Beyaz Et Nedir? Faydaları Nelerdir?

Beyaz Et Faydaları Nelerdir ?

Beyaz et, günümüzde tavuk ve balık etini tanımlamak için kullanılan bir tabirdir. Buna karşın beyaz et tabirinin genel olarak tavuk, hindi, bıldırcın ve ördek eti için tercih edildiğini söylemek mümkündür. Beyaz et, kırmızı etten temelde oldukça farklıdır. Bununla beraber, tıpkı kırmızı et türevlerinde olduğu gibi yüksek protein içeriğine sahip olan beyaz et, bu özelliği ile özellikle diyet ve rejim yapanlar tarafından sıklıkla tercih edilirler. Beyaz et nedir? Faydaları nelerdir? Sizler için, bu iki önemli konuya yer verirken aynı zamanda beyaz et ile yapılan en iyi 5 yemek ve beyaz et besin değerleri gibi konularda da bilgi vermeye çalışacağız. 

Beyaz Et Nedir?

Beyaz et, özellikle hızlı reflekslere sahip olan canlıların sahip olduğu kas grubuna verilen isimdir. Özellikle tavuk, piliç, horoz gibi canlılar, doğada varlıklarını sürdürebilmek için çabuk kaçma eğilimi gösterirler. Bu eğilim, canlıların hızlıca kasılabilen kaslara sahip olmasını sağlamıştır. Bugün gerçekten de bir tavuk veya kuş, özellikle uçma veya hızlı kaçma beceresine sahiptir ve bu özelliği beyaz et kaslarından alırlar. Kırmızı et ise aksine, bildiğiniz gibi daha çok ayakta uzun süre durmak için gereken enerjiyi kaslarda depolar ve bu nedenle de beyaz et türlerinden farklı olarak bu etin rengi kırmızıdır. 

Beyaz et, doğada hızlıca bir tehlikeden kaçmak zorunda olan hayvanların kaslarında bulunur. Bu et türü yoğun miktarda glikojen içerir ve pişirildiğinde beyaz et içindeki glikojen ve protein parçalanarak tekrar birleşir. Sonuç olarak beyaz et, pişirildiğinde ortaya beyaz renkli bir et elde edersiniz. Ancak tavuk derisi ve piliç eti gibi yağlı etler pişirildiklerinde, ortaya hafif kahverengi – beyaz bir renk de meydana getirebilirler. 

Beyaz et, günümüzde sağlık otoriteleri tarafından önerilen bir et cinsidir. Özellikle yağsız beyaz et, fiber ve proteinler açısından zengin olmasının yanında aynı zamanda son derece sağlıklıdır da. Beyaz et, özellikle de yağsız tavuk eti, günümüzde içindeki yoğun protein içeriğinden dolayı vücut geliştirme sporu ile ilgilenenler için de son derece uygun bir besindir. Bununla beraber beyaz et ve özellikle de tavuk eti, özellikle gelişme çağındaki çocuk ve gençlere, kas kaybına uğramış insanlara ve diyet yapan kişilere yaygın olarak önerilmektedir. 

Beyaz Etin Faydaları 

Beyaz etin faydaları, ilk olarak yoğun bir protein kaynağı olması şeklinde kendisini gösterir. Günümüzde, kas kütlesini arttırmak isteyen kişiler, yoğun miktarda beyaz et tüketirler. Burada elbette beyaz etten kasıt, özellikle de tavuk etidir. Yine beyaz et sınıfında değerlendirebileceğimiz balık eti ve faydaları konusuna, bir başka içerikte değineceğiz. Beyaz et, günümüzde özellikle yoğun lif ve protein kaynağı olarak tercih edilir. Bununla beraber, beyaz et lezzet bakımından neredeyse kırmızı et ve balık eti ile rekabet edebilecek bir ettir ve kilogram fiyatı bu etlere nazaran çok daha hesaplıdır. Beyaz etin faydaları nelerdir? Bu soruya maddeler halinde şu şekilde cevap verebiliriz; 

  • Zengin İçerik 

Beyaz et, özellikle lif ve protein açısından son derece zengindir. Bu nedenle özellikle kas kütlesini arttırmak isteyenlerin, beyaz et ile yapılan en iyi 5 yemek gibi konularla, kas kütlesini arttırmak isteyen insanların arası son derece iyidir. Beyaz et, yüksek protein ve lif içeriğine ek olarak aynı zamanda lezzetlidir ve hemen her türden sebze ile tüketilebilir. Tüm bu özelliklerine ek olarak beyaz  et ile yapılan yemekler, aynı zamanda son derece ekonomiktir çünkü beyaz et, yüksek oranda protein içerir ve beyaz fiyatları ülkemizde ve dünyada kırmızı etin altında seyreder. Eğer yüksek protein içeriğine sahip doyurucu, lezzetli ve sağlıklı bir et tercih etmek için beyaz et ile yapılan en iyi 5 yemek gibi listeleri incelemeye başlayabilirsiniz. Beyaz fiyatları, kırmızı etten hesaplı olduğu için aynı zamanda jambon, kıyma gibi kırmızı et ürünlerinin beyaz et kullanılarak üretilmiş çeşitleri de bulunmaktadır. 

  • Kilo Kaybı 

Beyaz etin faydaları arasında ilk olarak sağlıklı bir et türü olması gelir. Kilo kaybı, beyaz etin faydaları listesinde ilk sırada gelmektedir. Peki, beyaz et nasıl kilo kaybına neden olmaktadır? Beyaz et içerisinde bulunan protein ve lif, çoğu zaman mide tarafından karbonhidrat ve benzeri gıdalara nazaran çok daha zor bir şekilde sindirilir. Bu nedenle, yüksek protein içeren beyaz et gibi gıdaları tükettiğinizde, daha uzun süre tok hissedersiniz. Özellikle tavuk eti ve balık eti gibi beyaz et çeşitleri, bu nedenle diyet programları ve rejimlerde sık sık önerilen iki farklı et türü arasında gelmektedir. Beyaz et, diyet ve rejimlerde sadece sizi tok tutmakla kalmaz, aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral, yağ ve proteini de rahatlıkla karşılar. Bu nedenle de özellikle diyet ve rejimlerde beyaz et sadece kilo kaybına neden olmaz, aynı zamanda kas kütlenizin yerinde kalmanıza da olanak verir. 

Beyaz etin faydaları arasında genellikle üzerinde durulmayan noktaların başında zengin selenyum, çinko, kalsiyum, B6 ve B12 Vitamini içeriği gelir. Bu açıdan beyaz et ve özellikle de tavuk eti, bağışıklık sisteminizi koruyan pek çok vitamin ve mineral içeriğine de ev sahipliği yapmaktadır. Belki de bu yüzden, grip veya nezle gibi hastalıklarda iyileşmek için ilk tercih edilen gıdaların başında tavuk suyuna çorba / tavuk suyu çorba gelir. Sizler için hazırladığımız beyaz et ile yapıaln en iyi 5 yemek listesinde de tavuk suyu çorba da yer alıyor. 

  • Beyaz Et Fiyatları – Lezzet – Besin Değeri Oranı 

Beyaz et ile yapılan yemekler, pek çok kültürde ve mutfakta çeşit çeşittir. Bununla birlikte, dünya üzerinde de  beyaz et fiyatları, alternatiflerine nazaran hem daha uygun fiyatlı, hem daha lezzetli hem de daha sağlıklıdır. Tüm bu özellikler, beyaz eti diğer alternatiflerinden öne geçirmektedir ve aynı durum, hindi eti için de geçerlidir. 

Beyaz etin faydaları arasında son sırada ise beyaz et fiyatları gelir. Kırmızı et ve balık eti ile kıyaslandığında beyaz et ve özellikle de tavuk eti, hesaplı bir et cinsi olmasının yanında aynı zamanda hesaplıdır da. Hatta içeriği ve lezzeti ile değerlendirildiğinde, kırmızı et ve beyaz et ile rahatlıkla kıyaslanabilecek et türlerinin başında beyaz et gelmektedir. 

Beyaz Et İle Yapılan En İyi 5 Yemek

Beyaz et ile yapılan en iyi 5 yemek başlığı altında incelenebilecek pek çok tarif bulunuyor. Bunun en önemli nedeni de beyaz et fiyatları rakamlarının hem dünyada hem de ülkemizde genellikle kırmızı et ve çeşitli balık türlerinden son derece az olması. Beyaz etin faydaları ve özellikle de zengin bir besin değerine sahip olduğundan söz etmiştik. Bu özelliklerine ek olarak beyaz et aynı zamanda lezzetlidir ve farklı tarifleri veya sosları üzerinde denemenize – kullanmanıza olanak verir. Zengin besin değeri, hesaplı fiyatı, sağlıklı oluşu, beyaz et ile yapılan en iyi 5 yemek tarifi gibi farklı listelerin uzun olmasına neden olur. Şimdi sözü daha fazla uzatmadan, beyaz et ile yapılan yemekler listemize geçelim. 

Tavuk Suyu Çorba

Beyaz et ile yapılan yemekler denildiğinde akla ilk gelen tariflerin başında tavuk suyu çorba gelir. Tavuk suyu çorba, en sağlıklı beyaz et türlerinden birisi olan tavuk eti ile yapılır. Şehriyeli, terbiyeli veya farklı çeşitlerde uygulayabileceğiniz tarifler özellikle kış aylarında bir de karabiber ve limon ile birleştiğinde, bağışıklık sisteminiz için son derece koruyucu ve sağlıklı bir karışım halini alır. Günümüzde, bağışıklık sisteminizi korumak son derece önemlidir. Kış aylarında salgın haline gelen grip, nezle ve benzeri hastalıklardan korunmak isterseniz, beyaz et kullanılarak yapılan tavuk suyu çorba, sizler için doğru tercih olabilir. 

Şnitzel 

Beyaz et marine etme veya soslama yöntemlerinin çok çeşitli olması, beyaz etin faydaları arasında sayılabilecek özelliklerinden birisi. Gerçekten de tavuk eti ve diğer beyaz et türleri (balıklar hariç) pek çok sos ile keyifle tüketilebilir. Belki de bu yüzden beyaz et, sağlıklı olduğu kadar lezzet ve keyifle tüketilebilecek bir et türü olarak karşımıza çıkıyor. Tavuk etinin en lezzetli hallerinden birisi de tabii ki Şnitzel. Biraz yumurta, yarım veya bir kilo tavuk göğsü ve biraz galeta unu ile mutfakta harikalar yaratmak isterseniz, Şnitzel harika bir seçim olabilir. Özellikle en sağlıklı beyaz et türlerinden birisi olan tavuk göğsü ile yapıldığı ve dış kısmı yumurta ile kaplandığı için Şnitzel, aynı zamanda lezzetli ve sağlıklı bir tercihtir. 

Tavuk Şiş / Izgara Tavuk

Beyaz et faydaları arasında sıraladığımız “sağlık ve lezzet” maddesi, gerçekten de beyaz eti ve özellikle de tavuk etini, günümüzün en fazla tüketilen et türlerinden birisi haline getirmiştir. Tavuk şiş için zeytinyağı, yoğurt, salça ve tuzdan oluşan bir sos – marine malzemesi hazırlayabilir, tavukları bu sosta kısa bir süre kadar marine edip keyifle tüketebilirsiniz. Beyaz et ve özellikle de tavuk eti, pek çok farklı marine yöntem ve aracına izin verir ve bu, beyaz etin faydaları arasında belki de en öne çıkanıdır. Formuna dikkat eden ve kilo almak istemeyen biriyseniz, ızgara tavuk göğsü veya yağsız tavada kızartacağınız tavuklar, lezzetli bir garnitür veya salata ile öğününüz için ideal seçim olabilir. Bu arada küçük bir lezzet tüyosu; tereyağını tavada hafifçe kızartarak tavuk göğsünü pişirirseniz, etten alacağınız keyif ve lezzet ciddi oranda artabilir. 

Tavuklu Pilav 

Beyaz et fiyatları ülkemizde ve dünyada, diğer et türlerine nazaran çok daha düşüktür. Fiyatların düşük oluşu, özellikle Hindistan veya Çin gibi nüfusu fazla olan ülkelerde, beyaz et tüketiminin daha yaygın olarak gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Bununla beraber, Çin ve Hindistan’da beyaz et ile yapılan yemekler ile ilgili tarif ve reçeteler çok daha fazladır. Çin ve Hindistan başta olmak üzere, pek çok kültürde beyaz et ve özellikle de tavuk eti ile ilgili tariflerin çok sayıda olmasının nedeni budur. Söz konusu Türk Kültürü ve Türk Mutfağı olduğunda ise, tavuklu pilavın özel bir yeri vardır. 

Beyaz etin faydaları başlığında, tavuk eti gibi beyaz et türlerinin ne kadar sağlıklı olduklarından söz etmiştik. Yağ oranı düşük ve aynı zamanda doyurucu bir öğün elde etmenin en iyi yollarından biri de tavuğu haşlamaktır. Haşlanmış tavuk ile uygulanan tariflerin başında ise tavuklu pilav başta gelir. Üstelik bu lezzetli tarif için tavuk göğsü yerine bütün bir tavuğu haşlayabilir ve o şekilde tüketebilirsiniz. 

Tavuk Sote 

Beyaz et, farklı tariflerin uygulanabileceği et türlerinin başında gelir. Tavuk sote, günümüzde pek çok farklı şekilde kullanılabilir. Bunun için beyaz et marine etme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Kremalı tavuk, köri soslu tavuk veya soya soslu tavuk gibi pek çok seçeneğiniz mevcut. Ayrıca tavuk sote, taze sebzelerle közlenip yemeklerde kullanılabilir. Özetle tavuk sote, pek çok yemeği içerisinde barındırır. Mevsim sebzelerini tavuk ile pişirebilir, tavuk eti ile salata veya tavuk eti ile türlü yapabilirsiniz. Kremalı tavuk veya mantarlı tavuk sote de, tavuk sote başlığı altında tercih edebileceğiniz tarifler arasında gelmektedir. Egzotik tatlar ile aranız iyi ise körili tavuk veya soya soslu tavuk gibi seçeneklerinizin olduğunu da unutmayın. 

Günümüzde dünyada ve ülkemizde pek çok farklı tavuk tarifi var ve her birinin birbirinden lezzetli olduğunu söylemek mümkün. Soslu tavuk kanat, Çerkez Tavuğu veya Tavukgöğsü gibi tatlılar gibi farklı pek çok tarif bu listeye dahil edilebilir. 

Tavuk Yemeği

Beyaz Et Besin Değerleri

Beyaz et besin değerleri başta olmak üzere, gıdaların besin değerleri hesaplamaları genellikle 100 Gramlık ağırlık üzerinden yapılır Beyaz et besin değerleri için de yine 100 Gram ağırlığında bir tavuk göğsü baz alınır. 100 gram ağırlığında, yağsız tavuk göğsü aşağıdaki besin değerlerine sahiptir ve paylaştığımız beyaz et besin değerleri tablosundaki rakamlar, bizlere bu et türünün besleyiciliği konusunda pek çok fikir vermektedir. 100 gram ağırlığında yağsız tavuk eti içinde; 

  • 140 – 190 Kalori
  • 3 – 9 Gram Yağ 
  • 0 Kalori 
  • 26 – 27 Miligram Protein 
  • 4 – 7 Miligram Arasında Demir
  • 6 – 15 Miligram Arasında Çinko 
  • 36 – 59 Miligram Niyasin 
  • 27 Miligram B6 Vitamini 

Gibi insan sağlığına faydalı pek çok vitamin, mineral ve protein bulunur. Beyaz etin ve özellikle de tavuk etinin bu zengin besin değerlerinden ve beyaz et ile yapılan yemekler konusundan söz ettikten sonra, şimdi de beyaz et nasıl marine edilir veya beyaz et nasıl terbiye edilir konusuna daha yakından bakabiliriz. Beyaz et nasıl marine edilir veya beyaz et nasıl terbiye edilir? 

Beyaz et tebiye etmek için içeriğinde yağ, tuz ve eser miktarda asit bulunan karışımlar kullanılır ve bu karışımlar, ete sadece lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda onların daha yumuşak ve lezzetli olmasını da sağlar. Beyaz et nasıl terbiye edilir? Bunun cevabını almak için aşağıdaki açıklamaları okumanız, faydanıza olabilir. 

Beyaz Et Marine Etme Yöntemleri 

Beyaz et marine etme yöntemleri veya diğer bir adı ile beyaz et terbiye etme yöntemleri, çok çeşitli olabilir. Özellikle tavuk şiş için zeytinyağı – salça – yoğurt – tuz karışımı kullanmak günümüzde en sık kullanılan beyaz et terbiye etme yöntemlerinden birisidir. Tavuk etini yumuşatmak için dilerseniz, soya sosu veya köri içeren karışımlar da kullanabilirsiniz. Şimdi sözü daha fazla uzatmadan, beyaz et marine etme aşamalarından söz edelim. 

  • Tavuk Eti İçin Marine Edilecek Kısmı Ayırın 

Tavuk eti için marine edilecek kısımları ayırın. Genellikle tavuk, ördek, bıldırcın veya hindi eti gibi beyaz et türlerinde marine için en uygun kısımlar arasında göğüs ve but gelir. Aynı zamanda soslu tavuk kanadı için de tavuk kanadını ayrıca alarak marine edebilirsiniz. Genellikle beyaz et türleri içinde en lezzetli sayılan tavuk kanadı ve but için hazır pane harçları, soslar da satılmaktadır ve bu kısımlar daha yağlı olduğu için çok daha lezzetlidir. 

  • Hazırlığınızı Yapın: Marine Karışımı ve Saklama Kabı / Poşeti 

Beyaz et terbiye işlemi, çoğu zaman tadı yavan olan ve sert etler için tercih edilir. Marine için öncelikle bir tür marine / sos karışımı hazırlamanız gerekir. Bu karışımın belli oranda tuz / asit içermesine izin verin. Bununla beraber karışımlarınızı hazırladıktan sonra, marine etmek istediğiniz beyaz etin karışım içinde minimum 2 saat, maksimum 2 gün kadar kalmasını sağlayarak beyaz et marine etme işlemini sonlandırabilirsiniz. Marine karışımı ile beyaz et terbiye etme işlemi için kabın koku yaymasını – çekmesini engellemelisiniz. Bunu için, kabı streç film ile kapatmayı unutmayın veya beyaz et marine etmek için kapalı bir kap kullanın. 

  • Beyaz Et Marine Etme Yöntemleri 

Beyaz et marine etmek için, soya sosu veya köri bulunan karışımları kullanabilirsiniz. Şnitzel harcı veya pane harcı gibi malzemeler de, etin içindeki suyu hapsederek onların daha yumuşak olmalarını sağlayabilirler. Ancak en etkili beyaz et terbiye etme yöntemi genellikle asit ile yapılandır. Asit için zeytinyağı, tuz gibi malzemeleri kullanmanız mümkündür. Günümüzde beyaz et terbiye etmek için kullanılan malzemelerin sayısı oldukça çoktur ve bu bizlere pek çok farklı beyaz et terbiye etme şeklinin olduğunu gösterir. 

  • Beyaz Et Terbiye Etme İşlemi Sonrası Pişirme 

Beyaz et terbiye ile ilgili en ciddi sorunlardan birisi de gerek ızgara gerekse tavada pişirmek için, harlı ve yoğun ateş kullanılmasıdır. Bu işlem, tavuk üstündeki sos veya marinenin hızlı şekilde yanmasına ve kötü bir tat vermesine neden olur. Üstesinden gelmek için terbiyeli tavuk pişirmek için ateşi ortalama derecede tutun ve ızgara için tavuk, köfte vs. var ise tavuğu öne alın ve ağır ateşte pişmesine izin verin. Ağır ateş, marine sosunun ideal şekilde pişmesini sağlayarak, aynı zamanda et suyunun içerde kalmasını sağlayarak lezzet ve yumuşaklığı size sunacaktır. Bu arada, bütün tavuğu fırına atmadan önce derisine limon suyu sürerek daha çıtır bir tavuk elde edebilirsiniz. Aynı zamanda fırında tavuk için de beyaz eti marine etme yöntemleri kullanılabilir. 

2022 Beyaz Et Fiyatları

2022 Beyaz Et Fiyatları ile ilgili en çok dikkat çeken noktalardan birisi de, çoğu zaman bütün tavuğun kilogram fiyatının, paketli parçalı tavuk fiyatlarından düşük olmasıdır. Ancak bu normaldir çünkü kanat, but, göğüs ve benzeri kısımların ayıklanması / paketlenmesi daha uzun bir süre gerektirebilir. 2022 Beyaz Et Fiyatları aşağıdaki gibidir: 

1Kg Piliç Baget: 21,45 TL

1Kg Piliç Pirzola: 25,95 TL

1Kg Bütün Piliç: 19,90 TL

1Kg Tavuk Bonfile: 50,25 TL 

1Kg Tavuk Kanat: 32,95 TL 

½ Kg Soslu Hindi Bonfile: 28,45 TL 

Beyaz et hakkında bilgi sahibi olduğumuza göre, Tavuk, Balık ve Kırmızı Et Nasıl Muhafaza Edilir? yazımız ilginizi çekebilir.
Etiketler: beyaz et
Nisan 25, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR