Kuşlara Verilmemesi Gereken Yiyecekler Listesi

Kuşlara Verilmemesi Gereken Yiyecekler Listesi

Kuş, günümüzde evlerinde evcil hayvanlara yer açmak isteyenler için bakımı kolay olan hayvanlardan birisidir. Buna karşın, kuş beslerken de dikkat etmeniz gereken pek çok farklı nokta vardır. Bunların başında, kuş yemi – kuş maması seçmek geliyor. Kuşların uzun süre kafeslerinde sağlıklı bir şekilde yaşamalarını sağlamak için birkaç kurala uymanızda fayda var. Bu kuralların başında genellikle kuş maması ve kuş yemi ile ilgili kurallar geliyor. Kuş maması nasıl sipariş edilir sorusunu sizler için cevaplarken, evde beslediğiniz farklı türden kuşlar için farklı kuş maması türlerinden söz edeceğiz ve kuş maması nasıl sipariş edilir sorusuna cevap vereceğiz. İlk adım; kuş maması çeşitleri nelerdir?

Kuş Maması Nasıl Sipariş Edilir?

Günümüzde e-ticaret olanaklarının gelişmesi ile, internetten kendi evcil kuşunuz için kuş maması sipariş edebilirsiniz. Marketlerden farklı türlerdeki kuş maması türlerini tercih edebileceğiniz gibi, arpa veya darı ile de kuşları besleyebilirsiniz. Kuş maması sipariş etmeden önce, ilgili içeriğimizden de yardım alabilirsiniz. 

Kuş Maması Çeşitleri

Kuş maması veya kuş yemi üretimi için genellikle taneli tohumlar ve ay çekirdeği kullanılır. Bunun nedeni çoğu zaman bu taneli yiyeceklerin çocuklar ve özellikle de muhabbet kuşları tarafından kolayca yenilebilmesidir. Küçük ve çiğnenebilir tohumlar, kuşların gagaları ile yemleri rahatlıkla yiyebilmeleri için son derece idealdir. Tüm bunlara ek olarak kuş yemi için kullanılan tohum ve benzeri taneler, aynı zamanda protein açısından son derece zengindir ve bu nedenle kuş maması üretiminde tohumlar, ay çekirdeği ve benzeri malzemeler sıklıkla kullanılır. İlk olarak, kuş maması üretimi için kullanılan malzemelerden söz edelim. Kuş maması üretiminde; 

  • Yer Fıstığı 
  • Kabuklu Kırık Mısır 
  • Ay Çekirdeği 
  • Keten Tohumu
  • Sarı ve Beyaz Darı 
  • Kanarya Tohumu 

Gibi malzemeler kullanılır. Bunlara ek olarak aynı zamanda özellikle muhabbet kuşları kuruyemiş tüketebilirler. Aynı zamanda onlara kuru meyve veya meyve de verebilirsiniz. Aralarında özellikle tohum ve benzeri malzemelerin bulunduğu karışımlar, genellikle kuş maması – kuş yemi olarak kullanılırlar. Bunlar arasında çerez ve tohumlardan yapılan özel kuş barları önemli bir yer tutar. Kimi bazı yabani kuş cinsleri için solucan ve benzeri yem ve mamalar da kullanılabilir. 

Buna karşın özellikle darı, tohum, ay çekirdeği, mısır, yer fıstığı ve kuruyemişler, keten tohumu vs. genellikle hemen her türden kuş için kullanılabilen yem / mama çeşitleri arasındadır. Yine kuş maması veya kuş yemi için özel hazırlanan yem barlarında nektar adı verilen şekerli su karışımları da kullanılır. Nektar, aynı zamanda kuş maması için hazırlanan barlarda tohum, ay çekirdeği ve darıyı bir arada tutar. 

Nektar kuş yemi olarak da bilinen kuş maması / kuş yemi türleri bir tür şekerli su karışımı ile top veya bar haline getirilmişlerdir. Bununla beraber, kuş yemi türlerini genellikle taneli ve nektar olarak temelde ikki ana kısma ayırabiliriz. Bir diğer kuş maması türü de süet olarak bilinir ve genellikle düz bir tabakadır; kuşlar bu yağlı tabakayı gagalayarak beslenirler. 

Genel olarak kuş maması / kuş yemi tipleri çok ciddi farklara sahip değildir. Yine de bazı kuş maması tipleri özel olarak bazı evcil kuş türleri için son derece idealdir. Aşağıdan, sahip olduğunuz evcil kuş cinsine uygun kuş maması tiplerine ulaşabilirsiniz. 

Dikkat: Özellikle evcil kuş türlerinde meyve oranını sınırlı tutmaya mutlaka ama mutlaka özen göstermelisiniz. Çoğu zaman meyve, bir kuşun günlük beslenme rejiminin sadece %10 veya %15 kadarını meyve oluşturmalıdır. Aşırı şeker, muhabbet kuşu başta olmak üzere farklı türden evcil kuşlar için uygun olmayabilir. 

Dikkat: Kuşlar, meyveye bayılırlar. Ancak aynı şey meyve çekirdekleri için geçerli değildir. Özellikle elma ve armut çekirdekleri, kuşlar için ciddi anlamda zehirli olabilir. Ancak kabak çekirdeği, çilek çekirdeği, nar, domates, üzüm, kavun bu listeye dahil değil. Kuşlardan uzak tutmanız gereken bir diğer meyve ise avokadodur. 

 
  • Muhabbet Kuşu Maması: Muhabbet kuşu maması genellikle nektar veya taneli olabilir. Genellikle yavru muhabbet kuşları için taneli kuş maması tipleri çok daha iyidir. Ak darı gibi küçük taneli kuş maması / kuş yemi türleri, muhabbet kuşları için iyidir. Yine siyah ay çekirdeği, çekirdeği kolayca ayıklanabilir; bu nedenle de muhabbet kuşu yemi olarak yine sıklıkla tercih edilir. Muhabbet kuşlarını aynı zamanda kuruyemiş, meyve, ay çekirdeği, kırık mısır ve benzeri şeylerle de besleyebilirsiniz. 
 
  • Kanarya Yemi: Kanaryalar için sade yem olarak da bilinen taneli mama ve yemler kanaryalar için idealdir. Aralarında ispinozların da bulunduğu evcil kuşlar genellikle tropik meyveleri ve özellikle çim tohumu gibi bitki tohumlarını tüketmeyi çok severler. Kanaryalar, taneli yemleri de çok severler. Onları taneli yemlere ek olarak meyvelerle veya çeşitli tohum karışımları ile de beslemeniz mümkündür. Muhabbet kuşları ve kanaryalar aynı zamanda yulaf, arpa, çavdar, kinoa ve benzeri tohumları tüketmekten büyük zevk alırlar. Kanarya beslemek için aynı zamanda kanarya tohumu da kullanabilirsiniz. Papağan: Papağanlar için en iyi yem / mama çeşitlerinin arasında tohumlar ve çekirdekler gelir. Her türden çekirdeği; siyah veya siyah – beyaz çekirdeği veya ay çekirdeği içlerini papağanları beslemek için kullanabilirsiniz. Papağanların anavatanı egzotik bölgeler ve tropikal iklimdir. Belki de bu nedenle papağanlar da, tropikal meyveleri yemekten büyük keyif alırlar. Ancak papağanların da günlük yemek ihtiyacının sadece %10 veya %15’i meyvelerden sağlanmalıdır; çünkü aşırı şeker bu küçük dostlarımız için ideal olmayabilir. 
 
  • Güvercin: Güvercinler aralarında genellikle yağlı tohumların da bulunduğu pek çok taneli besini yiyebilirler ve bundan büyük bir keyif alırlar. Evcil güvercinler de diğer evcil kuş türleri gibi meyveler, arpa, darı, ak darı veya sarı darı yiyebilirler. Tüm bunlara ek olarak buğday ve kırık mısır, kinoa tohumu gibi besinler de güvercinler tarafından tüketilirler. Güvercinleri beslemek için genellikle taneli karışımları tercih edin. Ayrıca; güvercinler de diğer kuş türleri gibi meyveyi severler; ancak yukarıda kuşlar ve meyveler hakkında yaptığımız yorumu unutmayın. 

Saydığımız evcil kuş türlerine ek olarak ispinoz, serçe, bülbül ve diğer kuş türleri için de nektarlı barları veya taneli kuş maması karışımlarını tercih edebilirsiniz. Bizim önerimiz, kuşlarınız için nektarlı bar, meyve ve kuruyemiş seviyesini yüksek tutmamaktır. Özellikle nektar kullanılarak yapılan barları, kuşlara arada bir verebilir ve mamaları bir tür ödül yemi / maması gibi kullanabilirsiniz. Kuş yemi / kuş maması ile ilgili en önemli bir diğer konu da, kuşlara verilmemesi gereken yiyeceklerdir. Meyveler, bu noktada en hassas konular arasında geliyor. Çünkü sınırı doğru yerde çizmeniz gerekiyor. Bu arada özellikle yavru kuşlar için özel kuş maması / kuş yemi türlerini de tercih edebilirsiniz. 

Kuşlara Verilmemesi Gereken Yiyecekler

Kuşlara verilmemesi gereken yiyecekler, ilginçtir ki kedi ve köpeklerle benzer. Örneğin aşırı miktarda şeker, evcil kuş türleri için olduğu gibi aynı zamanda kedi ve köpekler için de son derece zararlıdır. Evcil kuşlar için, şeker seviyesi önemli ve dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Küçük dostlarımız her ne kadar meyveleri sevseler de, çok şekerli gıda ve meyveleri onlara vermemelisiniz. Bununla beraber, kuşlara verilmemesi gereken yiyecekler listesinde elbette farklı türden gıdalar da bulunuyor. Bunlar; 

  • Soğan ve Sarımsak
  • Kafein İçeren Granül Kahve, Kahve Çekirdeği veya Sıvı Kahve – Kola
  • Çikolata 
  • Yağlı Gıdalar
  • Tuzlu Yiyecekler 
  • Meyve Çekirdekleri 
  • Avokado 

Yukarıda sıraladığımız çoğu yiyecek, evcil kuşların kalp atım ritimlerinde bozulma ve aksaklığa neden olur. Tuz, kafein ve çikolata bu nedenle kuşlar için iyi değildir. Aynı şekilde yağlı gıdalar ve özellikle avokado içinde bulunan bazı malzemeler de kuşlar için zararlıdır. 

Kuş Maması Fiyatları

Kuş maması fiyatları, alacağınız mama türüne ve mamaların paket boyut ve kilogram değerlerine göre değişmektedir. Sözgelimi, karışık muhabbet kuşu yemi paketlerinin fiyatları 20 TL – 35 TL arasında değişmekteyken, beş kilogramlık karışık muhabbet kuşu yemi fiyatları ise, 50 TL – 100 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Bu kuş maması fiyatları, elbette taneli kuş yemi / kuş maması türleri için geçerli. 

Nektar muhabbet kuşu yemi veya yavru muhabbet kuşu yemi gibi çeşitli kuş yemi türlerinin fiyatları ise, kullanılan malzeme çeşitliliği nedeniyle daha yüksek olabilir. Nektar kuş yemi türleri genellikle bar yani bir tür çubuk şeklinde satılırlar. Bu tipteki kuş yemi fiyatları ise, taneli kuş yemi fiyatları ile karşılaştırıldığında daha yüksek olabilir ve bunu sağlayan şey çoğu zaman kullanılan aroma ve malzemelerdir. Kuş maması fiyatları cebinizi yakıyorsa, onlar için çeşitli tohumlar, kuru mısır, meyveler de tercih edebilirsiniz. Elbette bunu yaparken meyveler ile ilgili uyarımızı unutmayın. 



 
Etiketler: kuşlara verilmemesi gereken yiyecekler
Kasım 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR