En Lezzetli Yumurtayı Pişirmek İçin Püf Noktaları

En Lezzetli Yumurta Pişirme Teknikleri

Yumurta, sadece sabahlara güne iyi ve sıkı bir biçimde başlamak için değil, günün her saatinde yüksek ve kaliteli protein içeriği ile tüketilebilen yiyeceklerin başında geliyor. Yumurta, özellikle sebzelerle veya çeşitli et ürünleri ile birlikte başlı başına bir öğün olarak yenebilir. Bu da, yumurtayı son derece önemli bir gıda haline getiriyor. Yumurtanın bir diğer önemli faydası da, tok tutmasıdır. Bu nedenle de özellikle rejim yapanlar, protein ihtiyaçlarını karşılamak için haşlanmış veya rafadan yumurtayı gün içinde öğün olarak tüketirler. Yumurta aynı zamanda kas kütlesini arttırmak isteyen sporcular için de son derece idealdir. Yumurtanın farklı diyetler için uygunluğundan söz ettikten sonra, şimdi de en lezzetli yumurtayı pişirmek için püf noktaları konusundan söz edelim. Daha lezzetli yumurta tarifleri için neler yapabilirsiniz? Basit bir sahanda yumurtayı bir tabak mutluluğa çevirmek mümkün mü? Gelin, bu soruları birlikte cevaplamaya çalışalım. 

Yumurta Pişirme Türleri ve Süreleri

Yumurta Pişirme Türleri

Yumurta pişirme süresi, her türden yumurta için son derece önemli olan konuların başında gelir. Bunun nedeni, özellikle de az pişmiş yumurta tarifleri için pişirme süresinin yumurta üzerinde nispeten negatif bir etkisinin olmasıdır. Omletler dışında, az pişmiş yumurta tarifleri için süre önemli ve süre arttıkça yumurtanın besin değerine ek olarak aynı zamanda lezzeti de giderek kaybolur. Yumurta pişirme süreleri konusunda bilgi vermeden ve öneminden söz etmeden önce, yumurta pişirme türleri konusunda sizlere bilgi vererek başlayalım. 

Haşlama ve Rafadan Yumurta: Haşlanmış yumurta, çoğu zaman rafadan yumurta yapmak isteyen insanların başarısız denemelerinin bir sonucudur. Yine de çok haşlanmış yumurta da oldukça lezzetlidir. İlk olarak çok haşlanmış yumurtaları dilimleyerek ve dilimleri pul biber, zeytinyağı, tuz ve karabiber ile tatlandırmanız mümkün. Haşlanmış yumurta aynı zamanda piyaz ve patates salatası ile de hafif bir başlangıç olarak kahvaltı öğününde tüketilebilir. 

Rafadan yumurta da kendi içinde pek çok farklı türe sahiptir. Kayısı Yumurta, Bunlardan Bir Tanesidir ve Genellikle Rafadan Yumurtadan Biraz Daha Katı Bir Yumurta Türüdür. 

Rafadan Yumurta İçin: Maksimum Üç Dakikalık Bir Haşlama Süresi Tercih Edin. Yumurtanızı, Rafadan Yumurta Türlerinden Birisi Olan Kayısı Kıvamında Haşlamak İçin, Üç Dakikadan Biraz Daha Uzun Süre, Yumurtayı Haşlayabilirsiniz. Yumurtayı Üç Dakika Haşladıktan Sonra, Soymadan Soğuk Suya Tutmayı Unutmayın. İdeal ve Lezzetli bir Rafadan Yumurta Tarifi İçin, Uygulama veya Zamanlayıcı Kullanabilirsiniz. Ayrıca organik yumurtalar sofranızı daha lezzetli hale getirecektir.

Sahanda Yumurta: Sahanda yumurta tariflerini lezzetli kılacak pek çok ipucu var. Bunların başında pişirme işleminin ideal sürede tutulması geliyor. Ayrıca yumurta sarısı aşırı ve uzun süre pişirildiğinde genellikle zararlı kolesterol oluşumuna da izin veriyor. Bununla beraber, çırpılmış yumurta ya da sahanda yumurta severler, yumurta severlerin üzerinde anlaşamadığı konuların başında gelmektedir. Sizler için sahanda yumurta veya çırpılmış yumurta / omletler için birkaç ipucunu sizlerle paylaşacağız. Çırpılmış yumurta veya sahanda yumurta tarifleri için lezzet ipuçlarını aşağıdaki gibi sıralamamız mümkün; 

Sahanda Yumurta İçin Lezzet İpuçları: 

Sahanda Yumurta Pişirme Taktiği

  • Yumurta Pişirirken Ateşi Çok Açmayın ve Yumurtanın Ağır Ağır Pişmesine Özen Gösterin. 
  • Yapışmaz Bir Yüzey, Her Türden Yumurta İçin Son Derece Önemlidir. 
  • Ekstra Malzemeler (Soğan, Patates, Et Ürünleri vb.) Ekleyecekseniz, Yumurtayı Kırmadan Önce Tavaya Atın ve Malzemelerin Pişmesine Özen Gösterin. 
  • Sahanda Yumurta İçin Genellikle Tereyağı Tercih Edin. Zeytinyağı, Tereyağından Sonra En Çok Tercih Edilen Yağ Türlerinden Birisidir. 
  • Daha Lezzetli Sahanda Yumurtalar İçin, Yağın İyice Kızmasına İzin Verin.
  • “Sepetteki Yumurta” Gibi Farklı Türden Sahanda Yumurta Tarifleri Deneyin. Bu Arada Sepetteki Yumurta, Tavada Kızdırılan Yağın Üstüne Koyulan Ekmeğin Üstüne Veya Ortasına Yumurta Kırılması İle Yapılır. 

Poşe Yumurta: Poşe yumurta, haşlanmış suya yumurta kırılarak yapılır. Günümüzde, çok pişmiş veya sahanda yumurta arasında bir yumurta kıvamı arayanlar için poşe yumurta son derece idealdir. Böylece yumurtanız lezzetli olacağı gibi, aynı zamanda besin değerini ve faydalı malzemelerini kaybetmez. Suyu üç – yedi dakika kadar kaynatıp, ortasına yumurta kırabilirsiniz. Bazı usta aşçılar, daha lezzetli yumurta tarifleri için, yumurtayı önceden kırıp üstüne kaynar su dökerek çeşitli tarifler uyguluyorlar. Bunun için bir tepsiye yerleştirilmiş seramik sufle kaplarına kırılan yumurtaların pişmesi için, tepsiye kaynar su dökülüyor. Ancak yumurtalı tarifler konusunda ustalaşmadan bunu denememenizi öneriyoruz. 

Poşe Yumurta İçin: Yumurtayı Özellikle Bir Ekmekle ve Özel Soslarla Servis Etmeyi Unutmayın. Ekmeği De Hafif Kızartabilir, Avokado veya Zeytinyağı İle Çeşitli Soslar Hazırlayarak Poşe Yumurta Tarifini Çok Ama Çok Daha Lezzetli Bir Hale Getirebilirsiniz. 

Bunların dışında lezzet ipuçlarını yine yumurta kullanılarak yapılan omlet veya krep gibi tariflerde de kullanabilirsiniz. Özellikle farklı omlet ve krep tarifleri için internet harika bir kaynaktır; özellikle de İngilizce ile aranız iyi ise. 

Lezzetli yumurta tarifleri için bir diğer önemli unsur da elbette iyi malzemeler seçmektir. Kaliteli bir tereyağı, tercihen deniz tuzu ve seçeceğiniz yumurta, lezzetli bir sahanda yumurta veya omlet tarifi için olmazsa olmazların başında gelir. Yeri gelmişken; lezzetli bir yumurta için hangi türde yumurtaları seçmelisiniz? Gelin, bu soruyu da birlikte cevaplayalım. 

Yumurta Seçimi Neden Önemlidir?

Yumurta Seçiminin Önemi

Yumurta seçimi, sadece lezzet için değil aynı zamanda sağlık için de son derece önemlidir. Tercih edeceğiniz yumurtaların sağlıklı ve taze olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Çürümüş yumurta son derece kötü kokar, bununla beraber gıda zehirlenmesinden korunmak için, çürümüş veya son kullanma tarihi geçmiş olan yumurtalardan da uzak durmanız gerekir. Peki, yumurta seçimi neden önemli? Daha da doğrusu, yumurta seçimi ipuçları nelerdir? Kaliteli ve taze yumurta nasıl seçilir? Lezzetli bir yumurta için, aşağıdaki ipuçlarına dikkat edebilirsiniz. 

  • Yumurtayı Özellikle Dondurucu veya Buzdolaplarından Seçmeye Özen Gösterin
  • Büyük Boyutlu ve Kahverengi Yumurtaları Seçin 
  • Yumurta Üzerinde Bulunan Son Kullanma Tarihine Dikkat Edin 
  • Kırık veya Çatlak Kabuklu Yumurtaları Satın Almayın 
  • Yumurta Alırken, Yumurtaların Kalite Sertifikaları Konusunda Dikkatli Olun
  • Köy Yumurtası, Doğal Yumurta Gibi Yumurtaları Tercih Edin.  Selenyum Katkılı Vs. Yumurta Türlerini De Tercih Edebilirsiniz; Ancak Tercihiniz Doğallıktan Yana Olsun.  
  • Özellikle Güvenilir ve Kalitesine İnandığınız Markaların Yumurtalarını Tercih Etmeye Özen Gösterin. 

Yumurta, doğal cinsini bulmanın giderek zorlaştığı gıdalardan birisi; özellikle de büyük şehirlerde. Kaliteli, sağlıklı ve lezzetli bir yumurta için doğal yumurtaları seçmeyi unutmayın ve özellikle satın alma sırasında yukarıda sıraladığımız ipuçlarını mutlaka değerlendirin. Yumurta seçiminde çoğu zaman, lezzet ve kalite aynı anlama gelir, bunu aklınızdan çıkarmayın. 

Yumurta Pişirmeden Önce Bilmeniz Gereken Püf Noktalar

Yumurta Pişirmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Yumurta pişirmeden önce bilmeniz gereken püf noktalar, sizlere daha sağlıklı ve lezzetli yumurtalar pişirmenizi sağlayabilir. Bunun için aşağıda çeşitli başlıklar altında belirlediğimiz noktalara dikkat etmeniz yeterli. 

Pişirme Sıcaklığı

Aşırı sıcak, bir yumurtanın en büyük düşmanıdır. Omlet, rafadan yumurta veya poşe yumurta; pişirme sıcaklığının düşük – orta seviyede olmasına dikkat edin. Bununla beraber yumurtalarınızı ağır ve uzun sürede pişirin. Aşırı sıcak, özellikle sahanda yumurta çeşitlerinde sarı kısmın zararlı yağları meydana çıkarmasına neden olur. 

Yumurta Türü

Lezzetli yumurtalar için, kaliteli ve sağlıklı yumurtaları seçin. Yukarıda sizler için sıraladığımız kalite noktalarına dikkat edin ve özellikle güvenilir markaların yumurtalarını tercih etmeye özen gösterin. 

Malzeme Kalitesi

Yağ, yumurta, spatula ve pişirme yüzeyi en az yumurtanın kendisi kadar önemlidir. Tuz için deniz tuzu, doğal tuz; yağ için tereyağı ve zeytinyağı, tam tahıllı kızarmış ekmek veya çavdar ekmeği; yumurta ise sağlıklı ve taze olmalı. Bu arada yumurta tariflerinde pişirme yüzeyinin yapışmaz oluşuna dikkat edin ve tercihen silikon spatula kullanın. 

Tarifler

Farklı omlet türleri, “sepetteki yumurta” (egg in the basket), poşe yumurta ve dahası… Yumurta, zengin bir protein kaynağı olarak farklı tariflerle renkli bir öğün haline gelebilir. Yumurta ile farklı omlet tarifi ve lezzet ipuçlarını, sosları unutmayın. 

 






 
Etiketler: yumurta
Ekim 28, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR