüre alınması ve sütün fermente edilmesiyle oluşan çok faydalı bir süt ürünüdür. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde en besleyici gıdalardan biridir. Düzenli olarak tüketildiğinde birçok kronik hastalığa karşı koruyucudur. Kalorisi de nispeten düşüktür. Formülasyon aşamasında ısıtılan süt, faydalı bakterilerle birleşir ve 56 saat boyunca yaklaşık 45 derece sıcaklıkta tutulur. Karbonhidrat, protein, kalsiyum, fosfor, K2 vitamini, D vitamini ve B vitaminleri ile sağlıklı beslenme için süper bir besindir. Kaymaksız ev yapımı yoğurdun sağlığa olumlu etkileri üzerine yapılan bilimsel çalışmalar çoğalırken, tüketimi tüm dünyada giderek artmaktadır.

Kaymaksız Yoğurt Yapımı

Kaymaksız Yoğurt Nasıl Yapılır ve Tarifi

Kaymaksız yoğurt nasıl yapılır ve tarifi noktasında bilinmesi gerektiği üzere evde sağlıklı yoğurt yapmak son derece basittir, her yemek için uygundur ve keklerde, hamur işlerinde ve kurabiyelerde kullanılır. Birkaç püf noktası ile yoğurdu evde buz gibi fermente edebilirsiniz. İşte tüm püf noktaları ile yoğurdu nasıl mayalandıracağınız… Kaya gibi katı yoğurt elde etmek için pişirme süresi çok önemlidir. Süt kaynamaya başladığında en az 510 dakika kaynatılmalıdır. Bu sayede sütün fazla suyu süzülür ve yoğurt cıvık olmaz. Pişmiş süt buzdolabında bir gece bekletilirse yoğurdun kıvamı daha iyi olur, ancak bu gerekli değildir. Daha sonrasında buzdolabında 1 gün bekletilmeli ve kaymağı üzerinden alınmalıdır. 


 
Etiketler: kaymaksiz yoğurt
Temmuz 15, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR