Kırmızı Et Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Et Faydaları Nelerdir ?

Kırmızı et, özellikle kültürel nedenlerden dolayı ülkemizde en çok tüketilen et cinslerinden birisidir. Sahip olduğu besin değeri ve diğer özellikleriyle de tercih edilen kırmızı et, Türk Mutfağında aynı zamanda çeşitli sebze yemekleri ile de kullanılabilen başlıca malzemeler arasında gelmektedir. Tüm bunlara ek olarak, özellikle Türk Kültürü çerçevesi içinde misafir ve konuklara kırmızı et içeren yemek ikram etmek, bir tür gelenektir. Kırmızı etin kendine has özellikleri, besin değeri ve lezzeti onun diğer dünya mutfaklarında da kendine yer etmesine neden olmuşken, Türkiye’de özellikle son yıllarda hayvancılık ve tarımın gelişmesi, “et nasıl marina edilir?” başta olmak üzere çeşitli soruların sık sık sorulmasına neden olmaktadır. Peki, kırmızı et nedir? Faydaları nelerdir? Kırmızı et marine etme yöntemleri nelerdir? Kırmızı et nasıl marine edilir? İştahınız açıldıysa sözü daha fazla uzatmadan tüm bu soruların cevaplarını vermeye çalışalım. 

Kırmızı Et Nedir?

Kırmızı et, günümüzde hayvansal gıda sınıfı içinde değerlendirilebilecek bir tür et çeşididir. Günümüzde inek, dana, koyun, kuzu, tavuk ve balık etlerine ek olarak ördek, bıldırcın, angus ve çeşitli deniz hayvanlarının da etleri yoğun olarak tüketilir. Genel olarak hayvansal gıdalara şöyle bir baktığımızda, elde edilen etlerin protein, vitamin ve mineral açısından zengin olduklarını söylememiz mümkün. Kırmızı et ise, protein ve özellikle B12 Vitamini açısından zengin olduğu için günümüzde en fazla tüketilen et türlerinden birisidir. Günümüzde sağlık otoriteleri tarafından kimi zaman son derece sağlıksız bulunsa da kırmızı et faydaları değerlendirildiğinde besleyici değeri yüksek bir gıda türü olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Kırmızı et, gövde ağırlığı orta veya yüksek hayvanlardan elde edilen bir besindir. Yüksek protein ve besin değerine ek olarak aynı zamanda vitaminler açısından da zengin olan kırmızı et, bahsettiğimiz hayvan türlerinin ağır kasılan kaslarından meydana gelir. Bu ayrıntı, bizlere kırmızı etin renginin neden kırmızı renk olduğunu da açıklar. Özellikle inek, dana, boğa gibi otobur canlılar uzun süre ayakta kalabilmek için ağır kasılan kaslara ihtiyaç duyarlar. Bu kaslar, oksijeni kaslarda hapsetmek ve uzun süre kullanabilmek için “miyoglobin” adındaki proteini kullanırlar. Organik dokularda, miyoglobin proteini oranı arttıkça, o etin rengi kırmızı – kahverengi arasında değişir.

Kırmızı et, beyaz et ve özellikle de balık etinden farklı olarak yoğun oranda miyoglobin içeren bir tür ettir. Günümüzde, kırmızı et ve kırmızı et faydaları ile ilgili en sık sorulan sorulardan birisi de hindi etinin kırmızı et mi yoksa beyaz et mi olduğudur. Hindi eti, beyaz et sınıfında değerlendirilebilecek bir tür et olmasına karşın, çoğu kırmızı et türü ile aynı lezzete sahip bir beyaz et cinsidir. Kırmızı et ve özelliklerinden söz ettikten sonra, şimdi kırmızı etin faydaları ve kırmızı et saklama ile ilgili sorulara da kısaca cevap vermeye çalışalım. Kırmızı et besin değeri, çoğu zaman eti nasıl ve ne şekilde sakladığınız ile de ilgili önemli bir sorudur. Bu nedenle, kırmızı et besin değeri konu başlığı altında aynı zamanda kırmızı et neden kararır ve kırmızı et nasıl saklanmalıdır sorularına da cevap vermeye özen göstereceğiz. 

Kırmızı Et

Kırmızı Etin Faydaları 

Kırmızı etin faydaları nelerdir? Kırmızı et, sağlığa faydalı mıdır? Özellikle geçmişte, kırmızı etin faydaları değil de zararları konusu, diyetisyen ve beslenme uzmanları tarafından daha çok dile getirilen konuların başında geliyordu. Buna karşın özellikle son yıllarda kırmızı etin faydaları, daha popüler olarak üzerinde durulan konular arasında geliyor. Peki, kırmızı etin faydaları nelerdir? Kırmızı et, zararlı mıdır? 

Kırmızı etin faydaları arasında ilk olarak içeriğindeki yüksek protein değerini gösterebiliriz. Protein, özellikle gelişme çağında olan çocuk ve ergen yaştakiler için, büyümeyi destekleyen bir tür organik yapı taşı olarak isimlendirilebilir. Ancak son yıllarda, proteinin bir başka fonskyionel faydası üzerinde de durulmaktadır. Protein, diğer gıdalara oranla daha zor ve uzun sürede sindirilebilen bir besin olduğu için, insanları daha uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Bu tok tutma özelliği, kırmızı eti karbonhidratlar olmadan diyetlerin ve özellikle de kilo vermek isteyenlerin bir numaralı besini haline getirmiştir. Günümüzde kırmızı et, aynı zamanda vücut geliştirme sporu ile ilgilenenlerce de sevilen bir et türüdür. Kırmızı et fiyatları günümüzde üretim rejiminin düşmesine karşılık ülkemizde ve dünyada artmasına karşın, en çok tercih edilen etlerden birisidir. 

Kırmızı etin faydaları konusunda derinlemesine bilgi vermeden önce, özellikle Türk Mutfağı ve diğer dünya mutfaklarında “en lezzetli et türü” olarak anıldığını da burada bir kez daha belirtmekte fayda var. Zira kırmızı et ile yapılan yemekler, günümüzde tüm dünya tarafından en lezzetli bulunan yemeklerden birisidir.

Kırmızı etin faydaları, genellikle bu et türünün kendine has içeriğinden kaynaklanır. Protein ve içinde özellikle oksijen ve demir içeren miyoglobin (et pişirildiğinde kırmızı renk, hafif kahverengiye doğru döner), L-Carnitin, Glutatyon gibi protein, vitamin, mineral ve amino asitler, kırmızı eti tüm dünya tarihi boyunca insanlığın en sevdiği gıda türlerinden birisi haline getirmiştir. Peki, zengin içeriği ile kırmızı etin faydaları nelerdir? 

  • Kırmızı Et, Zengin Bir L-Karnitin Kaynağıdır

Kırmızı et, özellikle karaciğerde yağın parçalanmasını hızlandıran ve düzenleyen bir amino asit olan L-Karnitin kaynağı olması ile dikkat çeker. Günümüzde özellikle yağ yakımını hızlandırmak isteyen amatör ve profesyonel sporcular tarafından da L-Karnitin Amino Asit, dışardan alınarak kullanılmaktadır. Kırmızı et şayet lif oranı yüksek olan sebze veya benzeri gıdalarla tüketilirse, kilo kaybetmenize yardımcı olabilir. L-Karnitin aynı zamanda günümüzde tip 2 diyabet ve benzeri hastalıkların ortaya çıkmasını da önlemektedir. 

  • Kırmızı Et, Zengin Bir Glutatyon Kaynağıdır

Glutatyon, günümüzde insanların ismini yeni duyduğu bir tür amino asittir. Bu amino asit, yaşlanmayı geciktirme özelliğine ek olarak aynı zamanda önemli bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirerek, özellikle kronik hastalıklara karşı vücudun korunmasını sağlar. 

  • Kırmızı Et; Vitamin, Mineral ve Özellikle Protein Açısından Zengindir. 

Kırmızı etin faydaları arasında ilk sırada, yüksek besin değeri gelmektedir. Kırmızı et, zengin bir vitamin kaynağıdır ve B6, B12, Kalsiyum, Selenyum, Çinko, Bakır, Demir gibi önemli vitamin ve minerallere ev sahipliği yapar. Kırmızı et içeriğindeki yüksek Çinko, Demir, Selenyum ve B12 değerleri ile vücutta kas kütlesinin arttırılmasına yardımcı olurken aynı zamanda vücudun daha güçlü olmasını ve enzimlerin daha iyi ve rahat çalışmasını da sağlar. Tüm bu özelliklerine ek olarak kırmızı et aynı zamanda zengin bir amino asit kaynağıdır, kas kütlesinin artmasına yardımcı olur ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. 

Kırmızı Et İle Yapılan En İyi 5 Yemek

Kırmızı et ile yapılan en iyi 5 yemek listesi yapmak, belki de dünyada yapılabilecek listelerden en zoru. Çünkü Türk Mutfağı ve Dünya Mutfağı için kırmızı et, sadece sağlıklı olduğu için değil aynı zamanda lezzetli olduğu için de tercih edilen bir et türü. Peki, kırmızı et ile yapılan yemekler listesinde neler var? Kırmızı et ile yapılan en iyi 5 yemek nedir? Sizler için ülkemizde ve dünyada artan kırmızı et fiyatları rakamlarına karşın, eti en iyi şekilde kullanabileceğiniz tariflere yer verdik. 

  • Izgara veya Kebap 

Kilo kaybetmek için diyet yapanların en çok zorlandıkları konuların başında, diyet veya rejimlerin vücutta ciddi bir vitamin ve mineral eksikliğine yol açmasıdır. Bu nedenle günümüzde diyetisyenler, karbonhidrat içermeyen kırmızı et öğünlerini sıklıkla tavsiye ederler. Söz konusu kırmızı et olduğunda, yapılabilecek yemeklerin sınırı neredeyse yok gibi. Ancak sizler hem damak lezzetinize hem de sağlığınıza önem veriyorsanız, ızgara veya kebap sizler için ideal olabilir. Yağsız ızgarada az veya orta seviyede pişmiş kırmızı et veya şiş kebap sizin tüm gün boyunca ihtiyacınız olan vitamin ve mineral desteğini size sunabilir. Dilerseniz, ızgara veya şiş kebap gibi yemeklere ek olarak aynı zamanda sebze ve baharat da kullanabilirsiniz. 

  • Türlü veya Mevsim Türlüsü 

Kırmızı et ile yapılan en iyi yemekler listemizin ikinci sırasında türlü olarak da bilinen yemek geliyor. Mevsim sebzelerinin lifi ile kırmızı etin yüksek protein değerini aynı noktada bir araya getirmek istiyorsanız, türlü veya mevsim türlüsü yapmayı tercih edebilir, yanında bulgur pilavı ile servis ederek hem lezzetli hem de sağlıklı bir öğün meydana getirebilirsiniz. Özellikle Türk Mutfağında, sebzelerin kırmızı et ile beraber tüketildiğine sıklıkla şahit oluyoruz. Ancak kırmızı et içindeki doymuş yağ oranını arttırmamanın en ideal yollarından birisi de onu liflerle dengelemek. Bu nedenle türlü veya mevsim türlüsü, listemizin ikinci sırasında yer alıyor. 

  • Etli Nohut ve Etli Fasulye 

Kırmızı et ile yapılan en iyi yemekler arasında, özellikle Türk Mutfağında etli nohut veya etli fasulye, ilk akla gelenler arasındadır. Bu yemekler doyurucu olmalarının yanında fasulye ve nohuttaki zengin vitamin ve mineral içeriğini, nohut veya fasulye ile bir araya getirir. Yemesi zevkli, besleyici bir öğün için etli nohut veya etli fasulye yapmayı deneyebilirsiniz. 

  • Köfte Türleri 

Kırmızı et ile yapılan en iyi yemekler arasında dünya mutfağından da çeşitli örnek vermeden olmazdı. Köfte, bugün yemekten zevk alınan ve kırmızı et kıyması ile yapılan yemeklerin başında geliyor. Ancak sizler köfte yerine hamburger veya adana kebap, urfa kebap veya kadınbudu köfte gibi farklı köfte türlerini de tercih edebilirsiniz. Farklı köfteler, içlerindeki kırmızı et içeriğine ek olarak yumurta veya süt (hamburger köftelerinde) içerdikleri için hem lezzetli hem de sağlıklı bir alternatif olarak değerlendirilebilir. 

  • Kavurma ve Yahni 

Kırmızı et ile ilgili en önemli konulardan birisi de saklama koşullarıdır. Kavurma, özellikle Müslüman Ülkelerde, Kurban Bayramı sonrasında kırmızı etin uzun süre saklanması için yapılan bir yemektir ve kavurma pek çok farklı yemekte veya sade olarak tüketilebilir. Bununla beraber, kırmızı et içeriğindeki vitamin ve mineralin aşırı sıcaklık ile besin değerinden kayba uğramasını istemiyorsanız, yahni veya haşlama gibi seçenekleri de değerlendirebilirsiniz. 

Et Izgara

Kırmızı Et Besin Değerleri

Kırmızı et besin değerleri açısından son derece zengin bir et cinsidir. Beyaz et veya balık eti ile karşılaştırıldığında, kırmızı et özellikle protein, çeşitli amino asitler, antioksidanlar ve vitamin ve mineral açısından son derece zengindir. Özellikle yağsız et, içerdiği vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. 100 gram, %80 yağsızlık oranına sahip olan kırmızı etin besin değerleri aşağıdaki gibidir. 

  • 56 mg L-Karnitin
  • 72 mg Çinko
  • 56 mg Selenyum 
  • 38 mg Fosfor
  • 26 mg Demir

Kırmızı et besin değerleri tablosunda, özellikle yoğunluğu ile göze çarpan demir, çinko ve selenyum minerallerine değindikten sonra, kırmızı etin besin değeri nasıl korunur sorusuna cevap verebiliriz. Demir, özellikle kırmızı et pişirildiğinde bir atom kaybeder ve oksijen açığa çıkarır, bu nedenle de rengi kırmızıdan kahverengiye döner. Kırmızı et ile yapılan yemekler, demir içeriği açısından da zengindir ve bu yüzden yemeklerin besleyici değerlerinin yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Selenyum ise, özellikle vücudun rahat ve iyi bir şekilde çalışmaya devam etmesi için gerekli minerallerden birisidir. Selenyum günümüzde kırmızı et, beyaz et ve yumurtada yoğun miktarda bulunur. 

Kırmızı etin besin değerini koruması ve kararmaması için yapmanız gerekenlerden ise kısaca söz edelim. Kırmızı eti pişirerek saklayabilir ve böylece kullanım ömrüne ek olarak besin değerini de uzun süre koruyabilirsiniz. Kırmızı etin kararmasını önlemek için hava almayan saklama poşetlerinde, pişirerek ve diğer gıdalardan ayırarak uzun süre saklayabilirsiniz. Bu arada kırmızı etin midenize dokunmasını engellemek için ideal oranlarda kırmızı et tüketmeye dikkat edin ve aşırı tüketimden uzak durun. 

Kırmızı Et Marine Etme Yöntemleri 

Kırmızı et marine etme yöntemleri, etin besleyici değerini korumasının sağlar ve buna ek olarak aynı zamanda “et nasıl yumuşak pişirilir” sorusunun da cevabı niteliğindedir. Marine etmek, bir ete lezzet katmak ve onu uzun süre saklayabilmek için kullanılan saklama – lezzetlendirme yöntemlerinden birisidir. Kırmızı et marine etme yöntemleri, şu şekilde sıralanabilir; 

  • Standart Marine: Standart kırmızı et marine etme, sert etleri yumuşatmak ve onlara lezzet katmak için tercih edilen bir metottur. Bu yöntemde, etteki lezzet moleküllerinin açığa çıkması için biraz yağ, biraz asit ve biraz tuz yeterli olur. İlk adım, eti temizlemektir. Yağsız et, bir saklama poşetine zeytinyağı, sirke ve tuz karışımı ile birlikte konulur. Belli bir süre sonra marine edilmiş et, yemek için hazırdır. Yağsız – yağlı tavada, ızgara veya fırında marine edilmiş kırmızı eti pişirip tüketebilirsiniz. 
  • Lezzetlendirme İçin Marine: Kırmızı et marine etmek için aynı zamanda soğan suyu, zeytin yağı, tuz karışımı da kullanabilirsiniz. Defne yaprağı, kekik yaprağı ve sarımsak da kırmızı et marine etmek için kullanılabilir. Lezzetlendirme için marine yönteminde, amaç ete bir tür koku ve aroma kazandırmaktır. Aroma kazanan et, fırında veya tavada pişirmek için hazır hale gelir. Hemen her marine işleminde, buzluktan çıkarılan veya pişirilmeye hazırlanan et, bir karışım içinde bir süre bekletilir. 

2022 Kırmızı Et Fiyatları

2022 Kırmızı et fiyatları, özellikle ülkemizde sıkça merak edilen konuların başında gelir. Geçmişte, ülkemizdeki kırmızı et fiyatları günümüze nazaran çok daha yüksekti. Buna karşın hayvancılık ve tarımın ülkemizdeki gelişimi, kırmızı et fiyatları listesinin geçmişe nazaran daha düşük olmasına neden olmuştur. Günümüzde, farklı türden kırmızı et ile yapılan yemek tarifleri için tercih edebileceğiniz kırmızı etlerin fiyatları şu şekilde listelenebilir; 

  • Yemeklik Dana Kıyma: 58,50 TL / KG 
  • Kuzu Kol: 73,90 TL / KG 
  • Kuzu kuşbaşı: 102,02 TL / KG 
  • Dana Kuşbaşı: 67,05 TL / KG 
  • Dana Döş Pançeta Köftelik Kıyma: 64,08 TL / KG 
  • Dana Antrikot: 120,56 TL / KG 
  • Dana Pirzola: 130, 41 TL / KG
  • Dana Haşlama: 77, 31 TL / KG 

En Sevilen Kırmızı Et Çeşitleri yazımıza da göz atabilirsiniz.

Etiketler: kırmızı et
Nisan 30, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR