Kivi Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir ?

Kivinin Faydaları Nelerdir ?

Kivi çeşitleri ülkemizde daha çok Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. Bu meyve, insan sağlığı açısından oldukça yararlı olabilmektedir. Kivi ağacı, yaprak döken bir ağaçtır. Ağacın boyu ise 8 metreye kadar ulaşabilir. Diğer ağaç türlerine göre daha çabuk gelişme göstermektedir. Bu ağacın kökü ise oldukça kalındır. Aynı zamanda kivi ağacının, dişi ve erkek olmak üzere iki farklı türü vardır. Yapısına bakıldığında, asmaya çok benzemektedir.

Kivi yetiştirmek için bazı noktalara dikkat edilmesi önemlidir. Bu noktaların yetiştiriciler tarafından doğru bir şekilde öğretilmesi ve uygulanması gerekir. Kivi yetiştirebilmek için, yetiştirileceği ortamın bol nemli olması ve güneş alması gerekmektedir. Ayrıca toprağın pH değeri, 5.5 ve 7 değerleri arasında olması önemlidir. Bununla birlikte toprağın hafif olmasına ve gübre kullanılmasına dikkat edilmelidir. Kivinin yetişme koşulları göz önünde bulundurularak, üretim için ağır toprakların tercih edilmesi durumunda yanlış bir seçim olacaktır. Böylelikle kivi yetiştirebilmek için uygun bir ortam sağlanamaz. 

 Kivi Nedir ? Nerelerde Yetişir ?

Dünya üzerinde kivi ağacının 50'ye yakın çeşidi olduğu bilinmektedir. Bazı türler ise ülkemizde yetiştirilmektedir. Kivi yetiştiriciliği sıralamasında Türkiye, 10. sırada yer almaktadır. Oldukça lezzetli meyvelerden bir tanesidir. Kivinin yetişmesi için bol nem ve güneşin olduğu bir ortamın olması gerekir. Bu sebepten ötürü Karadeniz bölgesi ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilebilmektedir. Ancak üretimi Güneydoğu Anadolu bölgesinde daha yoğun bir şekilde gerçekleşmektedir. Kivi tüketimi belirtilen düzeyde sağlandığı takdirde, vücut için pek çok faydaya olanak sağlayabilir.

Kivi Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Yetiştirilir?

Kivi Çeşitleri

Kivi türleri incelendiğinde en çok yetiştirilen türler içerisinde, dişi olan hayward kivisi vardır. Oldukça güzel bir aromaya ve tada sahiptir. Yapısı oval şekilde olup, kabuk rengi ise kahverengi ya da yeşil olabilir. Meyvenin üzerindeki tüyler seyrek ve ince yapıdadır. İç kısmı ise yeşil ve parlak olmaktadır. Depolama işlemleri için oldukça dayanıklıdır. Ekim ya da kasım aylarında hasat edilmektedir. Soğuk iklimlere karşı dayanıklılık gösterebilir. Bu kivi türünde iyi şekilde verim sağlanabilir. Bir diğer kivi çeşidi ise, mini kivilerdir. Normal kivi meyvesinden daha küçük bir yapıdadır ve üzerinde tüy bulunmamaktadır. Özel olarak üretilen bu kivi çeşidinde, bazı farklı özellikler bulunur. Kendi içerisinde ayrı türleri bulunmaktadır. Açıklanacak olursa;

  • Allison
  • Monty
  • Tomourı
  • Matuf

Belirtilen kivi türlerinden en iyi verim sağlanabilmesi için, nemin ve güneşin bol olduğu alanlarda yetiştirilmesi oldukça önemlidir.

Kivinin Faydaları Nelerdir?

Kivinin faydaları oldukça fazladır. Açıklanacak olursa, şu şekilde belirtilebilir;

  • Cildin daha güzel bir görünüme kavuşmasına olanak sağlar.
  • Bağırsakların daha düzenli çalışmasına olanak sağlayarak, kabızlığın önüne geçilmesine yardımcı olur.
  • Özellikle üst solunum yolu rahatsızlıklarında tüketilmesi gereken bir besindir. Daha rahat nefes alışverişine olanak sağlar

Kivinin faydalarını öğrendiğimizi varsayıyorum. Şimdi sıra say say bitmeyen elmanın faydalarını incelemekte. 

Kivinin Besin Değerleri Nelerdir?

Kivinin Besin Değerleri

Kivinin besin değerleri merak edilen konular arasında gösterilmektedir. Açıklanacak olursa;

  • Porsiyon: 100 gr
  • Kalori (kcal): 60
  • Toplam yağ: 0,5 g
  • Sodyum: 3 mg
  • Potasyum: 312 mg
  • Karbonhidrat: 15 mg
  • Diyet lifi: 3 g
  • Şeker: 9 g
  • Protein: 1,1 g
  • C vitamini: 9,27 mg
  • Demir: 0,3 mg
  • B6 vitamini: 0,1 mg
  • Magnezyum: 17 mg
  • Kalsiyum: 34 mg

Kivinin Zararları Nelerdir?

Kivinin zararları bulunmaktadır. Ülser, gastrit ve reflü gibi ciddi mide problemlerine yol açabilir. Ayrıca içerisinde bulunan potasyum oranının fazla olması, böbrek rahatsızlığı olan kişilerde bazı olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bazı kişilerde ise alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Kimler Kivi Yememeli?

Kimler kivi yiyebilir sorusuna cevap verilecek olursa, alerjik reaksiyon, mide problemleri ya da böbrek rahatsızlığı olan kişiler hariç diğer sağlıklı bireylerin kivi tüketmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Belirtilen kişilerin kivi tüketimine dikkat etmesi gerekir ve kontrollü bir şekilde kivi tüketimi sağlanmalıdır. Bununla birlikte özellikle astım rahatsızlığı olan kişilerin, kivi tüketmesi önerilmektedir. Çünkü kivi, akciğerin daha iyi çalışmasına olanak sağlar. 

Ayrıca bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin kivi tüketmesi hâlinde, bağışıklık sistemi güçlenebilir ve mevsimsel enfeksiyonlara karşı koruma sağlanabilir. Bununla birlikte kivi meyvesi, diyabet hastaları için de önerilmektedir. Hipertansiyon problemi yaşayan kişiler ise düzenli olarak kivi tüketmelidir. Bu sayede hipertansiyonun neden olabileceği tehlikeli hastalıklara karşı koruma sağlanır. Kilo vermek isteyen kişilerde, düzenli şekilde kivi tüketmelidir.


 
Etiketler: kivi
Mart 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR