Çikolata Hakkında Bilmeniz Gereken 9 İlginç Bilgi

Çikolata Hakkında Bilmeniz Gereken 9 İlginç Bilgi

Çikolata, Aztek ve Maya Medeniyetlerinin insanlığa armağanıdır. Tıpkı biranın, Sümerler’in insanlığa sunduğu hediyelerden biri olması gibi. Günümüzde lezzetinden şüphe duyulmayan çikolata, hakkında kitaplar yazılan, filmler çekilen ve kimi zaman lüks sayılabilen gıdalardan birisi. Sanılanın aksine, uygun çikolatayı seçtiğinizde çikolatanın sağlığa faydalı olduğu söylenebilir. Sizlere çikolata hakkında bilinmeyenler ve çikolata hakkında kısa bilgiler sunarken, bu lezzetli yiyeceğin tarihine ve üretim şekline de zaman zaman değineceğiz. Sözü uzatmadan bu iştah açan içeriğe başlayalım ve size çikolata hakkında bilgiler vermeye başlayalım. 

Çikolata Nedir?

Çikolata, Aztekler tarafından “tanrıların içeceği” olarak isimlendirilirdi. Çikolata ile ilgili ilk şaşırtıcı gerçek, çikolatanın şekerli ve nispeten katı bir yiyecek değil de, içecek olarak ortaya çıkmasıdır. Özellikle Aztek Kralı Montezuma’nın, günde 40 bardak çikolata “içtiği” bilinen bir gerçektir. Bugün bildiğimiz anlamda çikolatanın üretimi ise, ABD Kıtası’nın keşfi ile şekillenmiş, ilerleyen süreçte bu acı, enerji veren ve insana kendisini iyi hissettiren içeceğe bal, süt, şeker karıştırılarak bugün de bildiğimiz anlamda çikolata üretilmiştir. 

Çikolata, günümüzde tadı ve şekli tuzsuz tereyağına çok benzeyen kakao yağı kullanılarak üretilen bir şekerlemedir. Çikolatanın bir tür tüketim ürünü, gıda ve şekerleme olması sizleri yanıltmasın. Kakao yağı, günümüzde son derece değerli bir yağdır ve kozmetik ürünleri başta olmak üzere pek çok alanda kullanılır. Zeytinyağı ve hindistancevizi yağı ile karşılaştırıldığında son derece sağlıklı olan kakao yağı içinde tam 400 adet faydalı yağ asidi vardır ve bu nedenle özellikle kakao oranı yüksek “bitter çikolata” gibi çikolatalar, sağlığa bu nedenle zarardan çok fayda sağlarlar. 

Yazımızın devamında çikolatanın yararları ve çikolatanın zararlarından bahsetmiş olacağız. Kalan kısımda ise en sevilen çikolata çeşitlerinden örnekler vermiş olacağız.

Çikolatanın Yararları

Çikolatanın yararları nelerdir? Öncelikle çikolataya atfedilen çoğu negatif söylentinin daha çok saf çikolataya eklenen diğer malzemelerden kaynaklandığını belirtelim. Özellikle 19. Ve 20. Yüzyıl sonrasında endüstrileşme, işçiler için bir tür enerji kaynağı ihtiyacı meydana getirdi. 

Çikolata, hazır kahve, pizza, makarna, hamburger gibi modern hayatta karşımıza çıkan yiyeceklerin yaygınlaşmasında bu “enerji” ihtiyacı etkili oldu. Ancak saf çikolata, acı ve pahalıydı. Üstelik kakao yağı kullanılarak üretilen çikolata, ağza atıldığında hemen erimiyordu. Üreticiler, bu sorunların üstesinden süt, şeker ve tereyağı gibi malzemelerle geldiler. 

Günümüzde, çikolatanın fazla tüketilmesinden dolayı meydana gelen sağlık sorunlarında bu şeker, süt, süt tozu, tereyağı gibi malzemelerin katkısı büyüktür. Peki, çikolata masum mudur? Dilerseniz, çikolatanın faydaları ve zararları kısmında sıraladığımız maddeleri inceleyin ve kararı sizler verin. İşte çikolatanın faydaları; 

  • Çikolata, İçeriğindeki Faydalı Yağlar Açısından Sağlığa Faydalı Bir Yiyecektir. 
  • Çikolata Yapımında Kullanılan Kakao Yağı, Günümüzde Cilt ve Saç Bakım Ürünlerinde Kullanılır. 
  • Çikolata ve Özellikle de Kakao Yağı Oranı Yüksek Çikolatalar, Kalp – Damar Sağlığı İçin Tüketilmesi Önerilen Yiyeceklerdendir. 
  • Çikolata Yenildiğinde İnsan Vücudunda Doğal Dopamin – Endorfin Gibi Zevk Hormonlarının Artmasını Sağlar. Depresyon Hastalarına, Anksiyete Sorunu Yaşayan Kişilere Çoğu Zaman Bitter Çikolata Yemeleri Önerilir. 
  • Çikolata, Kan Şekerini ve Enerji Seviyesini Yükseltir. Özellikle Soğuk İklimlerde Viski, Kanyak Gibi İçkilerle Birlikte Tüketilmesi, Çikolatanın Vücut Isısını Arttırmasına Neden Olur. 
  • Aşkın Çoğu Zaman Çikolata ile Bir İlgisinin Olduğu Bilinir. Hatta Pek Çok Bilim İnsanına Göre Aşk, Aşırı Derecede Çikolata Tüketmek İle Aynı Etkileri Meydana Getirir. Ayrıca Çikolata, Doğal ve Kaliteli Bir Afrodizyaktır. 

Şimdi de çikolatanın zararları konusunda sizleri aydınlatalım. Yukarıda belirttiğimiz gibi, temelde saf kakao yağı ve saf çikolata, sağlığa zarar vermekten çok onu korumayı sağlayan bir gıdadır. Buna karşın, içine katılan diğer malzemeler, çikolatayı çoğu zaman bol kalorili, şeker hastalığına neden olan bir yiyecek gibi tanınmasına neden olmuştur. 

Çikolatanın Zararları

Çikolatanın zararları nelerdir? Aslında çikolatanın zararları, temelde yok denecek kadar azdır. Ancak sanayi devrimi, çikolatanın raflarda saklanmasını zorunlu kıldı. Bunun için üreticiler, çoğu zaman süt gibi bozulabilir ek malzemeler yerine, süt tozu gibi malzemeler kullanmaya başladılar. Şeker gibi malzemeler bugün çikolatanın adını kötüye çıkarsa da bu lezzetli gıda, hala yoğun olarak tüketilmeye devam ediyor. Çikolatanın –daha doğrusu çikolataya atfedilen- zararları şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Çikolata, Diş Çürüklerinin Artmasına Neden Olur. 
  • Çikolata, Şeker Hastalığının Yaygınlaşmasında Etkilidir. 
  • Çikolata, Kalorili Bir Yiyecek Olduğu İçin Fazla Tüketildiğinde Kiloya Neden Olur. 
  • İçeriğindeki Şekerden Dolayı, Özellikle Çocukların Küçük Yaşlarda Aşırı Çikolata Tüketmeleri Hiperaktivite Gibi Psikolojik – Psikiyatrik Sorunların Ortaya Çıkmasına Neden Olur. 

Çikolata Hakkında İlginç Bilgiler

Çikolata, günümüzde hakkında çok sayıda söylenti ve yanlış bilgi olmasına karşın en çok konuşulan ve sevilen yiyeceklerden birisidir. Bu nedenledir ki, çikolata hakkındaki bilgiler çok sayıdadır ve çikolata çoğu açıdan sürprizlerle doludur. İşte çikolata hakkında ilginç bilgiler:

  • İlk Çikolata Acı, Tatsız Ancak Enerji Veren Bir İçecekti. Aztekler Tarafından Keşfedilen Kakao Çekirdekleri Ezilir ve Sıcak Su İle Karıştırılarak İçilirdi. Acı Tadı Nedeniyle İlerleyen Zamanlarda Bu İçeceğe Bal Da Katılmıştır. 
  • Çikolatanın Aztekler Tarafından “Tanrıların İçeceği” Olarak Anılmasının Nedeni Kakao Çekirdeklerinin Yüksek Enerji ve Güç Vermesiydi. Çikolatanın Afrodizyak Etkisi, İlk Olarak Aztekler Tarafından Keşfedildi. 
  • Kakao Çekirdeği, Kakaonun Avrupa Tarafından İlk Tanındığı Yıllarda Adeta Altın Değerindeydi. Bu Değer, Son Derece Yüksekti ve Neredeyse Altın Değerindeydi. Hollandalıların “Lale Çılgınlığı” (Tulipomania) İle Karşılaştırılabilecek Seviyedeydi ve Bir Avuç Kakao Çekirdeği İle Hollanda’da Geniş Bir Araziyi Satın Alabilirdiniz. 
  • Saf Çikolata, Acıdır. Saf Kakao Yağı Tuzsuz Tereyağına Benzer Bir Yapı ve Lezzete Sahiptir. Üreticiler, Raf Ömrünü Uzatmak, Çikolatanın Ağızda Erimesini Sağlamak İçin Bugün –Haklı Olarak- Saf Çikolata İçine Çeşitli Yemişler, Meyveler, Şeker, Süt Tozu (Çünkü Süt Tozu Daha Dayanıklıdır) katarak Bugün Bildiğimiz Çikolatayı Ürettiler. 
  • Avrupa’da Çikolata İlk Olarak Kral ve Kraliyet Ailesi’nin Yiyeceği Olarak Bilindi. Yıllar Geçtikçe, Çikolata Tüketimi Halk Arasında Yaygınlaştı (Lokum gibi…). Çikolata, 18. Ve 19. Yüzyılda Sadece Çocukların Tükettiği Bir Yiyecek Olarak Biliniyordu. 
  • Kaliteli Çikolata, Donmuş Halde Kırıldığında Ufalanır ve Sıcak İle Karşılaştığında Erir. Bu İpuçları, Kaliteli Çikolata Seçmeniz İçin Son Derece Önemli. 
  • Doktorlar Depresyon, Anksiyete, Stres Bozuklukları ve Kalp Hastalıkları İçin Çoğu Zaman Bitter Çikolaayı Tavsiye Ederler. 
  • Çikolata İçin Acele Edin! Kakao Çekirdeklerinin Yetiştirildiği Tarım Arazilerinin Giderek Azalması, Kakao Çekirdeği Fiyatları Gibi Etmenler, Çikolata Fiyatlarının Artmasına Neden Olurken, Dünyadaki Toplam Çikolata Endüstrisinin İhtiyacını Koruyamayacak Noktaya Gelebilir. 
  • Cilt Bakımı İçin, Kakao Oranı Yüksek Çikolataları Kullanabilirsiniz. Çikolata Bugün Bazı Restoranlarda Et Yemeklerinde Dahi Kullanılıyor. 

En sevilen çikolata çeşitlerimiz:

Ülker çokonat gofret 33gr ve Tadelle gofret 35gr ürünlerini mutlaka incelemelisiniz.

Etiketler: çikolatanın yararları, çikolatanın zararları
Ekim 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR