Valencia Pirinç Nedir, Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri

Valencia Pirinç

Valencia Pirinç, İspanya’nın Endülüs Emevilerinden beri üretilen bir pirinç çeşididir. Aslen 10. Yüzyıldan beri üretilen bu pirinç, Endülüs bölgesinde bol miktarlarda baharat kullanımıyla bir araya getirişmiş ve günümüzde de devam eden yemek kültür ürünün en önemli lezzetleri arasında yer almıştır. Orta ve kısa taneli yapısı, ince ve yuvarlak pirinç taneleri sayesinde Valencia pirinç normal pirinç farkını ortaya koymaktadır. 

Valencia Pirincinin Besin Değerleri

  • 4,8 gram doymuş yağ
  • 0,1 gram trans yağ
  • 132 mg kolesterol
  • 818 mg sodyum
  • 199 mg potasyum
  • 32 gram karbonhidrat
  • 0,5 gram lif
  • 1,3 gram şeker
  • 29 gram protein

Valencia pirinç kalori miktarı ise 100 gramda 150 kaloriye denk gelmektedir. Ayrıca Valencia pirinç glisemik indeks ise 45’tir.

 

Valencia Pirinç Islatılır Mı?

Valencia pirincini pişirmeden önce durulamanız yani yıkamanız gerekmektedir. Bunun nedeni ise nişasta oranının minimum seviyeye getirmektedir. Yapmanız gereken şey ise yemeğe geçmeden önce bir kabın içine Valencia pirincini koyun ve pirincin üstüne çıkacak şekilde su doldurun ve 30 dakika boyunca bekletin. Valencia pirinç püf noktaları arasında da yer alan bu yıkama konusu, pirincin yıkanmasından sonra daha iyi şiştiğini göstermektedir. Valencia pirinci yıkanır mı sorusunu da bu sayede cevaplamış oluyoruz ve önemli püf noktasını da bir arada sunuyoruz.

Valencia Pirinç Nerede Yetişir?

Valencia pirinci, İspanya’nın Valencia bölgesinde yetiştirilmektedir. Valencia aynı zamanda İspanyanın bir liman şehridir. Pirinç üretildiği şehrin ismini alınmasıyla birlikte İspanya pirinci alarak da dünya genelinde tanınmaktadır.

Valencia Pirinç Üretimi

Valencia Pirinci Türkiye’de Yetişir Mi?

Valencia pirinci Türkiye’nin coğrafi bölgelerinde yetiştirilmek için uygun koşullarda değildir. Ancak genellikle Baldo pirinç ve Osmancık pirinçlerine uygun coğrafi bölgeler bulunmakta ve yetiştirilmektedir. Valencia pirinç fiyatı ithal ürün olduğu için her alanda bulunacak bir pirinç olmasa da internet üzerinde bulmanız mümkündür. KG fiyatı ise genellikle 40 TL ile 60 TL olarak satıcı firmaya göre değişiklik göstermektedir. 

 

Valencia pirincin faydaları

Valencia pirincin insan sağlığına 5 farklı faydası bulunur. Bu faydalar ise;

  1. Besin değerleri: Doğal malzeme olduğu için yağ bakımından oldukça az olması nedeniyle uzun vadede insan vücuduna büyük fayda sağlar. Besin değerleri bakımından diğer sebze ve meyvelere denk seviyede faydalı olacak besinleri bünyesinde barındırır.
  2. Vitamin ve mineral içerir: Valencia pirincinde vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir. Çinko, Selenyum ve demir açısından da oldukça zengindir.
  3. Düşük miktarlarda yağ içerir.
  4. Sağlıklı yaşam tarzına teşvik eder
  5. Oldukça lezzetli bir tadı vardır.

Valencia pirinç pilavı düşük kalorisi ile dikkat çeken pirinç çeşitleri arasında yer almaktadır. Valencia pirinç özellikleri arasında en ön planda olan özelliği ise kalori açısından diğer pirinçlere göre daha az olması nedeniyle Valencia pirinç diyette yenir mi sorusunu da fazlasıyla karşılamaktadır.

Valencia Pilavı

Valencia Pirinç Pilavı Tarifi

Valencia Pirinç Pilavı tek başına pilav olarak değil, genellikle İspanyol mutfağını yansıttığı için deniz ürünleriyle tercih edilen Paella yemeğinin tarifini vereceğiz. Bu nedenle Valencia pirinç pilavı tarifi altında bu yemek için gerekli malzemeleri ve tarifini sizinle paylaşacağız.

Paella Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 adet orta boylarda soğan
  • ¼ maydanoz
  • 4 diş sarımsak
  • ½ taze çekilen karabiber
  • 2 orta boy domates
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 200 gram Jumbo karides
  • 3 su bardağı su
  • 200 gram midye
  • 1,5 su bardağı Valencia pirinci
  • 3 adet bebek ahtapot 
  • 1 gram safran
  • 1 çay bardağı beyaz şarap

Valencia pirinç nasıl pişirilir?

Pirinci tek başına değil Pella İle pişirmek için gerekli adımlar;

  • Soğanları küp halinde doğrayın ve ezilen sarımsakları güzel şekilde incecik kıyın
  • Kabuğu soyulan domatesleri küp halinde küçük şekilde doğrayın. Deniz ürünlerini dikkatli şekilde ayırın ve soğuk suda bol miktarlarda yıkayın. Jumbo karides tercih ediyorsanız kafa kısmını çıkarmadan tercih edebilirsiniz. Ancak sularını bir kâğıt havlu kullanarak alın. 
  • Damak tadınıza göre seçilen balın ya da sebze suyunu kısık bir ateşte ısıtın. Zeytinyağının karısını kalın ve geniş bir tavanın içine ilave edin. Kuru soğan ve sarımsakları zeytinyağında güzel şekilde soteleyin
  • Valencia pirincini bol miktarda yıkayın ve süzdükten sonra tavanın içine alın. Küp halinde doğradığınız domatesleri de ilave ederek pirinçlerle birlikte kavurun
  • Safranı ve beyaz şarabı ilave ederek ateşte karıştırın. Sıcak suyun yarısını ilave edin ve kısık ateşte tuzla birlikte taze karabiberleri ilave ederek kapağını kapatarak pişmeye bırakın
  • Ayrı bir tavanın içine deniz ürünlerini alın ve üstlerine bezelye ve sıcak suyu ilave edin. Bütün malzemeleri kısık ateşte su kendini çekene kadar pişirmeye devam edin
  • Su çekilip demini alan deniz ürünlerini paelalyı servis tabağına alın ve ince kıyılmış olan maydanozlarla güzel şekilde süsleyerek sıcak olarak limonla birlikte servis edin.

Arborio Pirinç hakkında da bilgi sahibi olmak isterseniz yazımıza göz atabilirsiniz.

Etiketler: valencia pirinç
Mayıs 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR