Köftelik Kıyma Nedir? En İyi Köftelik Kıyma Nereden Çıkar?

Köftelik Kıyma Nedir? En İyi Köftelik Kıyma Nereden Çıkar?

Köftelik kıyma kısaca lezzetli yemekler arasında bulunan köfte için özel bir şekilde hazırlanmakta olan kıymadır. Köftelik kıymanın kalitesi ve çekimi köftenin lezzetini büyük ölçüde belirler. Bu nedenle de köftelik kıyma satın alırken bazı belli başlı noktalara büyük ölçüde dikkat etmek gerekir. 

Köftelik Kıyma Nedir?

Köftelik kıyma nedir noktasında Türk mutfağında kıyma ve et yemekleri arasında en popüler yemeğin köfte yemeği olduğu aşikardır. Her yaştan insan tarafından sevilen köfte, ekmek veya pilav ile birlikte yenebilir. Öğle ve akşam yemeklerinde sıklıkla tercih edilen köfte, kahvaltıda da soğuk olarak yenebilir. Köfte yemeğinin içinde piknik ve mangallarda, davetsiz misafirler için çok faydalı olabilecek püf noktaları vadır. Her yerde yediğiniz köftelerin tadı eşsizdir. Bunun baharattan kıymaya kadar birçok nedeni vardır. Köftelerin ana malzemesi olan köftelik kıyma, lezzetli köfte yapmanın ilk adımıdır. Bu nedenle köfte yapımında kullanılan kıymanın özenle seçilmesi gerekir. Ve aynı zamanda da köftenin elde edildiği hayvanın kısmına ve sağlığına da son derece dikkat edilmesi gerekir.

Köfte İçin Hangi Kıyma Gereklidir? 

Köfte için hangi kıyma gereklidir sorusu lezzetli bir köfte yapabilmek için büyük bir önem taşıyor. Köfte için ideal kıyma, dana etinin döş kısmından çekilmesiyle yapılır. Köfte orta yağlı etten yapılmalıdır. Köftelere asla kuyruk yağı eklenmemelidir. Köfteler genellikle bir kez doğranır. Kıymanın iki kez çekilmesi daha güzel bir renk verir ve daha homojen bir kıyma dokusu sağlar. Kıymayı kasaptan alır almaz soğutmadan yapılan köfteler daha lezzetli olacaktır. Yoğurduktan sonra en az 1 saat kadar dinlendirmek de köftelerin lezzetini büyük oranda artıracaktır.

Dana Döş

Köfte İçin Kıyma Nasıl Olmalıdır?

Köfte için kıyma nasıl olmalıdır sorusu akşam yemeğine lezzetli bir köfte yapmak isteyenler için önem arzetmekte olan bir sorudur. Lezzetli köfteler yapmak için kolları sıvarken, kıymanızın mükemmel kıyma olduğundan emin olmanız gerekir. İdeal dana kıyma ne demek diye soracak olursanız, aklınıza ilk gelen kuzu göğüs ve dana etinin yağsız kısmının köfteleriniz için ideal olmasıdır. Köftelerim yumuşacık kesinlikle olmuyor diyorsanız etinizin yağ oranının doğru olduğundan emin olmalısınız. Tahmin edebileceğiniz gibi, taze kıymadan yapılan köftelerin tadı bir başka oluyor. Bu nedenle mümkünse  o gün kasaptan aldığınız kıymayı kullanın. Köfte yapımında ilk adım olan hamurun yoğurulması da önemli bir konudur. Köfte tercihinize göre yoğurma süresine dikkat edin.

15 dakika dikkatlice yoğurun. Hazırlayacağınız harç, harca ve parmaklarınıza yapışırsa kıvamını koruyacaktır. Köftelere ekleyeceğiniz harç da lezzet açısından önemlidir. Vaktiniz yoksa marketten rendelenmiş soğan, banh mi, maydanoz, karabiber, biber ve tuz ile hazır bir karıştırıcı kolayca satın alabilirsiniz. Köfte değirmenleri tabii ki köftenin çeşidine, yöresine ve kişisel tercihine göre farklılık gösteriyor. Aynı zamanda baharat arttırılabilir veya azaltılabilir.

Köftelik Kıyma Kaç Kez Çekilir

Köftelik kıyma kaç kez çekilir konusu da bir köftenin lezzeti için büyük önem taşır. Köfteler çok yağlı olmamalı ve kuyruk yağı kullanılmamış olmalıdır. Köftenizin daha iyi görünmesini istiyorsanız, kasabınıza kıymayı iki kez çektirmelisiniz. Genellikle kıyma sadece bir kez yenir. İkinci çekiş köftenin çok daha ince ve çok daha güzel görünmesini sağlar. Derin dondurucuda bulunan kıymadan yapılan köfteler çok lezzetli olmaz. Bu nedenle köfte yaparken kesinlikle kasaptan alınmış taze kıyma kullanılmalıdır. Kıyma ile yapılan köfteler, ızgarada pişirmek için kullanılabilir. Ancak tavada pişmek üzere olan köfteler köftelik kıyma kaç kez çekilir noktasında iki kez çekildiğinde daha lezzetli ve daha güzel görünürler.

Kıyma Farkı

Köftelik Kıyma ile Yemeklik Kıyma Arasındaki Fark Nedir?

Köftelik kıyma ile yemeklik kıyma arasındaki fark nedir konusuna en net cevap olarak kıymanın elde edildiği hayvanın kısmı ve kıymanın kaç kez çekimden geçtiği denebilir. Çünkü köftelik kıymalar diğer kıymalardan farklı olarak dananın döş kısmından elde edilirler. Bu da köftenin ayrıca daha lezzetli olmasını sağlar. 

Birkaç çeşit köfte vardır. Her köfte çeşidinin ve köftelik kıyma malzemelerinin farklı bir püf noktası olduğu düşünülürse kıymalı köfteler pişirme yöntemine göre seçilmelidir. Mangalda veya mangalda yapmayı planladığınız köftelerin  çok saf olmamasına dikkat edin, o yüzden hepsini tek seferde öğütün. Köfteler kuru bir ızgarada pişirilir, böylece kuzu göğsü eklenerek lezzet ve kıvam arttırılabilir. Izgarada, fırında pişirmede, ızgarada etli köfteler  daha yağlı olmalıdır. Ancak sote köfteler kıyılmış olabilir ve orta yağlı dana eti  idealdir.

Köftelik kıyma malzemeleri noktasında önce maydanozlar doğranır. Soğanları da benzer şekilde doğranır. Kıymayı ezilmemesi için iki kez öğütürseniz daha lezzetli olur. Ardından kimyon, karabiber, tuz, köfte ve doğranmış sebzeleri ekliyoruz. Bu karışıma 1 yumurtayı kırıyoruz ve elimize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğuruyoruz. Daha sonra karışıma şekil veriyoruz ve 12 saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Köftelerimizin dinlenmesi bitince yukarıda bahsedilmiş olan alternatiflerden biri ile köftenin pişmesini sağlıyoruz. 


 
Etiketler: köftelik kıyma
Temmuz 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR