Deterjan Nedir? Deterjan Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Deterjan Nedir? Deterjan Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Deterjan temizlik için kullanılan bir maddedir. Deterjanlar birçok farklı yüzeyleri, kıyafetleri, bulaşıkları temizlemek için kullanırlar. Her türlü ihtiyaç için birçok farklı deterjan çeşitleri bulunmaktadır. Bulaşıklar için deterjan çeşitleri makine ve elde yıkamak için iki farklı çeşit, kıyafetler için beyazlar renkliler, siyahlar, narinler gibi daha birçok farklı çeşide ve yüzeyler için yer silme deterjanları, mutfak, banyo gibi kullanım alanlarına göre veya yağlı/kireçli yüzeyler olarak ihtiyaca göre birçok farklı deterjan bulunmaktadır. 

Çamaşır deterjanları sıvı ve toz olarak iki farklı formda bulunmaktadır. Sıvı deterjanlar yeni kullanım olup toz deterjanlar eski dönemlerden beri kullanılmaktadır. Sıvı deterjanların bir sürü farklı çeşidi bulunmaktadır. Toz deterjanlar ise genellikle iki farklı ihtiyaca hitap etmektedir. Toz deterjanlar renkli ve beyazlar olmak üzere iki farklı çeşitteki çamaşırları yıkamakta kullanılmaktadır. Sıvı deterjanlar ise koyu renkliler, narinler, beyazlar, açık renkliler ve canlı renk koruma olmak üzere daha fazla da çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitlikler markaya göre farklılık göstermektedir. Sıvı deterjan genellikle renkli ve koyu renkli kıyafetlerde tercih edilmektedir.  

Deterjan Nedir?

Deterjanlar genel terimleriyle temizlik ürünleridir. Deterjanlar çamaşırları, yüzeyleri, bulaşıkları temizlerler. Deterjanlar olmadan mikropların arınması mümkün değildir. Su ile mikropları öldürmek mümkün değildir. Ancak deterjanlar ile mikroplardan arınma sağlanabilir. Deterjanlar çamaşırları, yüzeyleri ve bulaşıkları derinlemesine temizleyerek mikroplardan arındırır. Deterjan çamaşırda bulunan lekelerin çözünmesini sağlayan kimyasal bir maddedir. 

Deterjanlar suyun sürtünme yüzeyinin alanına girerek çamaşırın yüzeyinde bulunan lekelerin çıkarılmasına yardımcı olur. Yüzey aktif özelliği gösteren deterjanlar çamaşırları derinlemesine temizler. Deterjanlar son zamanlar da birçok farklı çeşitleriyle karşımıza çıkmaktadır. Bu tüketicilerin kafasında deterjan nedir sorusunu getirmektedir. Deterjanlar kimya bileşenlerden oluşan ve su ile çamaşırın arasına giren maddelerdir. Çamaşırın yüzeyine temas eden deterjan tekerin çıkarılmasına ve çamaşırın temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Sıvı deterjanların birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Koyu renkliler, narinler, açık renkliler, canlı renkliler, renk koruma, beyazlar gibi birçok farklı çeşitleri vardır. Toz deterjanlar ise iki çeşitte bulunmaktadır. 

Bunlar renkliler ve beyazlar içindir. Deterjan seçerken en dikkat edilmesi gereken konu deterjanların leke çıkarma özelliği varken kıyafetin rengini korumasıdır. Renk koruması bir deterjan için leke çıkarma özelliği kadar mühim bir özelliktir. Renk koruma özelliği olmayan deterjanlar leke çıkartırken çamaşırın solmasına ve yıpranmasına neden olmaktadır. Deterjan aynı zamanda bulaşıklarda da kullanılmaktadır. Bulaşık makineleri içinde deterjanlar bir sürü çeşitte rafta yerlerini almaktadırlar. Bulaşık deterjanları bulaşıktaki yağlı lekelere temas ederek bulaşıkların temizlenmesini sağlamaktadır. 

Bulaşıklar zorlu yağlara sahiptirler. Bulaşık deterjanı seçimi oldukça önemlidir. Yüzeylerde ise deterjanlar birçok faklı amaçlarla kullanılmaktadır. Mikropların öldürmesi için çamaşır suyu tercih edilirken, kireçli veya yağlı yüzeylerde yağ/kireç çözücü kullanılması gerekmektedir. Yüzeylerde temizlikte ayrılmamalıdır. Laminat parke gibi yüzeylerde ve fayans/ mermerlerde kullanılan temizlik ürünleri farklılık göstermektedir. Bu farklılığın nedeni yüzeylerin ihtiyaç duyduğu bakımdır. Her yüzeye göre farklı deterjanlar bulunmaktadır. 

Deterjan Türleri Nelerdir? Hangi Deterjan Ne İşe Yarar?

deterjan cesitleri

Deterjanların kullanım amaçlarına göre farklılık gösterdiği bilinmektedir. Deterjan çeşitler fazlalaştıkça deterjan seçerken nelere dikkat edilmeli sorusu sorulmaktadır. Deterjan alınırken kullanım alanına dikkat edilmelidir. Deterjanın hangi ihtiyaca göre alınacağı önemlidir. Çamaşır deterjanları, bulaşık deterjanları, yüzey temizleyicileri olmak üzere üç ana başlıkta ayırdığımız deterjanlar bu üç ana başlık altında da gruplara ayrılır.

Çamaşır deterjanları; çamaşır deterjanları toz ve sıvı deterjanlar olarak iki farklı gruba ayrılır. Sıvı deterjanlar daha çok koyu renklilerde, narinler yani hassas kıyafetlerde ipek, kazak gibi hemen deforme olabilecek kıyafetlerde kullanılır. Siyah kıyafetlerin renklerinin solmaması için genellikle sıvı deterjanlar tercih edilmektedir. Sıvı deterjanlar aynı zamanda canlı renklerin korunmasında da oldukça iyidirler. Sıvı formdaki deterjanlar canlı renkteki kıyafetlerdeki lekelerin çözünmesine yardımcı olurken aynı zamanda da kıyafetlerin renklerinin canlı ve parlak kalmasına yardımcı olurlar. 

Toz deterjanlar ise daha çok beyaz çamaşırlarda kullanılmaktadır. Toz deterjanlar beyaz çamaşırların daha güzel arınmasına ve terden kaynaklanan sarı lekelenmeye karşı koruyucudur. Beyaz renkteki çamaşırlar toz deterjanlar ile mavileşmezler. Toz deterjanlar beyaz çamaşırlar için sıkça tercih edilmektedir. 

Bulaşık deterjanları; bulaşık deterjanları makine ve elde yıkama için iki farklı başlığa ayrılmaktadır. Makine için bulaşık deterjanları bulaşıkların hızlıca çözünmesine yardımcı olmaktadırlar. Elde yıkama deterjanları ise düşük ısıda bile yağları arındırmalıdırlar. 

Yüzey deterjanları; yüzey deterjanları birçok faklı başlık altında incelenebilir. Mutfak, banyo gibi kullanım alanına göre, kireçli/yağlı gibi ihtiyaç alanına göre ve laminat parke, mermer gibi yüzey alanına göre farklılık göstermektedir. Farklık göstermesindeki sebep her yüzeyin ihtiyacının farklı olmasıdır. 

Deterjan Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Deterjanlar birçok farklı çeşitte bulunmaktadırlar. Deterjan alırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır; 

  • Tüm deterjanlarda su sıcaklığı deterjan seçiminde oldukça önemlidir. Çamaşır deterjanlarında veya bulaşık deterjanlarında suyun sıcaklığı ne kadar düşük olursa olsun lekeleri çıkması gerekmektedir. 
  • İnatçı lekeler ile başa çıkmalıdırlar. Deterjanlar bulaşık veya çamaşır fark etmez çamaşırdaki lekelerle veya bulaşıklardaki yağlarla başa çıkmalıdır. 
  • Temizleme güçleri oldukça önemlidir. Deterjanlar az miktarda bile yüksek hijyen sağlayabilmelidirler. 
  • Ekonomik olmaları deterjan seçiminde en dikkat edilen konudur. Deterjanlar büyük boy olmalı ve ekonomik olmalıdırlar. Az miktarda deterjan ile çok fazla güç elde edilmelidir. Az miktar temizleme ürünü ile çok fazla leke, yağ çıkarılmalıdır. 

En Çok Tercih Edilen 5 Deterjan Markası

Deterjanlar birçok farlı kullanım alanına göre birçok farklı markalar da raflarda yerini almaktadır. Birçok farklı markaların çamaşır deterjanları, bulaşık deterjanları, yüzey deterjanları bulunmaktadır. Deterjanlar yüzey, bulaşık ve çamaşır olmak üzere üçe ayrılırken çamaşır deterjanları toz ve sıvı olmak üzere ikiye, bulaşık deterjanları elde ve makinede yıkama olarak ikiye yüzey deterjanları ise kullanımına göre ayrılmaktadır.En çok tercih edilen deterjan türleri şunlardır; 

  • Perwol; çamaşır deterjanları kategorisinde en çok tercih edilen sıvı deterjandır. Koyu renkliler, beyaz renkliler, hassas bakım ve bakım onarım olmak üzere dört çeşidi bulunmaktadır. En çok tercih edilen çeşitleri koyu renkliler, hassa bakım ve bakım onarımdır. Hassas bakım ipek, kazak gibi narin giysilerde kullanılırken bakım onarım giysilerin renklerinin korunmasında özellikle canlı renklilerde tercih edilmektedir. 

  • Ariel; çamaşır deterjanlarında en çok tercih edilen deterjan markasıdır. Beyaz renkliler ve renkliler olmak üzere iki çeşidi vardır. En çok tercih edilen beyaz renkliler için olanıdır. Beyaz renkliler üzerinde leke çıkarmada oldukça başarılıdır. 
  •  Fairy; bulaşık deterjanlarında hem elde yıkama hem de makine olmak üzere en çok tercih edilen bulaşık makinesi deterjanıdır. Hızlı yağ çözmesi ile makineye koyulan bulaşıkların kurumuş yağlarını ve elde yıkanan bulaşıklarda düşük ısıda bile yağları arınmada oldukça başarılıdır. 
  • Domestos; en çok tercih edilen hijyen deterjanıdır. Mutfakta, banyoda tüm yüzeylerde kullanılmaktadır. Mikropların %99 unu önler ve mikroplardan arındırır tüm yüzeyler için uygundur. Laminat parke ve mermerde kullanılmasında bir sakınca yoktur. 
  • Cif; yağ ve kireç çözücü olarak iki farklı formda bulunan temizleyici krem forma veya sprey forma olarak bulunmaktadır. Yağ çözücü olarak sprey formdaki tercih edilmektedir. Krem formda olanı ise kireç çözücü olarak kullanılmaktadır. 
Etiketler: deterjan
Eylül 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR