Armut Çeşitleri Nelerdir? Faydaları Nelerdir?

Armut Çeşitleri ve Armut Faydaları Nelerdir ?

Armut, gülgiller ailesine ait olan bir ağaç olarak ifade edilmektedir. Armut ağacının kazık kök yapısı bulunur. Bu agaç, 10 metreye kadar uzayabilmektedir hatta daha uzun bile olabilir. İlkbahar mevsiminde armut ağacında beyaz çiçekler açmaktadır. Bu ağacın meyvesinin şekerli bir tadı ve sulu bir yapısı vardır.

Armutun bilinen pek çok çeşidi vardır. Sarı, kahverengi, yeşil ve kırmızı renge sahip olan armut türleri bulunmaktadır. Bu meyvenin içerisinde bulunan şeker oranı, doğal olarak şeker ihtiyacının giderilmesi için yeterli olmaktadır. Özellikle günde bir kez armut tüketmek, vücut sağlığı açısından oldukça faydalı olabilmektedir. Yüksek oranda kaloriye sahip olduğu için armut tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerekir. Armutun 60’a yakın çeşidi olduğu söylenmektedir. Ülkemizde çok sayıda armut çeşitleri bulunmaktadır. Bu armut çeşitlerinden bahsedilecek olursa, şu şekilde sıralanabilir;

Deveci Armut Nedir? Nerelerde Yetişir?

Deveci Armut

Deveci armut, nakliye sürecine oldukça dayanıklı ve raf ömrü ise uzun bir armut türüdür. Hasat zamanı, bulunduğu bölgeye göre farklılıklar gösterebilir. 300 ya da 400 rakıma sahip bir alanda yetişen deveci armut, ekim ayında hasat edilmektedir. Yetiştiği alandaki rakımın yüksekliğine göre, hasat zamanı da daha geç olmaktadır. Bu armut, soğuk havalara karşı direnç göstermeyebilir. Sıcak iklimlere göre daha uygun bir meyvedir. Geçirgen topraklarda yetişen bir armut türüdür.

Armut yetiştiriciliği daha çok Anadolu’da yapılmaktadır. Deveci armudu, ülkemizde bursa ovasında yetişmektedir. Bu bölgede hasatı ise, ekim ayında gerçekleştirilmektedir. Bursa ovası dışında Samsun'da da yetiştirilebilen bir armut türüdür. Kendine has aroması ile oldukça sevilen deveci armudu, market ve pazarlarda yüksek fiyatlardan satışa sunulmaktadır.

Santamaria Armut Nedir? Nerelerde Yetişir?

Santamaria Armut

Santamaria armut, hafif basık bir şekildedir. Raf ömrü uzundur. Ayrıca yola dayanıklılık gösterebilir.  Genellikle herkes tarafından sevilen güzel bir aroması bulunmaktadır. Bu armudun verimi, bazı bölgelerde oldukça fazladır. Hasat zamanı ise yetiştiği bölgenin rakımına göre farklılıklar gösterir. 300 ya da 400 rakım bulunan bir alanda hasat zamanı temmuz ayında gerçekleşmektedir. 

Rakımın düştüğü yerlerde veya arttığı yerlerde, hasat zamanının daha önce ya da daha sonra yapılabilmesi mümkün olmaktadır. Ilıman bir iklime sahip alanlarda yetiştirilmesi uygun olabilir. Santamaria armut, Fransa, Belçika, İtalya gibi ülkelerde yetiştirildiği gibi, ülkemizde de Bursa’nın gürsu ilçesinde yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir. Öyle ki ülkemizde %50 oranındaki santamaria armut üretimi, bu alandan karşılanmaktadır.

Ankara Armut Nedir? Nerelerde Yetişir?

Ankara Armut

Ankara armudu, dayanıklı yapısı ve uzun süre depolamaya uygun olması açısından, armut yetiştiriciliğinde en çok tercih edilen yerli türlerden biri olarak ifade edilebilir. Bu armut daha çok yazları kurak olan ve nem oranının düşük olduğu alanlarda yüksek verim sunmaktadır. İklim özelliklerine bakıldığında Orta Anadolu'da yetiştirilmesi uygun bir armut türüdür. Daha çok Ankara ilinde yetiştirilmektedir. Ankara armudu, il genelinde en fazla orta kuzey tarım bölgesinde yetiştirilmektedir. Bölgede %50 oranında yetişen bir armut türüdür.

Armutun Faydaları Nelerdir? 

Armutun faydaları oldukça fazladır. Açıklanacak olursa, şu şekilde belirtilebilir;

  • İçerisinde bulunan lif oranı sayesinde, sindirimin daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlar. Lifler, besinlerin bağırsaklardan geçişini kolaylaştırmaktadır. Armut bağırsakları düzenleyici etkisi ile oldukça faydalı olmaktadır.
  • C vitamini ve antioksidanlar içeren bir meyvedir. Böylelikle vücutta ortaya çıkabilen çeşitli hastalıklara karşı direnç gösterilmesine olanak sağlar.
  • İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde kanserleri önleyici bir etkiye sahiptir. Bu noktada, meme, akciğer, prostat, rektum, kolon kanserlerine karşı önleyici bir özelliğe sahiptir.
  • İçerisinde bulunan vitaminler ve antioksidanlar sayesinde bağışıklığın güçlendirilmesine yardımcı olur.
  • Kalp sağlığının daha iyi bir duruma getirilmesinde oldukça etkilidir.
  • Armutun içerisinde bulunan zengin mineraller ve vitaminler, kemik gelişiminin desteklenmesi konusunda etkili bir rol oynar.

Armut Besin Değerleri Nelerdir?

 Armut besin değerleri araştırılan konular arasında yer almaktadır. Açıklanacak olursa;

  • Porsiyon: 100 g
  • Kalori(kcal): 57 
  • Toplam yağ: 0,1 g
  • Doymuş yağ: 0 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 1 mg
  • Potasyum: 229 mg
  • Karbonhidrat: 6 g
  • Diyet lifi: 3 g
  • Şeker: 3,5 g
  • Protein: 1 g
  • C vitamini: 2,2 mg
  • Kalsiyum: 9 mg
  • D vitamini: 0 IU
  • Demir: 0,2 mg
  • B6 vitamini: 0,1 mg
  • Magnezyum: 14 mg
  • Kobalamin: 0 µg

Armutun Zararları Nelerdir?

Armutun zararları tüketimin aşırı olması durumunda ortaya çıkabilmektedir. Tansiyon düşürücü bir etkiye sahip olmasından dolayı, aşırı tüketimde düşük tansiyona sahip kişilerde bazı olumsuz durumlara yol açabilir. Ayrıca sindirimi kolaylaştırdığı için aşırı tüketim sonrasında, kişilerde ishal durumları gözlenebilmektedir.

Kimler Armut Yememeli?

Kimler armut yememeli sorusu oldukça merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Bu soruya cevap verilecek olursa, düşük tansiyon rahatsızlığına sahip olan kişilerin tüketmesi önerilmemektedir. Çünkü armutun tansiyon düşürücü bir etkisi vardır. Bu sebepten düşük tansiyon hastalığına sahip olan kişilerin, dikkatli bir şekilde armudu tüketmesi gerekir.

Meyve ve sebzelerinizi ne zaman buzluğa atmanız gerektiğini billiyor musunuz ? Merak edenler buyrun meyve ve sebzeler ne zaman buzluğa atılır?
Etiketler: armut
Ocak 26, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR