Sızma Zeytinyağı Nedir? Faydaları ve Özellikleri

Sızm Zeytinyağı

Sızma zeytinyağı; 100 gramında maksimum 0,8 gram oleik asit bulunan "doğal zeytinyağını" tanımlamak için kullanılır. Bu zeytinyağı, taze kesilmiş otu anımsatan hoş bir aroma, hafif bir tat ve soluk, yeşilimsi ama aromatik bir bal rengi ile ayırt edilir. Bu, esas olarak üründeki düşük oleik asit içeriğinden kaynaklanmaktadır. Doğrudan ham haliyle tüketilebilen sızma zeytinyağı, taze tadı ve yüksek besin değeri nedeniyle bazı uzmanlar tarafından "meyve suyu" olarak da anılmaktadır.

Sızma Zeytinyağı Nedir? Sızma Ne Anlama Gelmektedir?

Sızma zeytinyağı nedir, sızma ne anlama gelmektedir sorusu da çok sorulmakla birlikte, kısaca oleik asit bulunduran ve zeytinyağının en doğal hali olma özelliği taşıyan zeytinyağıdır denebilir. Sızma kavramı da asidik oranın seviyesi anlamına gelmektedir. 

Sızma Zeytinyağı Diğer Yağlardan Farkı Nedir

Sızma zeytinyağı diğer yağlardan farkı nedir noktasında zeytinyağlarının aralarında büyük farklar vardır. Hasat zamanı ve işlenme şekli de yağın özelliklerini değiştirir. Bu sebepler yağın farklı bir nihai formda olmasına neden olacaktır. Asit, renk, tat, koku ve diğer içeriklerin oranı değişir. En verimli, en lezzetli ve en değerli yağ şüphesiz sızma zeytinyağıdır. Yağın ön üretimi, yağın ekstraksiyon tekniği ve ortaya çıkan koşullar, gerçekten ayırt edici bir aroma oluşturur. Daldaki olgun meyveler özenle toplanır ve en ince ayrıntısına kadar işlenir. Yağı özel ve lezzetli yapar. Riviera zeytinyağı, düşük asitli ve yüksek oranda işlenmiş ham zeytinyağının işlenmesi ve içeriğinin sızma zeytinyağı ile zenginleştirilmesi ile üretilir. Asitliği düşük olmasına rağmen mineraller ve vitaminler açısından sızma zeytinyağına göre oldukça değersizdir. Sızma zeytinyağı ile normal zeytinyağı arasında ters bir ayrım vardır. Buz ve soğuk sıkım zeytinyağı, en doğal yöntem, hepsinin en yüksek değeridir. Kimyasal veya rafine olmadıkları için daha doğaldırlar. Ancak, biraz daha ağır olabilir ve hoş bir kokusu vardır. Sızma zeytinyağı yemekte daha zor kullanılır. Sofralık, yemeklik ve salatalık için sızma zeytinyağı, kullanıcı için en iyi etkiyi sağlar. Ayrıca sızma zeytinyağı fiyatları diğer yağlardan daha fazladır. 

Sızma Zeytinyağı Faydaları

Sızma zeytinyağı faydaları çokça fazla sayıdadır. Kolesterol, çoğu insanın belirli bir yaştan sonra şikayet ettiği bir şeydir. Zamanla, kandaki HLD adı verilen iyi kolesterol seviyesini artırır. Kalp damar hastalıklarına karşı çok etkilidir. Sızma zeytinyağı, tekli doymamış bir yağ olduğu için insan sağlığı, özellikle kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için etkilidir. Margarin ve diğer işlenmiş doymuş yağ asitleri uzun süreli kullanımlarda damar sertliği ve kalp çarpıntısı gibi durumlara yol açabilirken, zeytinyağı ise doymamış yağ asitleri içerdiği için çok faydalıdır. Bağırsak mikrobiyotasını besler ve sindirimi destekler. Bir çay kaşığı sızma zeytinyağı, kabızlık gibi sindirim sorunlarına çare görevi görür ve sindirimi sağlayan iyi bakterileri kısa süreliğine düzenler, ardından kabızlık, hazımsızlık gibi sorunlar ortadan kalkar.

Çocuklar için ilk yedi yıl çok önemlidir. Beynin sinir ağının hızla geliştiği ve öğrenen beyin altyapısının atıldığı bu aşamada sızma zeytinyağı faydaları hem beyin gelişiminde hem de fiziksel gelişimde önemli rol oynuyor. Bağışıklık sistemleri henüz zayıf olan çocuklarda zeytinyağı, içerdiği vitaminler ve biyofenoller nedeniyle cam bir halka görevi görebilir. Zeytinyağı, vücudun mikrobiyal tehditlere karşı daha savunmasız olan savunmasını güçlendirir. Ayrıca çocuklarda kemik gelişimini hızlandırır.

Zeytinyağı A, E, D ve K vitaminlerini içerir. Bu vitaminler arasında E vitamini yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir. Sızma zeytinyağı faydaları ciltteki kırışıklıkları azaltarak yaşlanma belirtilerini en aza indirir. Dokuları yenileyin.  Kökleri ve saç derisini besleyerek saçlarımızın daha canlı görünmesini sağlar. Evet, zeytinyağı sadece yemeklik bir besin değildir. Saça sürülür ve daha sağlıklı saçlar için zeytinyağının iyileştirici özelliklerinden yararlanır.

Sızma Zeytinyağları

Sızma Zeytinyağı Soğuk ve Sıcak Sıkım Farkı Nedir

Sızma zeytinyağı soğuk ve sıcak sıkım farkı nedir konusu da çokça araştırılmaktadır. Yüksek sıcaklıkta işlenerek hazırlanan sıcak sıkım zeytinyağı, yüksek sıcaklıklardan dolayı besin değerini kaybeder. Sağlık açısından iki yöntem karşılaştırıldığında, soğuk sıkım zeytinyağı, sıcak sıkım zeytinyağından daha sağlıklıdır. Otoklavlama sırasında zeytinyağı hoş kokusunu kaybeder. Soğuk sıkım zeytinyağı, doğal olarak hoş bir meyve aromasına sahiptir. Yüksek sıcaklıkta işleme ile hazırlanan sıcak pres zeytinyağı, antioksidanlarını kaybeder. Soğuk sıkım zeytinyağında korunan antioksidanlar, zeytinyağı tadırken boğazda veya burun kanallarında hoş bir yanma hissine neden olabilir. Antioksidanlar, günümüz yaşam koşullarıyla birlikte giderek artan oksidatif stresten vücudu korumak için önemlidir. Zeytinyağı otoklavlanarak hazırlandığında, yağda bulunması gereken antioksidan miktarında azalmaya neden olur. Tüm bu işlemler aynı zamanda sızma zeytinyağı fiyatları konusunu da belirler.

Sızma Zeytinyağı Ürünleri En İyi Nerede Bulunur?

Sızma zeytinyağı ürünleri en iyi nerede bulunur sorusuna sağlıklı zeytinyağı üretilirken kullanılan yöntem soğuk sıkım olmalıdır. Zeytinyağı, antioksidan ve besin değerlerini korumak için hasat edilmiş taze zeytinlerden mümkün olan en kısa sürede üretilmelidir ve bu yöntemlerle üretilmiş olan sızma zeytinyağları en iyi yerde bulunur diyebiliriz.  


 
Etiketler: sızma zeytinyağı
Haziran 21, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR