Erik Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

Eriğin Faydaları Nelerdir ?

Erik, dünyada ve ülkemizde üretilen meyve türleri arasında en önemlilerinden bir tanesidir. Birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Dayanıklı olması ve birçok alanda kullanılması, üretilme nedenleri arasında yer alır. Farklı çeşitlerde erikler bulunur ve bu eriklerin her birinin rengi ve kokusu değişiktir. Erik, ülkemizin her bölgesinde kolay bir şekilde yetişmektedir. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde erik alanında yenilikler ortaya çıkmış ve erik bahçeleri oluşturulmaya başlanmıştır.

Erik Nedir? Nerede Yetişir?

Erik, gülgiller familyasına ait bir meyve türüdür. Sert çekirdekli ve birçok rengi olan bu meyvenin, tatlı ve ekşi olan birçok çeşidi bulunmaktadır. Genellikle ılıman iklimleri sevmektedir. Ülkemizin her bölgesinde yetişmekte olup, en fazla Akdeniz ve Ege bölgelerinde üretilir. Erik yetiştiriciliği ve hasat zamanları belli dönemlerde gerçekleşmektedir. Nisan ayında, pazara taze erikler gönderilebilir. Eylül ayında ise bazı bölgelerde farklı türlerdeki erikler olgunlaşmış olur ve taze erik bulma imkânı olabilir. Erikler taze, işlenmiş ve kurutulmuş olarak pazarlarda bulunmaktadır. Erik ağacının yetişmesi, yetiştirileceği alanın toprağına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Daha çok kumlu topraklardan erik ağaçları dayanıklı olmamaktadır ve uzun süre yaşamamaktadır.

Erik Çeşitleri Nelerdir ? Nerede Yetiştirilir ?

Erik Çeşitleri

Ülkemizde iklim çeşitliliğinin farklılık göstermesi, meyve türlerinin çeşitlenmesine olanak sağlamıştır. Çeşitlilik gösteren meyveler arasında erik önemli bir yer tutar. Hem sağlık açısından hem de yaşlanma karşıtı olarak kullanılan bu meyve, kırmızı, sarı, yeşil ve mor renklerde bulunarak, yaz aylarını renklendirmektedir. Ülkemizde erikler can erikleri, Japon erikleri ve Avrupa erikleri olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Erik çeşitleri açıklanacak olursa;

  • Ülkemizde en çok sevilen erikler arasında, can erikleri yer almaktadır. Yeşil ve ekşi tatlarıyla insanlar tarafından beğenilerek tüketilir. Can erikleri 2-2,5 ay olgunlaşarak, hazır hâle gelmektedir. Hasat zamanı genellikle, Haziran ve Temmuz aylarında gerçekleşmektedir. Türleri arasında ilk sırada papaz eriği yer alır. Daha sonra aynı adı taşıyan can eriği, havran eriği, kebap eriği ve aynalı eriği olarak sıralanabilir.
  • Ülkemizde yetiştirilen bir diğer erik çeşidi grubu ise Japon erikleridir. Halk arasında İtalyan erikleri olarak ta bilinir. Hasat zamanları genellikle haziran ve eylül ayları arasında olmaktadır. Japon erik türleri arasında santa rosa, climax ve formasa yer almaktadır.
  • Ülkemizde yer alan erik türlerinin önemli bir kısmını karşılayan Avrupa erikleri, sarı, kırmızı ve mor renklerde bulunmaktadır. Türleri arasında president, stanley, sugar ve giant yer almaktadır.

Eriğin Faydaları Nelerdir ?

Erik tüketmek insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Eriğin faydaları açıklanacak olursa;

  • Erik içeriği bakımından yorgunluğu önlemede yardımcı olmaktadır.
  • Kemik gelişimini destekler.
  • Diyette yer alan besinler ile birlikte tüketildiğinde kilo verme sürecini hızlandırmaktadır.
  • Yeterli miktarda kalsiyum ve fosfor içerdiği için çocukların ve yaşlıların tüketmesi önerilmektedir.
  • Lifli bir içeriğe sahip olması bakımından sindirim sistemine olumlu yönde etkileri bulunmaktadır. Kabızlık gibi rahatsızlıkları önlemede yardımcı olur.
  • Eriğin diş etlerine de olumlu yönde katkı sağladığı bilinmektedir.
  • C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirmektedir.
  • Yaşlanmayı önler ve cildi gençleştirir.
  • Kan şekerini düzenler.

Erik Besin Değerleri Nelerdir ?

Eriğin Besin Değerleri

Erik, içeriği bakımından zengin bir meyve türüdür. Bu noktada erik besin değerleri merak edilmektedir. Açıklanacak olursa;

  • Porsiyon Miktarı: 100 g
  • Kalori (kcal): 45
  • Kolesterol: 0 mg
  • Toplam yağ: 0,3 g
  • Doymuş Yağ: 0 g
  • Potasyum: 157 mg
  • Sodyum: 0 mg
  • Protein: 0,7 g
  • Karbonhidrat: 11 g
  • Diyet Lifi: 1,4 g
  • Şeker: 10 g
  • C Vitamini: 9,5 mg
  • Kalsiyum: 6 mg
  • B6 Vitamini: 0 mg
  • Demir : 0,2 mg
  • D Vitamini: 0 IU
  • Magnezyum: 7 mg
  • Kobalamin: 0 ug

Eriği Zararları Nelerdir ?

Sağlık açısından ve besin değerleri açısından oldukça faydalı olan erik, çok fazla tüketildiğinde vücutta bazı olumsuz belirtilerin yaşanmasına neden olabilir. Eriğin zararları açıklanacak olursa;

  • Çok fazla tüketmek kansızlığa neden olabilmektedir.
  • Adet tetikleyici özelliği bulunması, hamile kalamama gibi nedenleri ortaya çıkarabilir.
  • Eriğin çok fazla tüketilmesi, demir eksikliği yaşanmasına, fiziki olarak saç dökülmesine ve şişmanlığa da neden olabilir.

Kimler Erik Yememeli ?

Eriğin insan sağlığına katkıları bilinmektedir. Ancak bazı rahatsızlığı olan kişilerin, erik tüketimine dikkat etmesi ve orantılı bir şekilde tüketmesi gerekmektedir. Kimler erik yememeli sorusuna cevap verilecek olursa; diyabetik hastalığı olanlar, tansiyon hastalığı ve sindirim sistemi ile ilgili sorun yaşayan kişilerin, az miktarlarda erik tüketmesi gerekir.


Erik hakkında bilgilendiğimize göre sırada ayvanın faydalarını incelemek var.
Etiketler: erik
Mart 25, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR