Kefir Nedir? Kefirin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kefir Nedir ? Kefirin Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

Kefir, kemik sağlığı için oldukça yararlı bir içecektir. Ayrıca vücudun diğer bölgeleri için de önemli ölçüde yararları bulunmaktadır. İnsan sağlığı için oldukça önemli vitaminlerden bir tanesi olan kalsiyum, kefirin içerisinde yüksek oranda bulunmaktadır. Çocukların daha sağlıklı bir şekilde büyüme gelişimini ve kemik gelişimini tamamlayabilmesi için mutlaka tüketilmesi gerekir. 

Ayrıca yaşlılık dönemlerinde ise osteoporoz denilen kemik hastalığının ortaya çıkmaması için ve bu hastalığa benzer diğer hastalıkların meydana gelmemesi için günlük olarak iki ya da 3 porsiyon kefir tüketilmelidir. Kefir, sütten elde edilen bir besindir. İçerisinde bulunan protein ve kalsiyum vitamininin, insanların ihtiyaç duyduğu ölçüde karşılanmasını sağlar. Ayrıca içerisinde bulunan probiyotik bakteriler ile, vücut için oldukça faydalı olabilmektedir. Vücut sağlığının korunabilmesi için ve bazı hastalıklara karşı direnç sağlanabilmesi için düzenli olarak kefir tüketimine dikkat edilmelidir.

Kefir Nedir ve Nasıl Yapılır? 

Kefir Nedir ve Kefir Nasıl Yapılır ?

Kefir nedir sorusu, merak edilen ve araştırılan sorular arasında yer almaktadır. Keçi, inek ve koyun sütünün, kefir mayası olarak adlandırılan bir maya ile fermente edilmesiyle yapılabilen bir besindir. Kıvam ve tat olarak ayrana oldukça benzemektedir. Ayrıca tuzsuz ve ekşi tadı olan bir içecek olarak ifade edilmektedir. Sütte bulunan bütün vitamin ve proteinleri içermektedir. Ayrıca vücutta probiyotik özelliği de gösterir. Bu noktada sindirimin düzenli bir şekilde çalışmasını, bağışıklığın düzene girmesini, kolesterol rahatsızlığı olan kişilerde, kolesterolün dengelenmesi olanağını sağlamaktadır. Vücuda sağladığı sayısız fayda ve içerisinde bulunan besin değerleri sayesinde herkesin mutlaka tüketmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Kefir yapılışı açıklanacak olursa, şu şekilde belirtilebilir;

  • Öncelikle kefir tanelerini plastik kaşık ile ayırarak, bir sürahinin dibine koyulması gerekir.
  • Daha sonra üzerine ılık süt dökülmelidir.
  • Ardından sürahi streç film ile kapatılarak üzerine iki delik açılmalıdır.
  • Bu karışımın 24 saat karanlık bir odada bekletilmesi gerekir. Ayrıca soğuk havalarda sürahinin üzerine bir havlu ile örtülmelidir.
  • Bu sürenin sonunda kefir taneleri yukarı çıkacaktır.
  • Kefir tanelerinin ayrılması için plastik süzgeç kullanmaya özen gösterilmelidir. Ayrılan kefir tanelerini mayalama işlemi için kullanabilir ya da bu taneler daha sonra kullanılmak istenirse, su ile yıkanarak bir kavanoza konulabilir.
  • Ardından üzerini geçecek kadar su ile doldurup, buzdolabına konulması gerekir.
  • Tüm bu işlemlerin sonunda kefir yapılışı tamamlanmış olur.

Kefirin Faydaları Nelerdir?

 Kefir faydaları oldukça fazla olan bir besindir. Bu sebepten düzenli bir şekilde ve belirtilen dozlarda tüketilmesi, vücut sağlığı açısından oldukça faydalı olacaktır. Açıklanacak olursa;

  • İçerdiği probiyotikler, vitamin ve proteinler sayesinde bağışıklığın güçlendirilmesinde oldukça etkilidir.
  • Meydana gelen şişkinlik, gaz gibi sindirim sorunlarının önlenmesi için tüketilebilir.
  • Tansiyonun düzenli bir şekilde olmasına olanak sağlar. Ayrıca kalp ve damar sağlığı açısından da oldukça yararlıdır.
  • Kas ve kemiklerin gelişimi açısından oldukça etkilidir.
  • Deride meydana gelebilen hastalıkların önlenmesine ve cildin daha güzel bir görünüme sahip olmasına olanak sağlar.
  • Kefirin yararları arasında bir diğeri ise böbrek ve karaciğer ile ilgili oluşabilen hastalıklara karşı direnç sağlaması vardır.
  • Bilişsel fonksiyonların daha da güçlendirilmesi fırsatını sunar.
  • Kilo vermeye yardımcı bir besindir.

Kefir Ne Kadar Tüketilmeli?

Kefir Ortalama Ne Kadar Tüketilmeli

 Kefir ne zaman içilmeli sorusu merak edilenler arasında yer almaktadır. Doğal olarak tüketilebilen bir besin olan kefirin, günün herhangi bir saatinde tüketilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak her içecekte olduğu gibi kefirinde gün içerisinde aşırı şekilde tüketilmesine dikkat edilmesi gerekir.  Bu noktada günlük olarak kefir tüketimi, 2 bardağı geçmemelidir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların tüketmesi önerilmektedir. Onlar için gece yatmadan önce 1 bardak kefir içilmesi yeterli olacaktır.

Kefir ile Kilo Verilir Mi?

Kefir kilo verdirme konusunda etkili bir besindir. İnsan sağlığı için yararlı vitaminler ve proteinler içeren kefir, içerdiği vitamin ve protein ile kan dolaşımını düzenleyerek toksinlerin vücuttan atılmasına olanak sağlar. Aynı zamanda vücutta meydana gelebilen kan bozukluklarının da düzeltilmesine olanak sağlayarak, kilo verme konusunda insanlara yardımcı olan bir içecektir. Bu noktada kefir ile kilo vermek mümkün olmaktadır.

Kefirin Zararları Nelerdir?

Kefirin zararları da meydana gelebilmektedir. Sayısız faydası bulunan ve vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve proteinlerin karşılanmasına olanak sağlayan bu içeceğin, aşırı tüketimi sonrasında zararlı etkileri görülebilmektedir. Bu etkiler açıklanacak olursa, şu şekilde sıralanabilir;

  • İnsanlarda görülme sıklığı nadir olsa da, kabızlık, mide ve bağırsak kramplarına neden olabilir.
  • AIDS gibi ciddi hastalıklara yakalanmış olan kişiler için kullanımı, bazı olumsuz durumlara neden olabilir. Bu tarz hastalıklara sahip olan kişilerde bağışıklık sistemi zayıftır. Kefirin içerdiği aktif bakteriler ve maya, özellikle zayıf bağışıklığa sahip olanlar için riskli olabilir.

Kefiri Kimler İçmemeli?

Kefiri Kimler İçmemeli

Kefiri kimler içebilir sorusuna gelindiğinde ise, sağlıklı olan her bireyin kefir içmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak bazı durumlarda kefirin tüketilmemesi önerilmektedir. Bu durumlar açıklanacak olursa, hamile kadınların ve emziren annelerin, henüz 1 yaşını doldurmamış bebeklerin ve diyabet rahatsızlığına sahip olan kişilerin kefiri tüketmemesi önerilir.

Kefirin nasıl yapıldığını ve faydalarını öğrendiğimize göre, isterseniz gelin birde kefire çok benzeyen ayranın faydalarına ve besin değerlerine bir göz atalım.

Etiketler: kefir
Ocak 18, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR