Meze Nedir? En Çok Sevilen Meze Çeşitleri

Meze Nedir? En Çok Sevilen Meze Çeşitleri

Meze, oldukça hafif ve lezzetli soğuk veya plak yemeklerdir. Meze nedir sorunun yanıtı olarak yemeklerin yanında ikram edilen atıştırmalıklardır demek yanlış olmaz. Genellikle ana yemeklerin yanına salata tarzında hazırlanan mezeler sofralara oldukça yakışmaktadır. Yöreye göre kültürü göre bölgeye göre değişiklik gösterse de en çok bilinen mezeler vardır. İçlerine koyulan birden fazla malzemelerin eşsiz uyumu ile sofraları taçlandırmak mümkündür. 

Meze Nedir? Nasıl Yapılır?

Meze ana yemeklerin yanına hazırlanan genellikle salata tarzında soğuk veya ılık lezzetli yemeklerdir. Mezeler her mutfakta değişmektedir. Türk mutfağındaki mezeler ve Dünya mutfağındaki mezeler aynı olmamakla birlikte genellikle içlerine koyulan malzemeler değişse de kültürel yakınlaşma ile aynı mezeler yok değildir. Meze ne demek sorusuna yanıt olarak mezeler kültürden kültüre yapımında farklılık gösteren ama aynı amaca hizmet eden soğuk yemeklerdir denebilir. Bilinen mezeler farklı kültürlerde genel tarifleri aynı olsa da içlerine koyulan malzemelerde değişiklik gösterebilir. Sofrada ne kadar çok meze olursa o kadar iyi kuralı her zaman geçerlidir. Mezeler sofrayı zengin ve lezzetli gösterir. Mezelerin çok olduğu bir sofrada yemek yiyecek kişilerin öncelikle gözleri doyar. 

En Çok Tercih Edilen Mezeler

Mezeler kültürden kültüre bölgeden bölgeye farklılık gösterse de genellikle en kaba hatlarıyla aynı malzemelerinden yapılmaktadır. En çok tercih edilen ve en sevilen meze çeşitleri;

  • Mercimek köftesi; kırmızı mercimek ile yapılan mercimek köftesi en sevilen mezelerden biridir. Marul ile servis edilen mercimek köftesi limon suyu veya nar ekşisi ile servis edilmelidir. 
  •  
  • Şakşuka; birçok malzeme ile ortaya çıksa da şakşukanın ana maddesi patlıcandır. Kızartılan patlıcanın üzerine biber, soğan ve domatesten sos yapılarak dökülür. Soğuk veya ılık olarak tüketilebilir. 
  • Havuç Tarator; adından da anlaşıldığı gibi havuçtan yapılan bir mezedir. Havuçlar rendelenerek sote edilir soğuduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve mayonez eklenerek servis edilir. 
  • Mantar Salatası; içinde birçok farklı sebzeyi barındırır. İçine hangi malzemeler koyulursa koyulsun ön plana çıkan tat mantardır. Mantarlar haşlanır ve soğutulur. Yeşil zeytin, salatalık turşusu, taze soğan ve tercihe göre közlenmiş biber eklenerek yapılır. 
  • Acılı Ezme; mezeler arasında en çok tercih edilen mezedir. Yapımı oldukça kolaydır fakat malzemelerin oranları oldukça önemlidir. En iyi acılı ezme içindeki besinleri dengeli acı ezmedir.  
  • Barbunya Pilaki; en doyurucu mezedir. Zeytinyağlı barbunya yemeğinin soğumuş halidir. 
  • Yaprak Sarması; en zor fakat en sevilen mezedir. Yapması oldukça zordur ama yemesi çok kolaydır. Özelliklede küçük küçük sarılmış olduğunda hızlıca yenebilir. Yaprak sarması yanına limon dilimlenerek sunulabilir. 
  • Haydari; en kolay ama bir o kadar da lezzetlidir. Peynir oranlarını tutturmak oldukça önemlidir. Beyaz peynir ve süzme peynirin eşsiz uyumunu yakalamak mümkündür. Ceviz içi ile tatlandırılır.  
  • Lahana Sarması; özellikle etli lahana sarması en sevilen sarma türüdür. Sarımsaklı yoğurt ile servis edilebilir.  
  • Arnavut Ciğeri; mezelerin başında gelir. Arvanut ciğeri oldukça doyurucu ve lezzetlidir. 
  • Mücver; kabağın eşsiz lezzeti ile mücver oldukça tercih edilen bir mezedir.  
  • Biber Dolması; en doyurucu mezelerin başında gelen biber dolması kıymalı veya kıyamasız olarak tercih edilebilir. 
  • Patlıcan Salatası; közlenmiş patlıcan ve sarımsaklı yoğurt ile yapılan meze tercih edilirse içine közlenmiş biberde koyulabilir. 
  • Patates Kroket; her hali lezzetli olan patatesin özellikle kaşar ilave edilerek kızartılmış hali çok daha fazla lezzetlidir. Rendelenmiş patates ve kaşarın mükemmel uyumu ile yapılan patates topları galeta ununa bulanarak kızartılır ve enfes patates kroketler elde edilir. 
  • Kadınbudu Köfte; yapımı oldukça zor olan kadınbudu köfte en fazla satın alınan mezelerin başında gelir. 
  • Tarama; Türk mutfağına özgü olan tarama balık yumurtası yani hayvar ile yapılır. Tarama yapımında hayvarın oranı oldukça önemlidir. İçinde hayvar zeytinyağı ve limon bulunan mezenin yapımı oldukça basittir. 
  • Zeytinyağlı Taze Fasulye; her hali birbirinden güzel olan fasulye özellikle yaz aylarında zeytinyağı olarak yapılır ve soğuk servis edilir. 
  • Piyaz; kuru fasulye ile yapılan piyes oldukça lezzetlidir. Her bölgede yapılan piyazlar farklılık gösterse de en bilineni haşlanan kuru fasulyelere kuru soğan, taze soğan, domates ve maydanoz eklenerek yapılır. 
  • Humus; nohutun belki de geldiği en iyi şekildir. Oldukça lezzetli olan humus nohutun blenderdan geçirilerek içine tahin eklenmesiyle oluşan bir lezzet uyumudur.  
  • Kuru Patlıcan Dolması; birçok şekilde yapılan dolmaların en tercih edileni kuru patlıcan dolmasıdır. Mevsiminde kurutulan patlıcanlar içerleri doldurularak pişirilir ve ılık veya soğuk olarak servis edilir.
  • Çerkez Tavuğu; oldukça lezzetli fakat yapımı meşakkatlidir. Bu yüzden satın alınan mezelerin başında gelir. Didiklenmiş tavuk, ceviz içi ve ekmek ile hazırlanır. 
  • Kısır; sarı bulgur ile yapılan kısırın içine tercih olarak salatalık turşusu eklenebilir. Limon suyu ve nar ekşisi dökerek servis edilmelidir. 
  • Amerikan Salatası; haşlanıp soğutulmuş ve küp küp kesilmiş havuç, patates, salatalık turşusu ve bezelye mayonez ve süzme yoğurt eklenerek servis edilir. 
  • Çiğ köfte; en sevilen mezelerden biridir. Esmer bulgur ile yapılan çiğ köfte marul ile servis edilir. Limon suyu ve nar ekşisi eklenerek lezzetlendirilir.  
  • İtalyan Salatası; haşlanıp soğutulmuş ve küp şekilde kesilmiş havuç, patates, salatalık turşusu ve bezelyeye ek olarak jülyen kesilmiş salamlar bulunur. Mayonez ve süzme yoğurt ile karıştırılarak servis edilir.  

İnternetten Meze Nasıl Satın Alabilirim?

Özellikle her şeyin internetten yapıldığı son dönemlerde online alışveriş oldukça sık kullanılmaktadır. Üçler marketin online satış mağazasında meze çeşitleri de satışa sunulmaktadır. Üçler marketin mezeleri her zaman taze ve lezzetlidir. Mezelerin içinde kullanılan malzemeler özenle tek tek seçilmiş ürünlerdir. İnternetten alışveriş yaparken kararsız kalınması olağandır. Hele ki yiyecek alışverişi yapmak oldukça zordur. Fakat Üçler market güvenilir ve hızlı hizmet ağı ile evden çıkmaya gerek kalmadan en çok tercih edilen mezeler evlere servis edilmektedir. Üçler market online alışveriş ile taze ve hızlı alışveriş yapmak mümkündür.  

2021 Meze Fiyatları

Meze fiyatları hangi memeyi tercih ettiğinize göre değişiklik göstermektedir. Mezelerin içinde bulunan malzemeler mezelerin fiyatlarını da etkilemektedir. Her meze farklı malzemelerle yapılmaktadır. Bu yüzden mezeler için net bir fiyat aralığı verilmemektedir. Mezelerin içinde kullanılan malzemelere göre fiyatlar farklılık göstermektedir.


 
Etiketler: meze
Eylül 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR