Reçel Nedir? Faydaları Nelerdir?

Reçelin Faydaları Nelerdir?

Reçel Nedir? Faydaları Nelerdir? Reçel çeşitleri birbirinden farklı renkleri ve çeşitleri sayesinde kahvaltıların en önemli ürünleri arasında yer almaktadır. Reçellerin içinde bulunan farklı meyve ve bitkiler ayrıca insan sağlığına da oldukça faydalıdır. Reçellerde bulunan faydalı besinler sayesinde kahvaltılarda reçelleri tüketmenizde fayda var. Ancak reçel nedir, faydaları nelerdir ve reçel çeşitlerini ele almakta fayda var.

Reçel Nedir?

Reçel, farklı meyvelerin farklı yöntemlerle şeker kullanılarak kaynatılması sonucunda elde edilen meyve konservesi ya da meyve tatlısı olarak bilinen bir kahvaltılık ürünüdür. Reçeller genellikle kahvaltı öğünlerinde tüketilse de günün her saatinde tüketilebildiği gibi bazı çörek, pasta ya da kek gibi yiyeceklerde de aktif olarak tatlandırmak amacıyla kullanılmaktadır.

Reçel’in Faydaları

Reçel’in faydaları demek yerine reçellerde kullanılan meyve ve bitkilerin faydalı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Reçel şekerli bir yapıya sahip olması nedeniyle kolay bir şekilde kana karışmasıyla birlikte enerji verir. Bu da özellikle kahvaltılarda reçellerin tüketilmesinin önemini büyük ölçüde artırmaktadır. Ancak genel olarak Reçel’in faydaları hakkında birkaç bilgi verecek olursak;

  • Öksürüğe ve gribe iyi gelir.
  • Midede meydana gelen ağrıları en aza indirir.
  • Midede meydana gelen şişmelerin önüne geçer
  • İştah açar
  • Bağırsaklarda bulunan kurtların dökülmesini sağlar
  • Enerji verir.

Reçel İle Yapılan En İyi 5 Tatlı

Reçel ile yapılan tatlılar diğer tatlılara göre daha lezzetli olurlar. Bunun nedeni ise tatlılara kendi aromasını veren meyveli reçeller hem enerji verirken hem de oldukça doyurucu özelliklere sahiptir. Ancak reçel besin değerleri bakımından şekerli bir yiyecek olduğu için tüketirken porsiyonlarınıza dikkat etmekte fayda var. Biz sizin için reçelle yapılan en iyi 5 tatlıyı bir araya getirdik. 

  • Çilek Reçelli Tart

Hem görüntüsü hem de lezzeti ile evlerin en seçkin tatlıları arasında yer alan çilek reçelli tart için gerekli malzemeler;

  • 200 gram tereyağı
  • Çilek reçeli
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı pudra çekeri
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 paket çilekli bitkisel jöle
  • 20 gram çilek

Yapılışı

  • İlk olarak pudra, un, tuz, pudra şekeri ve vanilyayı karıştırarak yumurtanın sarısını ekleyin.
  • Elinize yapışacak hale gelen hamuru 2 saat boyunca dolaba atın.
  • Yağladığınız tart kabının içine dolaptaki hamuru güzelce yerleştirin. Kabarmaması için çatalla delikler açmayı unutmayın.
  • Daha önceden 180 derecede ısıttığınız fırının içine atarak pişirin

2. Portakal Reçellik Kup Cheesecake

Gerekli Malzemeler

  • 1 paket labne peynir
  • 4 adet yumurta
  • 1 paket krema
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya

Alt kısmı için;

  • 4 paket oreo
  • Yarım çay bardağı süt
  • 150 gram eritilen tereyağı

Üstü İçin;

  • Portakal reçeli

Yapılışı

  • İlk olarak oreoları rondoya atarak güzelce karıştırın ve bir kabın içine alın. Daha sonra süt ve eriyen tereyağını karıştırın. 
  • Kremayla birlikte diğer malzemeleri karıştırın ve ocakta kısa ateşte pişirin.
  • Serviste kullanacağınız kupların içine oreoları koyun ve üstüne kremayla birlikte portakal reçelini ilave edin.
  • Daha sonra bütün malzemeleri üstüne ilave edin.

3. Kayısı Reçelli Puf

Hem görüntüsü hem de lezzet bakımında eşsiz güzelliğe sahip olan kayısı reçelli puf için gerekli malzemeler;

  • 2 adet yumurta
  • Tuz
  • 1 paket margarin
  • 5 su bardağı un
  • 1 paket kabarma tozu
  • Yarım su bardağı yoğurt

İç Malzemeleri için;

  • Kayısı reçeli
  • Tarçın 
  • Ceviz

Yapılışı;

  • Bütün malzemeleri karıştırın ve 30 dakika bekletin
  • Daha sonra tarçını, cevizi ve reçeli karıştırın
  • Elde ettiğiniz hamuru top halinde ayırın ve iç malzemelerini ilave ettikten sonra şekil verin
  • Üstlerine ise yumurtaların sarılarını sürerek daha önceden ısıtılan 180 derecelik fırında ısıtın. 

Reçel Tatlıları

4. Yulaflı Reçelli Rulo

Gerekli Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı vişne reçeli
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı boyutlarında un

Yapılışı;

  • İlk olarak şeker ve yumurtaları güzelce çırptıktan sonra kabartma tozunu, unu ve vanilyayı ekleyerek çırpın.
  • Yağlı kâğıdı fırın tepsisinin içine serdikten sonra karışımı ilave ederek düz bir malzeme ile tepsinin içine hamuru yayın
  • Daha önceden ısıttığınız fırında 15 dakika boyunca pişirin. 
  • Pandispanya altında bulunan kağıdı dikkatli bir şekilde rulo haline getirin. 
  • Daha sonra süslemek amacıyla pudra şekerini ya da Hindistan cevizini kullanabilirsiniz. 

5. Reçelli Cupcake

Gerekli Malzemeler;

  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı reçel
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı reçel
  • 2 buçuk su bardağı un

Yapılışı;

  • İlk olarak şeker ve unu şeker eriyene kadar çırpın
  • Daha sonra çırpılan karışımın içine sıvı yağı ve sütü ilave edin. 
  • Kabartma tozunu unu, reçeli ve vanilyayı ekleyerek çırpın
  • Daha önce yağladığınız muffin kalıplarının içine elde ettiğiniz karışımları eşit miktarlarda paylaştırın
  • Daha önceden 180 derecede ısıttığınız fırında kızartmaya bırakın.

Reçel Neden Şekerlenir?

Reçel neden şekerlenir konusu herkes tarafından merak edilen bir konudur. Ancak reçellerin şekerlenmemesi için karanlık ya da serin ortamlardan uzak durmalısınız. Ayrıca reçelleri kapakları kapalı bir şekilde direkt güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza etmelisiniz. Reçel nasıl üretilir konusunda bilgi sahibi değilseniz, reçellerin şekerlenmemesi için belirli adımları izlemeniz gerekmektedir. Bunlardan bazıları ise reçelleri kaynatma sırasında çok su kullanamamanız, reçellerin tam kıvamında olması son derece önemlidir. Ayrıca reçelleri pişirme sırasında tencerenin yüzey kısmında meydana gelen köpükleri almak ta şekerlenmenin önüne geçirecektir. 

Türlerine Göre Reçel Çeşitleri

Özellikle kahvaltılarda sıklıkla tercih edilen reçelleri farklı meyve ve bitkilerden yapılmaktadır. Ancak bu reçeller arasında en fazla sevilen reçel çeşitleri şöyledir.

  1. Çilek Reçeli
  2. Vişne reçeli
  3. Böğürtlen Reçeli
  4. İncir reçeli 
  5. Kayısı reçeli
  6. Ayva Reçeli

Reçel Çeşitleri

Reçellerin Besin Değerleri ve Protein Oranları

  1. Çilek Reçeli Besin ve Protein Değerleri

Besin Değeri

100 gramda

% Günlük Değeri

  • Kalori
  • 214 kalori
  • % 10.7
  • Karbonhidrat
  • 46.4 gram
  • % 15.4
  • Lif
  • 1.0 gram
  • % 3.9
  • Protein
  • 0.4 gram
  • % 0.8
  • Yağ
  • 0.2 gram
  • % 0.3
  • Kolesterol
  • 0.0 mg
  • % 0.0
  • A Vitamini
  • 3.9 IU
  • % 0.1
  • C Vitamini
  • 32.4 mg
  • % 53.9
  • Potasyum
  • 74.6 mg
  • % 2.1
  • Kalsiyum
  • 12.9 mg
  • % 1.3
  • Demir
  • 0.6 mg
  • % 3.4


 

  1. Vişne Reçeli Besin ve Protein Değerleri

Besin Değeri

100 Gramında

% Günlük Değer

  • Kalori
  • 277 kalori
  • % 13.4
  • Karbonhidrat
  • 67 gram
  • % 21.7
  • Lif
  • 0.38 gram
  • % 1.6
  • Protein
  • 0.33 gram
  • % 0.7
  • Yağ
  • 0.15 gram
  • % 0.2
  • Kolesterol
  • 0 mg
  • % 0.0
  • Sodyum
  • 0 g
  • % 0.0
  • A Vitamini
  • 10 IU
  • % 0.2
  • C Vitamini
  • 0.44 mg
  • % 0.7
  • Potasyum
  • 44 mg
  • % 1.3
  • Kalsiyum
  • 4 mg
  • % 0.4
  • Demir
  • 0.4 mg
  • % 2.2



 

  1. Böğürtlen Reçeli Besin ve Protein Değerleri

Besin Değeri

100 Gramında

Günlük Değeri

  • Kalori
  • 267 kalori
  • % 12.9
  • Karbonhidrat
  • 64 gram
  • % 20.7
  • Lif
  • 2 gram
  • % 10.1
  • Protein
  • 0.44 gram
  • % 0.9
  • Yağ
  • 0.37 gram
  • % 0.6
  • Kolesterol
  • 0 mg
  • % 0.0
  • Sodyum
  • 0 g
  • % 0.0
  • A Vitamini
  • 9 IU
  • % 0.2
  • C Vitamini
  • 0.63 mg
  • % 1.0
  • Potasyum
  • 71 mg
  • % 2.0
  • Kalsiyum
  • 17 mg
  • % 1.7
  • Demir
  • 0.52 mg
  • % 2.9


 

  1. İncir Reçeli Besin ve Protein Değerleri

Besin Değeri

100 gramda

Günlük Değeri

  • Kalori
  • 98 kalori
  • % 4.9
  • Karbonhidrat
  • 23.6 gram
  • % 7.9
  • Lif
  • 2.1 gram
  • % 8.4
  • Protein
  • 0.6 gram
  • % 1.1
  • Yağ
  • 0.2 gram
  • % 0.3
  • Kolesterol
  • 0.0 mg
  • % 0.0
  • A Vitamini
  • 102.8 IU
  • % 2.1
  • C Vitamini
  • 1.8 mg
  • % 3.0
  • Potasyum
  • 169.6 mg
  • % 4.8
  • Kalsiyum
  • 26.4 mg
  • % 2.6
  • Demir
  • 0.3 mg
  • % 1.7


 

  1. Kayısı Reçeli Besin ve Protein Değerleri

Besin Değeri

100 gramda

Günlük Değeri

  • Kalori
  • 182 kalori
  • % 9.1
  • Karbonhidrat
  • 40.5 gram
  • % 13.5
  • Lif
  • 1.2 gram
  • % 4.9
  • Protein
  • 0.8 gram
  • % 1.7
  • Yağ
  • 0.2 gram
  • % 0.4
  • Kolesterol
  • 0.0 mg
  • % 0.0
  • A Vitamini
  • 1139.7 IU
  • % 22.8
  • C Vitamini
  • 7.2 mg
  • % 12.0
  • Potasyum
  • 158.7 mg
  • % 4.5
  • Kalsiyum
  • 9.1 mg
  • % 0.9
  • Demir
  • 0.3 mg
  • % 1.9

2022 Reçel Fiyatları

Reçel fiyatları gramajlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle her reçeli farklı gramajına ve fiyatına göre sizin için listeledik. 

  1. 20 gram pınar reçel 0,95 TL
  2. 380 Gram Koska Kayısı reçeli 12,95 TL
  3. 380 Gram Koska Portakal reçeli 12,95 TL
  4. 380 Gram Koska Ahududu reçeli 12,95 TL
  5. 380 Gram Ahududu reçeli 8,95 TL
  6. 380 Gram Tat Ayva Reçeli 10,95 TL
  7. 380 Gram Tat Kayısı Reçeli 10,95 TL
  8. 380 Gram Koska Ayva Reçeli 8,75 TL
  9. 380 Gram Soma Chialı Şekersiz Cevizli İncir Reçeli 25,95 TL
  10. 380 Gram Soma Chialı Şekersiz Cevizli Kabak Reçeli 25,95 TL

Tatlanmış ağzımızın üstüne şöyle sulu sulu erik hakkındaki yazımızada bakmak isteyebilirsiniz.

Etiketler: reçel
Nisan 07, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR