Limon Çeşitleri Nelerdir?

Limon Çeşitleri Nelerdir ?

Limon, C Vitamini kaynağı olarak yıllardan bu yana mutfaklarımızdan eksik olmuyor. Gerek soğuk ve lezzetli bir limonata yapmak için, gerekse salatalarda kullanmak için; limon ekşi lezzeti, canlılık ve enerji veren rengi ve diğer özellikleri ile hep bizlerle. Bilinenin aksine limon da pek çok farklı çeşide sahiptir. Özellikle son yıllarda “misket limonu” sıkça karşımıza çıkan önemli limon çeşitleri arasında geliyor. Peki, misket limonu dışında, dünya mutfağında ve ülkemizde sıkça kullanılan limon çeşitleri nelerdir? Sizler için, doğanın bu ekşi ve sarı mucizesine yakından baktık. İşte limon çeşitleri ve özellikleri. 

Lizbon Limonu 

Lizbon Limonu Nedir ?

Limon denildiğinde aklımıza genellikle hemen hemen aynı şey gelir; ortalama boyuta sahip, üst ve alt tarafı kendine has çıkıntılara sahip, pürüzlü yüzeyli ve ortalama kabuk kalınlığına sahip bir meyve. İşte Lizbon Limonu, tam olarak bu tanıma uyar. Genellikle marketlerde, manav ve diğer marketlerde satılan Lizbon Limonu, pek çok açıdan ortalama bir limonun özelliklerine sahip olmasının yanında, limon denildiğinde genellikle kastedilen limon çeşitlerinden birisidir. 

Lizbon Limonu, orta kalınlıkta bir kabuğa sahiptir. Kabuk yüzeyi hafif pütürlüdür ve meyve suludur. Limonu kestiğinizde çekirdek ile karşılaşmazsınız. Bu özelliklerinden dolayı Lizbon Limonu belki de dünya üzerinde en sık olarak tüketilen ve satılan limon çeşitlerinden birisidir ve son derece popülerdir. Özellikle Güney Asya’da üretilen bu limon çeşidi, ülkemizde de Hatay ve Mersin gibi Akdeniz İkliminin hâkim olduğu yerlerde yetiştirilir. Bugün limon dediğimizde aklımıza gelen pek çok standart özelliğin arkasında Lizbon Limonu bulunmaktadır. 

Lizbon Limonu, suyundaki asit seviyesi de dengeli olan bir limon çeşididir. Bu nedenle tatlı yapımında kullanıldığı gibi, limonata gibi içeceklerin yapımında yaygın olarak kullanılır. Dengeli asit seviyesi, Lizbon Limonu çeşidinin aynı zamanda balık ve salata gibi çeşitli yiyecekleri tatlandırmakta kullanılır. Popüler limon çeşitleri arasında yer alan limonun özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Lizbon Limonu Ortalama Bir Boyuta Sahiptir ve Kabuk Hafif Pürüzlüdür. 
  • Suyundaki Asit Seviyesi Dengeli Olan Lizbon Limonu, Pek Çok Şey İçin Kullanılır. 
  • Dünya Üzerinde En Çok Yetiştirilen Limon Çeşitleri Arasında Yer Alır. 
  • Lizbon Limonu Çekirdeksizdir. Meyve Genellikle Suludur. 
  • Lizbon Limonu, C Vitamini, Potasyum ve Folat Açısından Zengindir. 

Eureka Limonu 

Eureka Limonu, kalın kabuklu ve pürüzlü bir yüzeye sahip olmasının yanında kokulu bir limon çeşididir. Bu özelliklerinden dolayı, Eureka Limonu kolaylıkla diğer limon çeşitleri arasından kolaylıkla ayırt edilebilir. Limonun bir diğer karakteristik özelliği de, orta kabuk olarak bilinen beyaz kabuk kısmının kalın olmasıdır. Kokusu ve özellikle beyaz kabuk kısmının kalın olması ile dikkat çeken Eureka Limonu, limonata yapımında kullanıldığı gibi özellikle limonun yaygın olarak kullanıldığı tatlı ve keklerde de başroldedir. 

Eureka Limonu, Lisbon Limonu gibi limon çeşitleri ile sıklıkla marketlerde satılan limon çeşitleri arasında yer alır ve popülerdir. Yetiştirilme tarzındaki çeşitli iyileştirmeler sayesinde, farklı mevsim koşullarında da yetiştirilmeye başlanan Eureka Limonu, günümüzde özellikle içecek ve tatlılarda kokusu nedeniyle sıklıkla tercih edilen limon türlerinden birisidir. Eureka Limonu özellikleri şunlardır; 

  • Eureka Limonu Kalın Kabukludur ve Kabuk Yüzeyi Pürüzlüdür. 
  • Eureka Limonu Çeşidinde, Kabuğun Alt Kısmındaki Beyaz Kabuk Kalındır. 
  • Kokulu Bir Limon Çeşididir ve Özellikle İçeceklerde ve Tatlı Yapımında Yaygın Olarak Kullanılır. 
  • Lisbon Limonu ile Eureka Limonu En Yaygın Olarak Kullanılan Limon Çeşitlerinden Birisidir. 
  • Eureka Limonu, Ortalama Bir Suya Sahiptir ve Çekirdeksizdir. Limon, C Vitamini Açısından Zengin Bir İçeriğe Sahiptir. 

Meyer Limonu 

Meyer Limonu kendi içinde Lisbon Limonu, Eureka Limonu ve narenciye özellikleri de taşıyan bir tür limon çeşididir. Meyer Limonu özellikleri arasında hafif şekerli tat, ince kabuk ve özel koku gelir. Sahip olduğu özelliklerden dolayı, Meyer Limonu da tıpkı Eureka Limonu gibi özellikle tatlılarda ve içeceklerde kullanılır. Özellikle alkollü kokteyllerde kullanılan Meyer Limonu, Kasım – Aralık Ayı içinde yetişmeye başlar ve son hasat genellikle Mart Ayı ile sona erer. Yüksek C Vitamini içeriği nedeniyle tercih edilen Meyer Limonu, aynı zamanda antioksidanlar ve kanser önleyici çeşitli içerikler açısından son derece zengindir. 

  • Meyer Limonu, Pek Çok Açıdan Melez Bir Limon Çeşididir. 
  • Kabuk Kısmı İnce ve Az Pürüzlüdür. Bu Limon Türünde Kabuk Hafif Turuncu Bir Renge Sahiptir. 
  • Meyer Limonu Yüksek C Vitamini, Antioksidan ve Kanser Önleyici İçeriğe Sahiptir.  
  • Limon, Kendine Has Kokusu İle Dikkat Çeker ve Limonun Tadı Hafif Şekerlidir. 
  • Meyer Limonu Kabuğu İncedir. 

Akdeniz Limonu 

Akdeniz Limonu, adından da kolayca anlaşılabileceği üzere, Akdeniz İkliminin hâkim olduğu tarım alanlarında yetiştirilen bir tür limon çeşidi olarak karşımıza çıkar. Akdeniz Limonunu, hafifçe uzun olan gövdesinden rahatlıkla tanıyabilirsiniz. Bununla beraber bu limonun bir diğer ayırt edici özelliği ise, alt kısmının oval olmasıdır. 

Akdeniz limonu kokulu limonlar arasında gelmektedir. Sarı – turuncu renkteki kabuk kısmı ile dikkat çeken limonun kabuk kısmı kokulu ve hafif kalın olmanın yanında yoğun miktarda limon yağı içerir. Yüksek C Vitaminine sahip olan suyu ve içeriği sayesinde, Akdeniz İkliminin soğuk kış günlerine dayanabilen bu limon çeşidi, yemeklerden soslara kadar pek çok farklı alanda kullanılır. Tatlı yapımında ve özellikle limonatalar için ideal olan Akdeniz Limonu, orta derecede kalınlığa sahip kabuk kısmı ile dikkat çeker. Bu limon çeşidi, ülkemizde Akdeniz Bölgesinde yetiştirilir. Buna ek olarak İspanya, İtalya, Güney Fransa gibi benzer iklim koşullarına sahip olan bölgelerde de Akdeniz Limonu sık sık yetiştirilen ve severek tüketilen limon çeşitlerinden birisidir. Akdeniz Limonu özelliklerini kısaca şu şekilde özetlemek mümkündür; 

  • Akdeniz Limonu Hafif Uzun, Alt Kısmı Oval Gövdesi İle Dikkat Çeker
  • Meyve, Limon Yağı ve Özellikle De C Vitamini Açısından Zengindir. 
  • Kabuk Orta Derecede Kalındır
  • Limon, Özellikle Kokusu İle Dikkat Çeker 
  • Sahip Olduğu Özelliklerden Dolayı Akdeniz Limonu Özellikle Tatlı Yapımında Kullanılır. 

Misket Limonu 

Misket Limonu Nedir ?

Misket Limonu, günümüzdeki en ilginç ve egzotik limon çeşitlerinden bir tanesidir. Misket Limonu, günümüzde özellikle çeşitli meşrubat üreticileri tarafından kullanılır. Bu limon çeşidinin en önemli özelliklerinden birisi de, diğer limon tiplerinin aksine yeşil renkli olmasıdır. Misket limonu, standart limon boyutlarından daha ufak bir meyve gövdesine sahiptir. Bununla birlikte limon, son derece ekşidir ve iç kısmı da hafif yeşildir. Misket Limonu, günümüzde özellikle alkollü kokteyllerde ve meşrubat üretiminde kullanılır. Sahip olduğu yeşil, ince kabuk kısmına ek olarak egzotik kokusu ile de dikkat çeken Misket Limonu, günümüzde kullanımı son derece popülerleşen limon çeşitlerinden biridir ve giderek daha da artan oranda mutfaklarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Misket Limonu özelliklerine aşağıdan ulaşabilirsiniz. 

  • Misket Limonu(lime limon), Diğer Limon Çeşitlerine Nazaran Ufaktır. 
  • Misket Limonu, Özel Bir Kokuya Sahiptir. 
  • Limon Çeşidi Yeşildir ve İnce Bir Kabuğa Sahiptir. 
  • Sahip Olduğu Özelliklerle Bu Limon Çeşidi, Son Derece Egzotiktir. Egzotik Bir Limon Çeşidi Olduğu İçin, Özellikle Kokteyl ve Meşrubat Üretiminde Yaygın Olarak Kullanılır. 

Sorrento Limonu 

Özellikle İtalya’nın Sorrento Bölgesinde yetiştirilen ve bu nedenle de Sorrento Limonu adını alan limon çeşidi, pürüzlü ve kalın dış kabuk kısmı ile dikkat çeker. Özellikle Lisbon Limonu ve benzeri ince kabuklu limon çeşitlerine nazaran kalın ve pürüzlü kabuk kısmı ile dikkat çeken Sorrento Limonu, özellikle limon yağı açısından son derece zengindir ve bu özelliği nedeniyle tercih edilip kullanılır. 

Sorrento Limonu, çekirdekli bir limon çeşidi olmamasının yanında kimi limonlar az miktarda çekirdek içerebilirler. Aromatik kokusu ile dikkat çeken Sorrento Limonu, yüksek asit içeriğine sahip olan bir limondur ancak tadı asla acı değildir. Sorrento Limonu, özellikle pek çok farklı ülkede yaygın olarak tercih edilen ve kullanılan limon çeşitleri arasında yer alır çünkü bu limon yılın hemen her mevsiminde yetiştirilebilir. Sorrento Limonu özellikleri kısaca şöyledir; 

  • Sorrento Limonu Aromatik Bir Kokuya Sahiptir.
  • Dış Kabuk Kalın ve Pürüzlüdür.
  • Sorrento Limonu Aynı Zamanda Özellikle De Limon Yağı Açısından Son Derece Zengindir. 
  • Limonun İç Kısmında Çekirdek Bulunmaz, Kimi Sorrento Limonu Çeşitleri Az Miktarda Çekirdek İçerebilir. 
  • Özellikle İtalya’da Yetiştirilen Sorrento Limonu, İsmini Yetiştirildiği İtalya – Sorrento’ dan Almaktadır. 

Sitron Limonu (Citron Limonu) 

Citron Limonu

Sitron Limonu, en ideal limon türlerinden birisidir. Bu limon çeşidi, diğerlerinin aksine oval bir şekilden çok yuvarlaktır. İnce – orta kalınlıktaki kabuk kısmı son derece pürüzsüzdür. Sitron Limonu, çekirdekli bir limondur ancak dış görünüşü pürüzsüzdür ve parlak sarıdır. Kimi zaman dış yüzeyin rengi hafif beyaz renkte olabilir. Tüm bu özelliklerine ek olarak, son derece ekşidir. Sitron Limonunu kendine has yuvarlak şeklinden, parlak ve pürüzsüz dış kabuğundan ve çekirdekli oluşundan tanıyabilirsiniz. Sitron Limonu suyu asitli ve ekşi olduğu için özellikle soslarda kullanılır. Sitron Limonu özellikleri; 

  • Sitron Limonu Yuvarlaktır. 
  • Dış Kabuk Pürüzsüz Ve Parlak Sarı Renktedir. 
  • Limonun Meyvesi Çekirdeklidir. 
  • Sitron Limonu’nun Suyu Asitli ve Ekşidir. 
Etiketler: Limon-cesitleri
Kasım 17, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR