Tavuk, Balık ve Kırmızı Et Nasıl Muhafaza Edilir?

Tavuk, Balık ve Kırmızı Et Nasıl Muhafaza Edilir?

Gelişen teknoloji, et türlerini uzun süre muhafaza etmeyi mümkün kılıyor. İlk buzdolabı ve soğutma dolaplarının icat edildiği 1913 Yılından bu yana gıda ürünlerini ve özellikle hayvansal gıdaları, tazeliklerini koruyarak saklamak mümkün. Ancak söz konusu hayvansal gıdalar ve özellikle de et ürünleri olduğunda, saklama konusu daha da önemli bir hale geliyor. Tavuk, balık ve kırmızı et nasıl muhafaza edilir? Hayvansal gıdaları uzun süre saklarken – muhafaza ederken nelere dikkat edilmeli? Muhafaza süresini uzatmak mümkün mü? Gelin, mutfak için önemli olan bu soruları birlikte cevaplamaya çalışalım. 

Kırmızı ve Beyaz Eti Daha Uzun Süre Nasıl Muhafaza Edebilirsiniz? 

Her türden et için, daha uzun süre muhafaza etmenin çeşitli yolları vardır. Sizler için bu ipuçlarından söz ederken, özellikle ambalajlama konusunda neler yapabileceğinizden detaylı olarak söz etmeye çalışacağız. Sözü daha fazla uzatmadan dana, kuzu, koyun, tavuk veya balık etini nasıl muhafaza edebileceğinizden, saklama süresini nasıl ve ne şekilde uzatabileceğinizden söz edelim. 

  • Tazeliğe Önem Verin: Uzun muhafaza süresine sahip et türleri için olabildiğince taze ürünlerden yana seçim yapmayı sakın unutmayın. Unutmayın, gıdaların kalite ve besin değerleri dondurulduklarında artmaz; hatta et saklama süresi uzadığında, besin değeri ve kalitenin düştüğünü dahi söylemek mümkün. Donma, kırmızı veya beyaz et türlerinde, hücre içindeki sıvının (sitoplazmanın) hücreye zarar vermesine neden olur. Sonuç olarak, hücreler dondurma işleminden sonra zarar görürler. Bu nedenle birden fazla kez dondurma işlemi görmüş et türlerini seçmemeye özen gösterin ve taze et türlerini tercih edin. 
 
  • Temizlik: Temizlik, uzun süre muhafaza edilecek et türleri için son derece önemlidir. Çoğu ev hanımı, dondurma işleminin et içindeki bakterileri öldüreceğini düşünür. Buna karşın dondurma ile saklama işlemi genelde, bakteri veya mikrop gibi zararlı mikroorganizmaları öldürmez. Ancak soğuk, bu bakterilerin çoğalmasını durdurabilir. Bu nedenle, saklamak istediğiniz et ürünlerinde tazeliğe olduğu kadar temizliğe de önem verin. Temizlik için aynı zamanda et türleri için kullandığınız kesme yüzeyi ve benzeri noktaların da temizliğine önem verin. Elbette ellerinizin temizliğine de. 
 
  • Hızlıca Dondurun: Et türlerini olabildiğince kısa bir süre içinde dondurmak ve muhafaza etmek, etlerin bakteri veya buhar gibi çeşitli etmenlerden etkilenme olasılığını azaltır. Bu nedenle, kırmızı et veya beyaz et; etleri olabildiğince hızlı bir şekilde dondurmayı unutmayın. 
 
  • Sıcaklık Değişiminden Kaçının: Dondurarak kırmızı et saklamak veya aynı şeyi beyaz et ile yapmak için et dondurma işlemi, 0° altında değerlerde yapılır. Beyaz et saklamak veya kırmızı et için, sıfırın altındaki sıcaklığın sabit bir değerde kalmasını ve değişmemesini sağlamalısınız. Yani dondurma ve uzun süre et saklamak için, soğukluk değerinin sabit kalması gerekiyor. 
 
  • Buzdolabı ve Derin Dondurucu: Derin dondurucu kısmına sahip buzdolapları ve derin dondurucular, kırmızı et saklamak veya beyaz et saklama gibi işlemler için idealdir. Uzun süreli saklama süresi için özellikle et ürünlerini vakumlu paketlerle saklama yolunu tercih edebilirsiniz. 
 
  • Yağlı Et ve Yağsız Et: Yağlı etler, daha uzun süreli bir dondurma süresine sahiptir. Yağsız etler genellikle daha kısa süreli bir dondurma süresine sahiptir. Bu nedenle başta balık ve tavuk gibi beyaz et türleri, daha uzun süre boyunca dondurucuda kalabilirler. Yağsız dana eti ve sığır eti gibi ürünler ise, daha kısa süre dondurulurlar. 

Tavuk Nasıl Saklanır?

Tavuk saklamak için, ilk olarak bu saklama yönteminin hemen her türden kümes hayvanı saklamak için uygun olduğunu unutmayın. Günümüzde sadece tavuk eti ile sınırlansa da hindiden bıldırcına, piliçten tavuğa kadar hemen her türden kümes hayvanı için, dondurma işlemi için söz konusu olan ipuçlarını kullanabilirsiniz. Peki, tavuk nasıl saklanır? Tavuk saklama için geçerli olan ipuçlarını aynı zamanda diğer kümes hayvanlarını saklamak için nasıl kullanabilirsiniz? 

Tavuk saklamak için ilk olarak, tercih edeceğiniz tavuk eti veya kümes hayvanının taze, lekesiz ve de bozulmamış olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Dikkat etmeniz gereken ikinci adım, tavuk ve diğer kümes hayvanları saklamak için onları doldurmamanız gerektiğidir. Doldurma işlemi, kümes hayvanı ve tavuk eti gibi beyaz et türlerindeki bakteri oluşumunu tetikler. Bu nedenle dikkatli olun. 

Tavuk eti dondurmadan önce göğüs, but ve kanat kısımlarını ayırarak saklayabilirsiniz. Tavuk eti ve kümes hayvanlarında bu kısımlar kolayca kesilerek ayrılabilir ve beyaz et dondurulabilir. Beyaz et dondurma ve saklama işlemi sırasında kolaylıkla koku çekebilir. Hem hava sirkülasyonunu engellemek, hem koku hem de bakteri oluşumunu engellemek için beyaz et dondurma işleminde ambalajlama işlemi kullanılabilir. Ambalajlama için; dondurma poşeti, yağlı kasap kâğıdı, alüminyum folyo veya plastik dondurma poşetleri kullanılabilir. Özellikle tavuk eti dondurma işlemi için hava geçirmeyen ambalajlama unsurlarının kullanıldığını unutmayın. Dondurucuda tavuk eti saklamak, riskli olabilir. Bunun nedeni başta tavuk eti olmak üzere diğer kümes hayvanlarının etlerinin de özellikle bakteriyel enfeksiyonlara karşı hassas olmasıdır. 

Balık Nasıl Saklanır?

Taze balık, günümüzde özellikle büyük şehirlerde ulaşması zor doğal ve besleyici beyaz et türlerinden bir tanesidir. Balık, dondurma ve saklaması en zor beyaz et türlerinden birisidir. Çünkü özellikle ev kadınları bilirler ki, balık çabucak bozulur. Özellikle çok yağlı balıklar (hamsi, uskumru, orkinos, sardunya, alabalık, ringa gibi), çok çabuk bozulma eğilimi gösterirler. Buna karşın nispeten daha az yağlı balıklar (mezgit, çipura veya levrek gibi) çok daha geç bir sürede bozulurlar. Bu durumda, yağsız balıkların çok daha uzun bir saklama süresine sahip olduğu söylenebilir. Türü ne olursa olsun, balık nasıl saklanır?

Buzlukta balık saklamak için veya daha doğrusu balığı buzlukta saklamak için, ilk olarak balıkları olabildiğince temizlemeyi ve yıkamayı ihmal etmemelisiniz. Buna ek olarak, balıkları buzdolabında plastik buzluk poşetleri, yağlı kâğıt ve benzeri ambalajlama unsurları ile saklayabilirsiniz. Balık dondurmak ve saklamak için püf nokta, balıkların hava almamasını ve fileto halindeki balık etinin diğer filetolardan ayrı durması gerektiğidir. 

Kırmızı Et Nasıl Saklanır?

Kırmızı et, tıpkı beyaz et gibi çeşit çeşit olabilir. Söz gelimi dana eti, kıyma, koyun eti, kuzu eti veya kemikli parçalar, kırmızı et suyu ve daha pek çok ürün, derin dondurucu veya derin dondurucusu bulunan buzdolaplarında saklanabilir. Et suyu, tavuk suyu ve hatta kemik suyu nasıl saklanır sorusundan önce, yaygın olarak kırmızı et saklama koşullarından ve ipuçlarından söz edelim. Kırmızı et nasıl saklanır? 

Kırmızı et saklamak için öncelikle, hemen her türden hayvansal gıda için dikkat etmeniz gereken noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Yani donduracağınız kırmızı etin bozulmamış, taze ve temiz olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. 

İlk olarak ülkemizde yaygın olarak kullanılmasa da, konserve haline getirilmiş olan kırmızı etin, daha uzun bir dayanma süresine sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Konserve ürünleri kutularından çıkarmadan saklarsanız, daha uzun süre dayanmalarını sağlayabilirsiniz. Kırmızı eti derin dondurucuda saklamak için tuzlamayı düşünmeyin. Bu, et üzerindeki tuzun nemi emmesi anlamına gelir. Şimdi gelelim diğer ipuçlarına; 

  • Kırmızı et saklamak için derin dondurucu veya derin donduruculu sahip buzdolabının en soğuk kısmını tercih edin. 
 
  • Kırmızı et buzdolabında nasıl saklanır? Gerek derin dondurucu gerekse buzdolaplarında kırmızı et saklamak için mümkünse vakumlu paketlerden yardım alın. 
 
  • Saklama öncesinde etin son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edin. Tazelik, bu et türü için son derece önemlidir. Buna dikkat ederseniz, kırmızı et ürünlerini uzunca süre saklamanız mümkün olur.
 
  • Kırmızı et türleri arasında en dayanıksız olan et türleri genç hayvanlardan edilen et türleridir. Kuzu eti genç hayvanlardan elde edildiği için soğutma için nispeten dayanıksız bir et türüdür. Aynı şekilde, kırmızı et türlerindeki yağ oranı da dondurma için önemlidir ve yağ oranı düştükçe etin dondurma hassasiyeti artar. Dana eti, bu tip etlerden birisidir. Kırmızı et saklamak, çoğu zaman balık veya tavuğu dondurucuda saklama işleminden daha hassas bir işlemdir. 
 
  • Kıyma başta olmak üzere, kırmızı et ürünleri özellikle koku çekmeye karşı hassastırlar. Kıyma, kasap kâğıdı veya streç film + köpük altlık ile saklanabilir. 
  • Kırmızı eti dondurucuda uzun süre saklamak için vakum kullanabilirsiniz. Zeytinyağı ile marine etmek, özellikle kırmızı et saklama süresini ciddi oranda arttırır. 

Kırmızı veya beyaz et; derin dondurucu ve buzdolapları bizlere hayvansal gıdaları çok daha uzun süre saklama olanağı vermiştir. Bu ürünlere et, kıyma, parçalı et, kemikli et dahil olabildiği gibi aynı zamanda tavuk suyu ve et suyu da dahildir. Şimdi, tavuk suyu, et suyu ve kemik suyunun nasıl dondurulabileceğini anlamaya çalışalım.

Tavuk Suyu ve Et Suyu Nasıl Muhafaza Edilir?

Sizlere tavuk suyu nasıl dondurulur başta olmak üzere kırmızı et suyu nasıl dondurulur konusunda da bilgi vermeye çalışacağız. Özellikle tavuk suyu dondurmak ve bu şekilde saklamak, ev hanımları tarafından sıklıkla tercih edilen bir işlemdir. Böylece, ihtiyaç duyulduğunda dondurulmuş tavuk suyu ve donmuş et suyu yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir. Peki, tavuk suyu dondurucuda nasıl saklanır?

Tavuk suyu veya et suyu dondurmak ve saklamak temelde benzer adımları bulunan işlemlerdir. Haşlanmış et suyu, metal kapaklı cam kavanozlara doldurularak saklanır. Ancak burada, kavanozu ağzına kadar doldurmamanız gerekiyor. Bununla beraber, tavuk suyunu dilerseniz bu küpü dondurmak için kullandığınız plastik kaplarda da kullanabilirsiniz. 

Kemik suyu dondurmak ve saklamak için de bu adımları kullanabilirsiniz. Et suyu dondurmak ve saklamanın püf noktası –her türden et için geçerli- tekrar kullanmak için genellikle uygun olmamalarıdır. Et suyu, özellikle bakteriler için ideal üreme ortamıdır ve bunun üstesinden gelmek için, et suyu dondurmak veya tavuk suyu saklamak için küçük bölmeli dondurma kaplarını tercih edebilir ve kullanabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. 




 
Etiketler: et nasıl saklanır, et nasıl muhafaza edilir
Kasım 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR