Balık Eti Nedir? Faydaları Nelerdir?

Balığın Faydaları Nelerdir ?

Balık eti, günümüzde bir tür beyaz et olarak sınıflandırılsa da, içeriğindeki vitamin, mineral, faydalı yağ asitleri, fosfor ve diğer içerikleri değerlendirildiğinde son derece besleyici, lezzetli bir et türüdür. Balık eti, sağlık otoriteleri tarafından en sağlıklı et türü olarak bilinmektedir. Balık eti faydaları bakımından son derece kaliteli ve iyi bir et türü olmasına karşın, ülkemizde ve dünyada genellikle en az tüketilen et türlerinden birisidir. Buna karşın özellikle son yıllarda, diyet yapan ve formuna dikkat edenler tarafından balık eti, günden güne artan popülerliği ile dikkat çekmektedir. Üstelik, sanılanın aksine balık ile yapılan yemekler için pek çok tarife ulaşmanız mümkündür. Balık eti fiyatları, pek çok ülkede elde edilen balık etinin rejimine ve lojistik imkânlara bağlı olarak değişmektedir. Sözü daha fazla uzatmadan, balık eti ile ilgili en önemli sorulara cevap vermeye çalışalım. Balık eti nedir? Faydaları nelerdir? Balık eti fiyatları neye göre değişir? İşte balık eti hakkında merak ettiğiniz tüm cevaplar. 

Balık Eti Nedir?

Balık eti, beyaz et sınıfında değerlendirilebilecek bir et türüdür. Balıklar, denizlerde hayatta kalabilmek için, avcılardan hızlı kaçma ve farklı su sıcaklıklarına uyum sağlama özelliğine sahip olmak zorundadırlar. Bu zorundalıklar, balık kaslarının beyaz renkli, çabuk kasılan kaslardan oluşmasını sağlar. Bununla birlikte özellikle okyanus uskumrusu, ton balığı ve somon gibi kimi balıklar farklı iklim koşullarına uyum sağlamak adına yağlı balıklar olarak nitelendirilirler. Yine de bir balık eti, faydalı yağlar açısından zengindir ve balık eti faydaları başlığı altında da görebileceğiniz üzere, bu faydalı yağlar balık eti tüketiminde son derece etkilidir. 

Balık eti faydaları ve balık eti türleri, kırmızı et ve diğer beyaz türleri (tavuk, hindi, bıldırcın vs.) ile karşılaştırıldığında, çok daha az zararlı yağ içermesine karşın yoğun miktarda çinko, fosfor ve Omega 3 ve Omega 6 içerir. Tüm bu içerikler, özellikle gelişme çağındaki çocuklar ve gençler için oldukça iyidir. Balık eti aynı zamanda protein açısından da son derece zengindir. Balık etinin bu kendine has zengin içeriği günümüzde balık yağı şurup ve haplarının tüketilmesinde etkilidir. Tüm bunlara ek olarak balık eti, özellikle çocuklar ve gençler tarafından en az tüketilen et türlerinden birisidir. Bu nedenle balık eti özellikle kroket ve benzeri şekillerde dondurulmuş olarak satılır. Günümüzde balık eti faydaları bakımından en kaliteli et türlerinden birisi olmasına karşın, onu taze olarak muhafaza etmek ve saklamak son derece zordur. Bu nedenle balıklar genellikle dondurucu veya derin dondurucularda saklanır ve tüketicilere sunulurlar. 

Balık eti, sadece okyanus balıklarını veya deniz balıklarını kapsamaz. Günümüzde tatlı sularda yetişen kimi balık türleri de keyifle tüketilir. Tereyağlı alabalık, balık ile yapılan yemekler listesinde bulunur. Balıklar ile ilgili bir diğer yanlış kanı da, Türk Kültür ve Türk Mutfağında balığın yerinin az olmasına yöneliktir. Deniz balıklarının (palamut, istavrit, kalamar vs.) ismi özellikle Rumca ve Yunancadan dilimize geçmiş olmasına karşın, tatlı su balıklarının isimleri Türkçedir. 

Balık Yemeği

Balık Etinin Faydaları 

Balık etinin faydaları kelimenin tam anlamı ile saymakla bitmez. Yağından derisine, etinden yumurtasına kadar balık, besin değeri çok yüksek bir besindir. Örneğin, somon balığına rengini veren Astaksantin, ciddi bir antioksidandır ve sağlıklıdır. Balık etinin faydaları, genel olarak onun doğal içeriğinden kaynaklanır. Özellikle çeşitli yağlı balıklar ve ton balığı, yüksek protein değerleri ve faydalı yağ içerikleri ile dikkat çekerler. Yine de balık eti fiyatları, günümüzde çeşitli nedenlerden dolayı farklı ülkelerde farklı değerlerde seyreder. Peki, günümüzde sağlık otoriteleri tarafından sık tüketilmesi önerilen ancak çeşitli nedenlerden genellikle kırmızı et ve beyaz et gerisinde kalan balık etinin faydaları nelerdir? 

  • Zengin Protein İçeriği 

Balık eti, zengin bir protein kaynağıdır. Özellikle vücuttaki enzim ve çeşitli sistemlerin doğru ve iyi çalışması için gerekli olan pek çok farklı protein, balık etinin içinde karbonhidrat veya zararlı yağ olmaksızın bulunmaktadır. Eğer, balığın besin değerini kaybetmesini istemiyorsanız, özellikle derisi ile tüketmeyi ihmal etmeyin. Zira balığın faydaları listemizde de dikkatinizi çekeceği üzere, balık eti faydaları arasında vitamin ve mineral başlığı da bulunuyor. Eğer balık eti içindeki vitamin ve mineralin besin değerini kaybetmesini istemiyorsanız, derisi ile tüketmeye özen gösterin. 

Balık eti, ciddi bir protein kaynağıdır ve çoğunlukla bir balığın ağırlığının büyük bir kısmını protein oluşturur. Yaklaşık 100 gramlık bir balık etinde, 80 – 90 gram kadar protein bulunduğunu söylemek mümkün. Günümüzde özellikle ton balığı gibi çeşitli balık türleri, diyet veya sportif faaliyetlerde kas kütlenizi korumakta sizlere yardımcı olabilir. Tüm bunlara ek olarak özellikle yağ oranı yüksek balıkların da son derece lezzetli olduklarını burada hatırlatmakta fayda var. 

  • Vitamin ve Mineral Deposu

Balık etinin faydaları son derece çoktur. Sadece protein ve omega3 – omega6 gibi faydalı yağlar açısından değil, balık eti aynı zamanda vitamin ve mineraller açısından da son derece zengindir. Balık derisinde yoğun olarak fosfor ve çinko bulunur. Balık etinde ise yoğun miktarda A, B6 ve B12 Vitaminleri göz çarpar. Tüm bunlara ek olarak balığın ve özellikle de taze balığın vitamin ve mineral değerleri son derece yüksektir. Günümüzde balık, özellikle görme sorunları yaşayanlara ve demir eksikliği bulunanlara önerilen bir gıdadır. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de balığın vitamin ve mineral açısından son derece zengin olmasıdır. Balık yağı ise, günümüzde çocuklara ve gençlere özellikle gelişim çağlarında önerilen başlıca takviye gıdalar arasında gelir. 

  • Fosfor, Çinko, Faydalı Yağlar 

Balık eti ile yapılan yemekler sayesinde günlük vitamin ve mineralinizi balıklardan alabilirsiniz. Özellikle İngiltere, Danimarka ve çeşitli İskandinav Ülkelerinde yağlı balığa ulaşmak nispeten kolaydır. Bu ülkelerde balık, patates kızartması ile birlikte servis edilir ve günlük yeme – içme kültürünün daha çok içinde olan bir unsurdur. Bunun temel nedeni, balığın zengin bir fosfor, çinko ve faydalı yağ deposu olmasından kaynaklanır. Düzenli olarak balık tüketmek daha geç yaşlanmanıza, daha dengeli kan şekeri değerlerine, daha sağlıklı bir kalp ve damar sistemine sahip olmakla eşdeğer kabul edilir. Bununla beraber, özellikle çocuklar ve gençler için balık, içerdiği fosfor, çinko ve faydalı yağlar ile birlikte en çok önerilen gıdalardan birisidir. Her ne kadar balık eti fiyatları ülkemizde de dünyada olduğu gibi değişkenlik gösterse de balık eti faydaları nedeniyle bu zengin gıdayı mutfaklarınızdan eksik etmemeye özen göstermelisiniz. 

  • Pişirilme Kolaylığı 

Balık eti, sağlıklı olduğu kadar lezzetlidir de. Özellikle kış mevsiminde çeşitli balıkları tüketirseniz, daha lezzetli olduklarını kendiniz de fark edebilirsiniz. Burada, lezzet unsurunu öne çıkaran şey yağdır. Balık yağı faydalıdır ve aynı zamanda balığa lezzet katar. Balık etinin faydaları değerlendirildiğinde öne çıkan bir diğer konu da, balığın pişirilme kolaylığıdır. Balık için sofistike pişirme teknikleri veya tarifler uygulamanıza gerek yoktur. Zeytinyağı, tuz, defne yaprağı veya çeşitli otlarla marine edilen bir balığı fırına atarak veya sadece kılçıklarından ayırarak tavada, ızgarada pişirebilir ve keyifle tüketebilirsiniz. 

Balık Eti İle Yapılan En İyi 5 Yemek

Balık eti ile yapılan en iyi 5 yemek tarifi ile, balık tüketimini hayatınızın önemli ve ayrılmaz bir parçası haline getirmeniz mümkün. Günümüzde, balığın daha geniş kitleler tarafından kolaylıkla tüketilebilmesi için donmuş balık, kılçıklarından ayıklanmış – paketlenmiş balık seçenekleri de tüketicilere sunulmaktadır. Tüm bunlara ek olarak özellikle kış aylarında, balık tüketmeniz bağışıklık sisteminizi de güçlendirecek ve sizleri özellikle salgın hastalıklara karşı daha güçlü kılacaktır. Balık eti ile yapılan yemekler konusuna girmeden önce birkaç küçük ipucu daha verelim. 

Balık eti tüketmek için doğru zamanı seçmek önemlidir. Günümüzde balık fiyatları kimi zaman oldukça yüksek olabiliyor. Bununla beraber, her balığı yılın her mevsiminde bulmanız mümkün olmayabilir. Balık için özellikle sonbahar – kış ve kış sonunu tercih etmeyi unutmayın. Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış mevsiminden çıkarken, balıklar kendilerini soğuktan korumak için yağlanırlar. Balık yağı, lezzetli olduğu kadar faydalıdırlar. Bu nedenle özellikle deniz balıkları için bahsettiğimiz zamanlar son derece önemlidir. 

Balık eti, sahip olduğu fosfot, demir, çinko ve benzeri vitamin – mineral içerikleri ile dikkat çekerler. Ancak özellikle boş midede, bu tip metal ve mineral içerikleri çeşitli sorunların çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle balık tüketmeden önce, yanında mercimek, ezogelin veya un çorbası gibi bir çorba tüketirseniz, mideniz daha az rahatsız olur. Çorbalar, balık tüketimi öncesinde bir tür koruyucu alan meydana getirirler. Son olarak özellikle balığı salata veya havuç salatası ile tüketirseniz, vücudunuzun vitamin ve mineral ihtiyacını daha iyi karşılayabilirsiniz. 

Hamsi Tava 

Balık eti denildiğinde aklımıza genellikle ilk gelen balıklardan birisi de hamsidir. Özellikle Karadeniz’de bol olarak bulunan hamsi, un veya mısır unu ile kaplanarak kızartılır ve de servis edilir. Kış mevsimi boyunca hamsiyi bol salata ile tüketmenizi öneririz. Ancak hamsi ile yapılan yemekler çok çeşitli olabilir. Hamsili pilav, özellikle Karadeniz Bölgesinde öne çıkan bir yemektir ve en az hamsi tava kadar lezzetlidir. Palamut, istavrit, barbunya gibi çeşitli diğer balıkları da hamsi tavada olduğu gibi pişirebilir ve keyifle tüketebilirsiniz. Hamsi tava, balık eti ile yapılan yemekler listesinde ilk sırada gelir çünkü özellikle ülkemizde popüler bir yemektir. 

Buğulama 

Balık eti de pek çok açıdan diğer etlere benzer. Vitamin, mineral, faydalı yağ ve protein açısından zengin olan bu etin, besin değerini korumasını isterseniz onu kızartmak yerine çeşitli sebzelerle buharda pişirmeyi de deneyebilirsiniz. Buğulama, adından da anlaşılabileceği üzere balıkların buharda pişirilmesine verilen isimdir. Özellikle sebzeler ve baharatlarla tatlandırıldığında, buğulamanın da son derece lezzetli olabileceğini unutmayın. Tüm bunlara ek olarak buğulama yerine güveç de tercih edebilirsiniz. Özellikle karides gibi çeşitli deniz mahsulleri, protein ve faydalı yağ – mineral ve vitamin açısından zengindir. Eğer sizler de balığınızın besin değerini korumasını istiyorsanız, hamsi buğulama gibi yemekleri tercih edebilirsiniz. 

Tereyağlı Alabalık / Güveçte Balık 

Balık eti, sağlıklı olmasının yanında son derece de lezzetlidir. Özellikle tatlı su balıkları, lezzetli olmalarının yanında tariflerde aynı zamanda tereyağı ve benzeri malzemeleri kullanmanıza da izin verir. Tereyağlı alabalık, balık eti ile yapılan yemekler listemizde ikinci sırada bulunuyor. Günümüzde denize kıyısı olmasa da pek çok ilde alabalık, çeşitli tesislerde kolayca yetiştirilebiliyor. Eğer hamsi buğulama, palamut veya istavrit gibi balıklar size hitap etmiyor veya kızarmış balık eti midenizi rahatsız ediyorsa, tereyağlı alabalık gibi alternatifleri de değerlendirebilirsiniz. 

Güveçte balık, tıpkı alabalık gibi çeşitli sebzelerin kullanıldığı bir balık yemeğidir. Toprak kaplarda pişirilen balıklar, kızartılmadıkları için besin değerlerini nispeten daha çok korurlar. Bununla birlikte tereyağlı alabalık veya güveçte balık gibi balık ile yapılan yemekler, midenizi nispeten daha az yorarlar ve bu nedenle de tercih edilirler. 

Fırında Balık 

Balık eti ile yapılan yemekler listemizin maddelerinden birisi olan fırında balık, alüminyum folyo ile uygulanan bir tariftir. Balığın aşırı pişip besin değerini ve suyunu kaybetmemesi için balık, fırına folyoya sarılarak, tuz ile kaplanarak bir tepside verilir. Balık için kızartma yerine bu tip bir pişirme işleminin uygulanması, balık etindeki faydalı yağların ve proteinlerin korunmasını sağlar. Tüm bunlara ek olarak fırına verilecek balık; zeytinyağı, tuz, defne yaprağı, taze kekik ile marine edilerek de fırınlanabilir. 

Ton Balıklı Salata / Ton Balıklı Makarna 

Balık eti, lezzetli ve yemesi keyifli bir et cinsidir. Buna karşın, aynı şeyi balığın temizlenmesi veya ayıklanması için söylemek oldukça zor. Ancak çözüm uzakta değil. Ton balığı, günümüzde konservelerde satılır ve sahip olduğu et yoğunluğu nedeniyle özellikle yemek yapmak için çok zamanı olmayanlar için harika bir seçimdir. Peki, protein değeri yüksek ve yağlı bu lezzetli et ile neler yapabilirsiniz? Ton balığı, makarnalarda veya salatalarda rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle balıkla arası iyi olmayan anne – babalar için ton balığı, pratik oluşunun yanında lezzetli ve besleyici olması ile dikkat çeker. Bugün bir marketten alacağınız ton balığı ile sandviç, makarna veya salata yapabilir böylece hem damağınıza hitap eden hem sağlıklı hem de keyifli bir öğün elde edebilirsiniz. 

Balık Eti Nasıl Marine Edilir?

Balık nasıl marine edilir? Marine ve özellikle marinasyon işlemi günümüzde özellikle lezzetsiz ve sert etler için kullanılır. Buna karşın balık eti (yağlı balık eti) yapısı gereği yumuşak ve de lezzetlidir. Bu da balık eti marine etmek için çok fazla seçeneğinizin olmadığı anlamına geliyor. Özellikle fırında balık tarifleri için zeytinyağı, defne yaprağı, taze kekik, tuz karışımını fırına vermeden önce balığa sürerseniz, fırında pişen balığın lezzetine kendiniz dahi inanmayabilirsiniz. Özellikle fırında balık  için alüminyum folyonun kullanılmasının nedeni ise, balık eti suyunun yemekte kalmasını sağlamaktır. Su, fırında balığın daha sulu ve yumuşak olmasını sağlarken, etin kılçıktan daha rahat ayrılmasını sağlar. Belki de bu yüzden balık eti ile yapılan yemekler arasında güveç ve fırında balığın ayrı bir yeri vardır. Zira bu balık yemekleri, sağlıklı ve lezzetlidirler. Sizler de fırında balık yapacaksanız, tepsideki balığınız için soğan, domates, yeşil soğan ve benzeri malzemeleri kullanabilirsiniz, seçim sizin. 

Balık Marine

Balık Eti Besin Değerleri ve Protein Oranı

Balık eti besin değerleri ve protein oranı, diğer et türlerinde olduğu gibi 100 gram üzerinden değerlendirilir. Beyaz veya kırmızı etin aksine bu etin yağsız olması pek beklenmez çünkü balık yağı çoğu zaman faydalıdır. 100 gramlık balık etindeki besin değerleri aşağıdaki gibidir. 

  • 100Gr Balık Eti 205 Kaloridir
  • 384Mg Potasyum 
  • 22Gr Protein 
  • 15Gr Kalsiyum 
  • 30Gr Magnezyum 
  • 0,3Mg Demir 
  • 0,6Mg B6 Vitamini 

Balık eti besin değerleri ve protein oranı, tercih edilen balığa ve hatta balığın tüketilme şekline göre değişebilir. Omega3 ve Omega6 gibi faydalı yağlar açısından zengin balıklar arıyorsanız, okyanus uskumrusu veya palamut gibi yağlı balıkları tüketmeye özen gösterin. Bununla beraber kalamar, karides gibi çeşitli deniz mahsullerinde de ciddi oranda protein bulunmaktadır. Son olarak, ton balığı veya somon gibi balıkların sizlere yoğun bir faydalı yağ, lezzet ve protein sunacağını da rahatlıkla söyleyebiliriz. 

2022 Balık Eti Fiyatları

2022 Balık eti fiyatları balığı nereden aldığınıza ve hangi tür balık tercih ettiğinize göre değişebilir. Günümüzde özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için, taze balığa ulaşmak son derece zor olabilir. Bununla beraber, üreticiler ton balığı veya somon gibi lezzetli ve besleyici balıkları sizlere kolaylıkla sunmak konusunda son derece beceriklidirler. Aşağıdan, 2022 Balık Eti Fiyatlarına ulaşabilirsiniz. 

Balığın Yanında En İyi Giden Mezeler Nelerdir? yazımız iliginizi çekebilir.

Etiketler: balık eti
Mayıs 05, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR