Çorba İçmenin Faydaları ve En Sevilen On Çorba

Çorba İçmenin Faydaları

Yemek yemeye başlamadan önce çorba tüketmek, doygunluk hissi vererek daha küçük porsiyonlarla yemeği tüketmenize neden olur. Çorba ayrıca midelerin gerilmesini sağladığı için yemeklerin daha az yenmesine ve kilo almanızın önüne geçen en önemli özelliktir. Özellikle kilo kontrolünde olan bireylerin kesinlikle çorba tüketmesi gerekir. Kış dönemlerinde çorba tüketmek ise vücudun ısısını artırarak üşümenin önüne geçer. 

Çorba içmenin faydaları arasında serotonin seviyesini artırarak bireylere mutluluk hissi verir. Vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı tüketimi dengeleyerek ana öğünlerde tüketilen yemeklerin daha kolay bir şekilde sindirilmesini sağlar. Özellikle et ve sebzeler kullanılarak hazırlanan çorbalar vücudun hastalığa karşı olan direncini artırarak grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların önüne geçer.

  1. Tarhana Çorbası: Faydalı çorba denildiğinde ilk akla gelen çorba tarhana çorbasıdır. Besin değerleri bakımından birden fazla faydası olan tarhana, kalsiyum, sodyum, potasyum, A vitamini ve C vitamini deposudur. Kurutularak elde edilen tarhana, içine sebze ve et malzemeleri konularak oldukça lezzetli bir çorba elde edilirken sade olarak da tüketilmektedir. Glisemik indeksi ise oldukça düşüktür. Bu sayede hipertansiyon, obezite ve diyabet hastaları tarafından da tüketilebilmektedir. 

Şehriyeli Sarımsaklı Soslu Tarhana Çorbası

Gerekli Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı toz tarhana 
  • Yarım limon suyu
  • Tercihe göre baharat
  • 2 adet domates
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı tel şehriye

Üstü İçin

  • 2 diş dövülmüş sarımsak
  • Kuru nane
  • Tereyağı

Şehriyeli Sarımsaklı Soslu Tarhana Çorbası Yapılışı

  • İlk olarak domatesleri rendeleyin
  • Tarhanayı bir tencerenin içine alarak 7 su bardağı su koyun
  • Domates salçası, baharat ve tuzu ilave edin ve kaynayana kadar güzel şekilde karıştırn
  • Şehriyeleri atın ve 15 dakika boyunca pişirin. 
  • Gerekli durumlarda su ilave edin
  • Küçük bir tavanını içine sarımsak, nane ve tereyağını atın ve güzelce kavurun
  • Pişen çorbanın üstüne dökün ve için
 
  1. Tavuk Çorbası:  Hasta olan bireyler tarafından sıklıkla tüketilen tavuk çorbası, haşlanan tavuğun suyu ile elde edilerek hastalar tarafından tercih edilir. Ayrıca tavuk çorbası et olarak yapıldığı için oldukça faydalıdır. Grip savar olarak bilinen tavuk çorbasında protein, sodyum ve potasyum bolca bulunur ve iltihaplı hücreleri önler. Yağ oranı kırmızı ete göre daha düşük seviyelerde olduğu için kolesterol değeri yüksek onan bireyler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Tavuk çorbası hazırlanırken yağ tüketilmez. Kalp krizi ve koroner kalp hastalığı riskini büyük ölçüde azaltır.

Şehriyeli Tavuk Suyu Çorbası

Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • Nane
  • 1 çay kaşığı tel şehriye
  • Karabiber 
  • 2 yemek kaşığı un
  • Pul biber
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Tuz
  • Haşlanarak didiklenen göğüs eti
  • 3 su bardağı sıcak su
 

Şehriyeli Tavuk Suyu Çorbası Yapılışı

  • İlk olarak tavuk suyuna 3 su bardağı su ve didiklenen tavuk etlerini ilave ederek kaynatın
  • İçine tel şehriyeleri ilave ederek güzel şekilde karıştırın
  • Un, limon suyu ve az miktarlarda suyu güzel şekilde karıştırarak çorbaya ilave edin
  • Şehriyeler pişime yakın nane, tuz, pul biber ve karabiber ekleyerek 5 dakika boyunca kaynatın ve tüketin
  • Afiyet olsun
 
  1. Mercimek Çorbası: Mercimek çorbası kalın bağırsakları daha düzenli çalışmasını sağlayarak hemoroid riskini en aza indirir. Baklagiller ailesinde bulunan mercimek, yüksek lif bakımından zengin olduğu için kan şekerini ve insülin direncini düşürür. Bu açıdan ise mercimek çorbasını şeker hastaları rahatlıkla tüketilebilir. Potasyum ve sodyum açısından zengin olan mercimek çorbasını tüketmek, yüksek tansiyon hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirir.
 

Lokanta Usulü mercimek Çorbası 

Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 7 su bardağı su
  • 1 adet soğan
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet patates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet havuç
 

Lokanta Usulü mercimek Çorbası Yapılışı

  • Havuç ve patatesleri minik halde doğrayın
  • Soğanları da minik ve küp halinde güzelce doğrayın
  • Düdüklü tencerenin içine sıvı yağı koyun ve malzemeleri ilave ederek orta ateşte hafif yumuşayana kadar malzemeleri güzelce kavurun. 
  • Kavrulan malzemeler havucun patatesin rengini yağa geçirerek çorbanın daha parlak olması sağlanıyor
  • Yumuşadıktan sonra yıkanıp süzülen kırmızı mercimeği ilave ederek 3 tur çevirin ve tuzla birlikte su ilave edin ve kaynamaya bırakın
  • Kaynadıktan sonra düdüklüyü kapatın ve orta ateşte düdüklüye göre 20 dakika kadar pişirin
  • Havasını alın ve kapağını açtıktan sonra karıştırmaya devam edin
  • Çorbayı başka bir tencereye tel ya da plastik süzgeçten geçirin
  • Sıcakken daha kolay geçmektedir. Blender ile yaparsanız çorbanızın rengi değişik bir hale gelecektir bu nedenle süzgeçten geçirmeniz durumunda daha kıvamlı ve daha ışıl bir renk alacaktır.
 
  1. Brokoli Çorbası: Özellikle A vitamin deposu olarak bilinen Brokoli çorbası, güçlü bağışıklık sistemi için en önemli çorbalar arasında yer alır. Ayrıca güçlü bir antibiyotik özelliğine sahiptir. Vücudun hormon dengesini düzene sokarak meme ve prostat kanseri gibi yaygın olan hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi görür.

Sütlü Brokoli Çorbası

Gerekli Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz 
  • Karabiber
  • 1 adet büyük soğan iri doğranmış
  • 2 su bardağı süt
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 kâse doğranmış brokoli

Sütlü Brokoli Çorbası Yapılışı

  • İlk olarak sıvı yağ ısıtıldıktan sonra soğanlar hafif bir şekilde kavrulur
  • Tavuk suyu ve brokoli eklenerek kısık ateşte 10 dakika pişirilir
  • Brokoli yumuşadıktan sonra el mikseriyle ya da blender yardımıyla çorba püre haline getirilir
  • Ayrı bir tavanın içine tereyağı atılarak eritilir.
  • Daha sonra un eklenerek kavrulur
  • Sürekli olarak yavaş şekilde karıştırıldıktan sonra süt eklenerek krema kıvamına getirilir
  • Karışım çorbanın içine ilave edilerek karıştırılır
  • Tuzu suyu ve karabiberi eklenerek çorbanın rengi ve kıvamı koyu bir hal aldıysa su ilave edilerek servise hazır hale getirilir.
Brokoli Çorbası
  1. Yayla Çorbası: İçinde bol miktarlarda bulunan yoğurt sayesinde diş eti hastalıklarının ve iltihaplanmaların önüne geçmenin en doğal yöntemidir. Nefes kokusunu da giderdiği ispatlanmıştır. Yanlış beslenme ve düzensiz beslenme sonucunda meydana gelen sindirim sistemi problemlerini de ortadan kaldırmaktadır. Yayla çorbası ayrıca ihtiyaç duyulan günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayarak kemik gelişimini ve sağlığını büyük oranda destekler. 

Yayla Çorbası

Gerekli malzemeler

  • 1 fincan pirinç
  • Nane 
  • Tuz
  • 7 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım fincandan biraz fazla un
  • 1 adet yumurta

Yayla Çorbası Yapılışı

  • Sıvıyağ, su, pirinç ve tuzu tencerenin içine alın ve pirinçler yumuşayana kadar güzel şekilde kaynatın
  • Ayrı bir kâsede yumurta, yoğurt, un ve 1 su bardağı suyu güzelce karıştırın
  • Pirinçler yumuşadıktan sonra karıştırın ve yoğurtlu karışımı çorbanın içine ilave ederek kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika boyunca kaynatın ve ara sıra karıştırmayı unutmayın
  • Çorba piştikten sonra altını kapatın
  • Şık bir sunum için çorbaları kâse içine alarak ayrı bir tavada tereyağını kızdırarak naneyle karıştırın
  • Hazırlanan karışımı çorbaların üstüne eşit miktarlarda paylaştırın
 
  1. Ezogelin Çorbası: lif açısından en zengin çorbalar arasında yer almaktadır. Gün boyu tokluk hissinin yanı sıra enerji verir. Anne sütünü de artırdığına göre çalışmalar bulunurken kansızlığa da iyi gelmektedir. Kanda bulunan kolesterol miktarını azaltarak kan akış seviyesini hızlandırır. Bu sayede kalp krizi riskini, kalp ve damar hastalıklarının önüne geçer. Şeker hastalığının korunmasında da etkili bir çorba çeşididir.

Ezogelin Çorbası

Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek çorbası
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı pirinç
  • 2 litre sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 2 diş sarımsak
 

Ezogelin Çorbası yapılışı

  • Düdüklü tencerenin içine rendelenen soğanı ve ezilen sarımsakla birlikte tereyağını ilave edin ve kavurun. Soğanlar diriliğini kaybetmesi için yeterli seviyede yakmadan önce orta ateş seviyesinde kavurun
  • Soğanları kavurduktan sonra kırmızıbiberi, salçayı ve naneyi ilave edin ve kavurmaya devam edin
  • Belirli bir süre karıştırdıktan sonra yıkanan mercimeği, bulguru, pirinci ve tuzu ilave ederek karıştırın
  • Diğer tarafta kaynayan 2 litre suyu çorbanın içine boşaltın
  • Düdüklü tencerenin kapağını kapattıktan sonra 10 dakika boyunca pişirin

 

  1. Domates Çorbası: kalori bakımından en sevilen çorba çeşididir. Mevsiminde tüketildiği durumlarda lif oranları da oldukça yüksektir. Potasyum, sodyum, A vitamini, C vitamini ve Folik asit açısından da oldukça zengin olan domates çorbasını yaparken krema kullanmak önerilmez. Bu durumun sebebi ise kremada kalori oldukça yüksektir. Lif açısından zengin olan domates çorbası kansızlık problemlerini ortadan kaldırırken kan basıncını da düşürmektedir. Kilo kontrolü olan bireylerin en sevdiği çorba çeşididir.

Domates Çorbası

Gerekli Malzemeler

  • 3 adet domates
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Üstü İçin

  • Kurutulmuş ekmek parçacıkları
  • Rendelenen kaşar peyniri
 

Domates Çorbası Yapılışı

  • İlk olarak sıvı yağ ve tereyağını eriterek unu koyun ve kokusunu kaybedene kadar güzelce kavurun
  • Kabuklarını soyduğunuz domatesi blenderdan geçirin ve kavrulan unun içine atın
  • Salçayı, tatlı kırmızı toz biberi içine atarak 2 dakika boyunca kavurun
  • Üstün için yavaş şekilde suyu ekleyin ancak topaklanmaması için karıştırın
  • Daha sonra süzgeçten geçirin
  • İçine tuz ve karabiber ekleyerek güzelce karıştırarak pişirin
  • Kaynama başladıktan hemen sonra altını kısarak 2 dakika boyunca güzelce kaynatın
  • İçine sütü ekleyerek kaynattıktan sonra kapatın
  • Servis sırasında kaşar peynirini ve ekmek parçacıklarını üstüne ilave ederek servis edin
 
  1. İşkembe Çorbası: Protein ve lif bakımından oldukça zengin olan işkembe çorbası enerji verirken yüksek alkol alımının sonrasında pepsin maddesi sayesinde midenin rahatlatılmasını sağlarken yorgunluk hissini de ortadan kaldırır. Yararlı hücrelerin korunmasıyla birlikte yenilenmesini de sağlar. Cinsel gücü artırdığı yönünde de bilgiler yer almaktadır. İşkembe çorbası bağışıklık sistemini güçlendirirken vücudun hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlayarak eklem ve romatizma hastalıklarının neden olduğu ağrıları da en aza indirir. 

İşkembe Çorbası

Gerekli Malzemeler

  • 1 kg iyi temizlenen işkembe
  • Sıvı yağ
  • 7 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 buçuk litre su
  • Yarım çay bardağı sirke
 
  1. Balık Çorbası: Balık çorbası OMEGA 3 açısından zengin olduğu için düzenli olarak balık çorbasını tüketmek kalp problemleri riskini en aza indirerek felçlerin önüne geçer. Şeker hastası olan bireyler tarafından rahatlıkla tüketilebilen bir çorba çeşididir. Ayrıca balık tüketen kadınların çocuklarının daha zeki olduğu görülürken balık çorbası enerji ve mutluluk verir.  Ciltte meydana gelen kırışıkların önüne geçerken kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Balık çorbasının diğer faydaları ise kanser riskini azaltırken Alzheimer belirtilerini engelleyerek erken yaşlanmayı engeller.

Balık Çorbası

Gerekli Malzemeler

  • 250 gram haşlanmış balık
  • 2 limon suyu
  • 4 bardak su + 6 su bardağı balık suyu
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta büyüklükte kuru soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet küçük patates
  • 1 adet küçük kereviz
  • 1 adet küçük havuç

Terbiyesi için;

  • 1 tam dolu 1 kaşık un
  • 2 çay bardağı süt ya da 200 ml krema
  • 2 adet yumurta sarısı

Üstü İçin

  • Kıyılmış maydanoz
 

Balık Çorbası Yapılışı

  • Balıkların üstünü geçecek kadar suya koyun ve 1 adet soğanı haşlayın
  • Haşlanan balıkları süzgeçten süzün
  • Balıklar soğuduktan sonra kılçıklarını ve derisini ayırdıktan sonra küçük parçalara ayırın
  • Çorbanın pişeceği tencerenin içine zeytinyağını, soğanı ve sarımsağı atarak kavurun
  • 6 bardak balık suyunu ve 4 bardak suyu ilave edin
  • Kaynadıktan sonra küçük küpler halinde doğranan havuç, patates ve kerevizi içine atın
  • Tuz, karabiber ve limon suyunu ilave edin ve haşlanmaya bırakın. Daha sonra balıkları da haşlanmaya bırakın
  • Sebzeler piştikten sonra altını kapatın
  • Terbiye malzemesi için derin bir kâsede pürüzsüz bir hale getirdikten sonra çorbaya ilave edin ve iki dakika kaynatın
  • Çorba servise hazır afiyet olsun
Balık Çorbası
  1. Zencefilli Kabak Çorbası: Özellikle kış dönemlerinde hastalıklara karşı korunmak için en fazla tercih edilen çorbalar arasında yer alır. Soğuk günlerde içinizi ısıtmasının yanı sıra hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi gören kabak sayesinde kış dönemlerinde hastalıktan korunacaksınız.

Zencefilli Kabak Çorbası

Gerekli Malzemeler

  • 4 adet orta boylarda kabak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 adet orta boylarda soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/5 taze zencefil
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • ¼ brokoli
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 su bardağı su
 

Zencefilli Kabak Çorbası yapılışı

  • Brokolileri ve kabakları güzelce yıkayın
  • Soğanın kabuklarını soyduktan sonra ince şekilde doğrayın
  • Kabakları kalın şekilde doğradıktan sonra brokoliyi çiçeklerinden ayırın
  • Zencefillerin kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin
  • Derin bir tencerenin içine tereyağını ve zeytinyağını aldıktan sonra hafif şekilde kızdırın
  • Üstüne doğranan soğanları ekleyin ve soteleyin
  • Kabakları ekledikten sonra bir miktar soteleyin ve üst kısımlarına su ilave edin
  • Sebzeleri 8 dakika boyunca pişirdikten sonra brokolileri de ilave edin daha sonra zencefilleri ekleyin
  • Bütün sebzeler yumuşadıktan sonra karabiberleri ve tuzları ilave ederek ocaktan alın
  • Blender kullanarak bütün sebzeleri ezdikten sonra ocağa alın
  • Daha sonra kıvam almasını sağladıktan sonra ocaktan alın ve sıcak şekilde servis edin

Not:  Zencefilli kabak çorbasını daha aromalı ve kıvamlı olması için süt, tereyağı ve undan özel bir sos hazırlayabilirsiniz. Bunu ise sebzeleri ezdikten sonra içine az miktarlarda ilave ederek kıvamını daha etkili bir hale getirerek lezzetlendirerek servise hazır hale getirebilirsiniz.

Daha detaylı bir balık çorbası tarifi ve faydaları için yazımıza göz atabilirsiniz.
Etiketler: Çorba İçmenin Faydaları
Mayıs 18, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR